Skriftlig spørsmål fra Per Olaf Lundteigen (Sp) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:1488 (2024-2025)
Innlevert: 06.03.2025
Sendt: 07.03.2025
Besvart: 13.03.2025 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Per Olaf Lundteigen (Sp)

Spørsmål

Per Olaf Lundteigen (Sp): Vil statsråden åpne for at tilleggsstønad fra Nav til reise kan inkludere arbeidstakere på varig tilrettelagt arbeid (VTA) med udekt transportbehov, slik at ikke transportkostnadene spiser opp mye av den lille lønnen jobben gir?

Begrunnelse

Arbeidstakere i VTA er hverken kvalifisert for arbeids- og utdanningsreiser eller tilleggsstønad til dekning av nødvendige ekstra transportutgifter til daglige reiser. Siden ingen har ansvaret for transport, kan dette derfor medføre store lokale forskjeller. I verste fall vil noen måtte si fra seg sin VTA-plass på grunn av utfordringer med transport og/eller transportkostnader.
Fra 2024 er tariffsats for bonuslønn til VTA-deltakere satt til 30,50 kroner/time. Personer som ikke kan ta offentlig transportmidler, er avhengig av egne transportløsninger og kan få reiseutgifter som er urimelig store i forhold til inntekt.
Norges Handikapforbund bekrefter at de flere ganger i året får spørsmål fra personer som har problemer med å dekke eller få egnet transport til VTA. De forteller at VTA-bedrifter har slik praksis for finansiering/dekning av arbeidsreiser.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Varig tilrettelagt arbeid (VTA) er et arbeidsmarkedstiltak for personer som mottar eller i nær fremtid ventes å få innvilget uføretrygd, og har behov for spesiell tilrettelegging og tett oppfølging. Deltakere i VTA har uføretrygd som livsoppholdsytelse, men kan, som representanten peker på, motta en bonuslønn ved siden av uføretrygden.
Det er ingen egen støtteordning for å dekke eventuelle reiseutgifter for personer som deltar i VTA. Som representanten påpeker, faller deltakere i VTA i hovedsak utenfor ordningene arbeids- og utdanningsreiser og tilleggsstønader til dekning av reiseutgifter i forbindelse med gjennomføring av et arbeidsrettet tiltak som ligger hos Arbeids- og velferdsetaten. Deltakere i VTA kan benytte seg av ulike fylkeskommunale og kommunale transportordninger.
I 2021 gjennomførte Arbeids- og velferdsdirektoratet en kartlegging av transportbehovet til deltakere i VTA som konkluderte med at manglende transport i liten grad er til hinder for at målgruppen kan benytte seg av VTA-tiltaket. På bakgrunn av spørsmålet fra representanten har Arbeids- og inkluderingsdepartementet spurt direktoratet om konklusjonene fra kartleggingen fremdeles er gyldige. Direktoratet har bekreftet at konklusjonene fortsatt står seg.
Kartleggingen fra 2021 viste at transport i hovedsak ordnes enten
• ved at deltakeren bruker offentlig transport eller kjøres av pårørende
• gjennom den fylkeskommunale ordningen med tilrettelagt transport (TT) kort (for de med særskilt transportbehov)
• ved at bostedskommunen organiserer et transporttilbud
• gjennom interne løsninger i VTA-bedriften

Behovet for transport vil variere avhengig av forhold som avstand til arbeidsplass, kollektivtilbud og helseutfordringer. Det er ikke kjent for Arbeids- og velferdsdirektoratet at noen har falt ut av VTA på grunn av manglende transporttilbud. Det kan likevel være enkelte som opplever utfordringer med å få dekket transport til VTA.
Inntrykket er at behovet for transport stort sett løses lokalt og pragmatisk gjennom samarbeid mellom Arbeids- og velferdsetaten, kommunen, fylkeskommunen og eventuelle andre aktører. På bakgrunn av at de aller fleste får dekket sitt transportbehov, vurderer jeg at det ikke er behov for å se nærmere på støtteordninger til transport til deltakere i VTA på nåværende tidspunkt.