Bengt Rune Strifeldt (FrP): Dersom sjømatnæringen følger anbefalinger fra Nofima, hvor staten er majoritetseier, kan man da være trygg på at man etterlever gjeldende krav til dyrevelferd og kvalitet i sjømatnæringen i Norge?
Begrunnelse
Jeg viser til tidligere spørsmål Dokument nr. 15:127 (2025-2026), innlevert 15.10.2025 og besvart 20.10.2025 av fiskeri- og havminister. Som nevnt i forrige spørsmål er Nofima et aksjeselskap hvor staten er majoritetseier, og er et næringsrettet forskningsinstitutt med formål om å bidra til økt konkurransekraft i sjømatindustrien og fiskeri- og havbruksnæringen gjennom egen- og oppdragsfinansiert forskning og utvikling.
I svaret nevner Statsråden at norske forskningsmiljøer spiller en viktig rolle med å bidra med god kunnskap for forsvarlig forvaltning og regulering av sjømatnæringen.
I Nofimas publikasjon «Lagring og transport av levende kongekrabbe – en veiledning utarbeidet av Nofima på oppdrag fra FHF» fra april 2014 (https://www.fhf.no/prosjekter/prosjektbasen/900924/), fremgår det at;
«Under levendelagring over lengre perioder reises det ofte spørsmål om dyrene trenger mat, både med tanke på å sikre god dyrevelferd og å bevare kvaliteten på dyrene.
Kongekrabben regnes for å være et relativt robust dyr. Den kan tåle lange sulteperioder uten at det går utover evnen til å overleve så lenge temperaturen holdes på et nivå hvor krabben trives (1–8 °C).
Forsøk viser at både fôret og ufôret kongekrabbe godt klarer opptil to måneders lagring under vinterforhold (temperatur lavere enn 8 °C).»
Statsråden svarer på mitt tidligere spørsmål at «Nofima AS er et næringsrettet forskningsinstitutt med kompetanse på hele verdikjeden innen blå og grønn sektor. Nofimas formål er å levere forskning og innovasjon som bidrag til bærekraftig matproduksjon og god forvaltning av ressurser fra hav og land.»
Videre nevner Statsråden at «det er ikke Nofima som regulerer dyrevelferd i Norge, og næringsaktører er ikke pålagt å følge anbefalinger som gis av instituttet.»