Skriftlig spørsmål fra Emilie Mehl (Sp) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:1516 (2024-2025)
Innlevert: 07.03.2025
Sendt: 07.03.2025
Besvart: 14.03.2025 av landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen

Emilie Mehl (Sp)

Spørsmål

Emilie Mehl (Sp): Mattilsynet har varslet avslag på søknad om godkjenning av nye tørråtemidler mot resistent tørråte. Potetbønder, industri og landbruk er svært bekymret for situasjonen foran årets potetsesong. Tørråte utvikler stadig nye genotyper med resistens mot tillatte virkestoffer i tørråtepreparater, og sprer seg til flere land i Europa.
Vil landbruksministeren umiddelbart sørge for at det gis dispensasjon til nødvendige midler for å bekjempe resistente genotyper av tørråte, slik det ble gitt i 2024 da Senterpartiet satt i regjering?

Begrunnelse

Potettørråte har et enormt skadepotensiale, og landbruket må få nødvendige virkemidler for å håndtere denne smitten. Å sikre at potetbønder har de riktige verktøyene i verktøykassen sin er viktig for norsk matsikkerhet og beredskap, samt for økonomien til den enkelte gårdbruker.
Tørråte genotypen EU43_A1 er resistent mot mandipropamid, som er et virksomt stoff i tre av de godkjente midlene landbruket har for å beskytte potetåkrene sine mot tørråtesmitte.
Potetbøndene står da igjen med to tillatte sprøytemidler for preventiv tørråtebehandling. Begge disse er i samme virkestoffgruppe, og resultatet blir at det også bygges opp resistens mot disse. Det er mange flere genotyper med ulike resistenser ute i Europa, og det er bekymring i næringa for at dagens regelverk bidrar til enda mer tørråtesmitte i Norge av nye genotyper.
Resistente plantesykdommer er et stort problem som krever gode løsninger. En god strategi for å unngå utvikling av resistens er å blande og veksle mellom preparater med ulik virkemåte når man behandler åkeren. Andre genotyper (f.eks. EU 36, EU37, EU41 og EU46) med resistensproblematikk er påvist i land i nordlig del av Europa, og vi må være forberedt på at disse genotypene kan spre seg over til Norge i løpet av de kommende årene.
Resistensen har fått bygge seg opp fordi man over tid har hatt en for smalspektret tørråtebehandling. Det haster derfor med å godkjenne dispensasjon for nye tørråtemidler, slik at dette kan være klart til sesongen i 2025.
Landbruket fikk til 2024 sesongen midlertidig godkjenning for 1 år på to midler for å avhjelpe den krevende situasjonen med genotypen EU43. I 2024 ble det lagt en nasjonal strategi for tørråtebehandling hvor disse to midlene var en viktig del av strategien. Målet var å redusere risikoen for utvikling, samt spredningen av nye resistente genotyper. Dette hadde god effekt, og 2024 sesongen hadde, på tross av en svært fuktig avslutning, mindre påvist resistent tørråte enn i 2023. Det er viktig at bøndene også kan være forberedt før årets sesong kommer i gang.

Nils Kristen Sandtrøen (A)

Svar

Nils Kristen Sandtrøen: Regjeringen har ambisjoner om å øke selvforsyningen i Norge, i dette er potetproduksjonen sentral.
Resistensproblematikk er dessverre en utfordring i potetdyrking i Norge, som i flere andre land. Jeg er opptatt av at vi framover fortsatt arbeider for å redusere avhengigheten av kjemiske plantevernmidler og arbeider for å utvikle og ta i bruk alternative plantevernstrategier. Alternative strategier er viktig ut fra helse og miljøhensyn, men vil også være sentralt for å opprettholde produksjonen når tilgangen på trygge plantevernmidler blir mindre. Jeg mener at det vil være avgjørende for at vi kan nå målene om økt norsk produksjon, samtidig som målene om redusert risiko for helse og miljø ved bruk av plantevernmidler skal nås.
Mattilsynet er ansvarlig for vurdering og godkjenning av plantevernmidler som skal benyttes i Norge.
Mattilsynet har informert om at søknader om ordinær godkjenning av de to plantevernmidlene representanten viser til ble avslått i 2010 og 2011. Årsakene til avslagene var at det ble konkludert med at de aktive stoffene som inngår i disse to plantevernmidlene hadde en rekke uheldige egenskaper som akkumulering i jord, giftighet for jordlevende organismer og svært langsom nedbryting.
Da plantevernmiddelregelverket ble tatt inn i EØS avtalen i 2015, fikk Norge en tilpasning som tillot å opprettholde avslag på godkjenning av aktive stoffer som var godkjent i EU etter tidligere regelverk, siden norske myndigheter anså at det tidligere regelverket ikke gav tilstrekkelig beskyttelse av helse og miljø. Regelverket fra 2009 inneholdt imidlertid vesentlig bedre beskyttelse. Når disse stoffene eventuelt ble revurdert og godkjent i EU, etter nye kriterier etter forordning 1107/2009, ville denne godkjenning også ligge til grunn for vurdering av preparater for bruk i Norge.
Alle de aktive stoffene i de aktuelle preparatene er nå under revurdering i EU.
Mattilsynet opplyser om at Norsk Landbruksrådgiving har søkt om bruk av plantevernmidlene mot tørråte på grunn av nødsituasjon for plantehelsen i 2025. Mattilsynet innvilget tilsvarende søknad for bruk i 2024, men påpekte samtidig at dersom det var behov for disse plantevernmidlene i fremtiden, måtte det søkes om ordinære godkjenninger. Mattilsynet har ikke mottatt ordinære søknader om godkjenning av disse to plantevernmidlene.
Begrunnelsene for søknadene om bruk i nødsituasjon både i 2024 og 2025, er at det har kommet en ny tørråtegenotype. Denne genotypen er resistent mot ett av de aktive stoffene (mandipropamid), som inngår i et av de godkjente plantevernmidlene som er på markedet i Norge. Når det gjelder unntaksmuligheten knyttet til nødsituasjoner, der det åpnes for bruk av et plantevernmiddel som ikke er godkjent, er det visse vilkår i det EØS-harmoniserte regelverket som må oppfylles.
Søknadene er ennå ikke ferdigbehandlet. Mattilsynet har mottatt en uttalelse fra Norsk landbruksrådgiving angående de varslede avslagene, som de nå vurderer. Jeg har tillit til at Mattilsynet gjør gode vurderinger og Mattilsynet har informert om at svar vil foreligge om kort tid.