Else Marie Rødby (Sp): Kan statsråden gi et konkret svar på hvor mye areal som vil bli inngjerdet og utilgjengelig for allmennheten i forbindelse med dette prosjektet, og hvor mye av dette arealet som allerede er utbygd eller bearbeidet slik det refereres til når det gjelder tomtesøk i mulighetsstudien?
Begrunnelse
Statsråden meldte forrige uke at «Staten og Chemring Nobel går videre i neste fase av vurderinger om å etablere et nytt produksjonsanlegg. Hurum peker seg ut som det mest aktuelle alternativet.»
Debatten om sprengstoffabrikk går nasjonalt – men også lokalt. Fordi tilgangen til svar på konkrete spørsmål er liten av flere årsaker, blir mange spørsmål til enhver tid stående ubesvarte. Mulighetsstudien som nå ligger tilgjengelig på regjeringens nettsider i form av tilgang til de delene av mulighetsstudien som er ugradert og vurdert å ha offentlig interesse.
Av de delene av mulighetsstudien som nå er offentliggjort fremgår det at tiltaket «består av forholdsvis små produksjonsenheter som må ligge med stor avstand fra hverandre», og at «selv om bare en liten andel faktisk blir bebygget, utløser tiltaket likevel et stort, eksklusivt arealbehov. Dette skyldes at store deler av produksjonsområdet må gjerdes inn.»
Spørsmålet om hvor mye som blir inngjerdet er mye omdiskutert og viktig å få svar på, blant annet fordi noen hevder at en del av arealet som er pekt på allerede er bygd ned.
I rapporten om lokaliseringsvurdering går det frem at det «(…) vil være en fordel om produksjonsanlegget kan lokaliseres på eksisterende utbygde eller bearbeidede arealer slik at innslaget av nyanlegg begrenses. Tomtesøket har derfor også omfattet eksisterende industriområde, grustak, steintipp og skytebane.»