Kari Elisabeth Kaski (SV): Vil statsråden gi en oppdatering av tildelingsbrevet til NIBIO, der en tar inn en forventning om at NIBIO utreder hvordan norsk jordbruk kan produsere mest mulig av den nye etterspørselen som kommer med de nye nasjonale kostrådene?
Begrunnelse
I Norge er vi så heldige at vi har en kombinert landbruks- og matminister. Som Matminister har statsråden fått et nytt og godt verktøy i de nye kostrådene fra Helsedirektoratet i 2024. Det solide forskningsmaterialet som ligger til grunn for de nye kostrådene dokumenterer at folkehelsen vil bedres betraktelig dersom rådene følges. Dette vil gi bedre liv for enkeltmennesker, og betydelig sparte helsekostnader for samfunnet.
Dersom befolkningen følger de nye kostrådene vil det føre til omtrent en halvering av forbruket av kjøtt fra storfe, sau og gris, og en betydelig reduksjon i melkeforbruket. Forbruket av grønnsaker og frukt vil mangedobles. Forbruket av norsk korn, erter og åkerbønner til mat kan økes betraktelig.
Slike endringer i befolkningens kosthold vil gi betydelige endringer og muligheter for hva norsk jordbruk bør produsere. Og overgangen fra mye kjøtt og melk, til mer plantebasert mat kan øke norsk sjølforsyning fra under 40 prosent i dag til mellom 60 og 80 prosent, fordi man får om lag 10 ganger så mye mat fra jordbruksarealer der det dyrkes plantemat, enn der det dyrkes dyrefôr.
Men, hvordan kan jordbruket utvikles for å endre og øke matproduksjonen i tråd med ny etterspørsel? Her har Landbruks- og matministeren et annet viktig verktøy, og det er Norsk institutt for bioøkonomi – NIBIO. NIBIO får sitt årlige oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.
Men, i tildelingsbrevet til NIBIO for 2025 står det ingenting om at NIBIO skal utrede eller forske noe som helst om endringer i norsk jordbruk som konsekvens av de nye kostrådene. Tildelingsbrevet ble laget under den forrige Landbruksministeren.