Skriftlig spørsmål fra Kari Sofie Bjørnsen (H) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:1113 (2024-2025)
Innlevert: 06.02.2025
Sendt: 06.02.2025
Besvart: 13.02.2025 av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

Kari Sofie Bjørnsen (H)

Spørsmål

Kari Sofie Bjørnsen (H): Viser til forslag om å stenge elektriske personbiler ut fra kollektivfeltet på fast basis. Erfaringene som er gjort i Oslo og Akershus etter stengingen av kollektivfeltene i mai i fjor, tilsier at man heller bør legge til rette for samkjøring slik at elbiler med passasjer(er) får kjøre i kollektivfeltet. Helgene er også veldig annerledes enn hverdagene.
Hvilke vurderinger gjør statsråden seg rundt innbyggere og næringsdrivende som skal inn og ut av byene våre, som blir stående fast i kø ved siden av et lite utnyttet kollektivfelt?

Begrunnelse

Statens vegvesen har sendt forslag om å stenge elektriske personbiler ute av kollektivfeltet på permanent basis i hele landet på høring. Samtidig skal lastebiler og varebiler som går på biogass, hydrogen eller strøm få tilgang til kollektivfeltet.
I forbindelse med stengingen av Ring 1 i Oslo, er dette allerede testet ut i Oslo og Akershus. Resultatet da elbilene ble kastet ut av kollektivfeltet i mai 2024 har vært kø, kork og kaos, og det er særlig E18 vest for Oslo som er rammet. Reisende fra Drammen, Lier, Asker og Bærum opplever i økt reisetid og flere trafikkuhell. Forsinkelser og kø medfører økte kostnader i milliardklassen for næringsliv og samfunn. Vestkorridoren er en av Norges mest trafikkerte veistrekninger, som fungerer som lokalvei og er innfartsåre til hovedstaden for hele Vest- og Sørlandet. Kollektivfeltet står store deler av tiden tomt. Rutebusser bruker for det meste fylkesveinettet, som er blitt oversvømt av fremmedtrafikk som følge av stengingen. Stengingen har ironisk nok ført til økt reisetid for bussene. Det er ønskelig at flere reiser kollektivt, men det er ikke mulig for alle.
Kollektivfeltet ble åpnet igjen i helgene etter å ha vært stengt i flere måneder. Det er uklart hva man ønsker å oppnå ved å igjen stenge elbilene ute fra kollektivfeltet i helgene. I helgene vil det kun medføre økte køer, både på E18 og på lokalveiene. I helgene er det færre kollektivavganger, og mindre næringstransport som skal inn og ut av byene. Bussene hadde ingen fremkommelighetsproblemer i helgene, det gir ikke mening å ha tomme kollektivfelt.
Erfaringen vi har gjort oss i Oslo og Akershus, bør tilsi at kollektivfeltet heller burde åpnes for elbiler med samkjøring, ikke at det skal bli enda strengere. Det må være et selvstendig poeng at veikapasiteten brukes best mulig for å skape best mulig flyt i trafikken.

Jon-Ivar Nygård (A)

Svar

Jon-Ivar Nygård: Samferdselsdepartementet har gitt Statens vegvesen i oppdrag å sende forslag om endring i trafikkregler og skiltforskrift på høring, med tanke på endringer av hvilke kjøretøy som bør ha tilgang til kollektivfelt og på hvilke vilkår. Statens vegvesen sendte sitt forslag på høring 30. januar 2025. Høringsfristen er satt til 30. april 2025. Statens vegvesen vil etter høringsfristens utløp sammenfatte innspillene og sende sin anbefaling til Samferdselsdepartementet.
Hovedendringen som Statens vegvesen foreslår er at elbilenes generelle tilgang til kollektivfeltene fjernes, men at elektriske varebiler og lastebiler skal få bruke kollektivfeltene. Det foreslås fortsatt mulighet til lokale tilpasninger med fleksibilitet i skiltreguleringen basert på lokale behov. Jeg viser til høringsdokumentene for nærmere omtale av forslagene.
Det har lenge av hensyn til lokale behov og vurderinger vært særlige skiltede begrensninger i adgangen til bruk av kollektivfeltene i Oslo-området som avviker fra trafikkreglenes generelle regler, eksempelvis passasjerkrav for elbil i rushtiden. Behovet for særlige regler ble forsterket i forbindelse med stengingen av Ring 1. Forslaget fra Statens vegvesen vil legge til rette for at det fortsatt skal være mulighet til slike lokale tilpasninger, og tilgangen til kollektivfeltene i Oslo-området vil også etter eventuelle endringer som omtalt over måtte vurderes særskilt ut fra de særlige forhold som gjør seg gjeldende der.
I mai i fjor ble det innført et midlertidig forbud for elbiler i kollektivfeltene på riks- og europaveiene i Oslo og Akershus i forbindelse med midlertidig stengt Ring 1. Forbudet gjelder hele døgnet uavhengig av om man har passasjerer eller ikke. Motorsykler, hydrogendrevne kjøretøy og uniformerte utrykningskjøretøy har fortsatt lov til å kjøre i kollektivfeltene. Hovedformålet med ombyggingen av Ring 1 er som kjent å ivareta sikkerheten i nytt regjeringskvartal. Som følge av stengt Ring 1 har det vært helt nødvendig å redusere privatbiltrafikken inn mot Oslo sentrum. Dette er for å unngå store kødannelser, ikke minst i Operatunnelen som er hovedomkjøring under stengingen. Operatunnelen var allerede før stengingen av Ring 1 belastet på kapasitetsgrensen. Kø i Operatunnelen vil øke risikoen for ulykker med potensielt store konsekvenser for liv og helse, og kunne skape utfordringer med fremkommeligheten for nødetatene ved alvorlige hendelser i tunnelen.
Statens vegvesen har derfor, i samråd med departementet, gjennomført avbøtende tiltak for å begrense biltrafikken inn mot Oslo sentrum og for å sikre nødvendig fremkommelighet og kapasitet for busstrafikken og nødetatene i stengingsperioden. Tiltakene omfatter blant annet tilfartsregulering til Operatunnelen, fjerning av adgang for elbiler i kollektivfeltene på riks- og europaveier i Oslo og Akershus samt utvidelse av kollektivfelt.
På forhånd var det knyttet stor usikkerhet til om disse tiltakene ville være tilstrekkelige. Etter et halvt år med stengt Ring 1 kan vi konstatere at trafikkflyten i Osloområdet totalt sett har vært bedre enn det mange fryktet på forhånd. Trafikken i Operatunnelen er imidlertid helt på kapasitetsgrensen og Statens vegvesen opplyser at selv en liten trafikkøkning medfører fare for kø, kork og kaos med tilhørende risiko for uønskede hendelser i tunnelen. Alle forslag om å åpne ytterligere, for eksempel med krav om ulikt antall passasjerer og ulike typer elbiler i kollektivfeltene, vil derfor kunne føre til økte køproblemer og/eller fare for liv og helse, noe som igjen vil gjøre det nødvendig å innføre ytterligere restriktive tiltak for å få en hensiktsmessig trafikkavvikling. Statens vegvesen frarår derfor sterkt at det åpnes for tiltak som kan føre til mer biltrafikk inn til Oslo sentrum.
Innføringen av de restriktive tiltakene har dessverre også negative trafikale konsekvenser, og dette har særlig rammet trafikken vest for Oslo. Jeg har derfor vært opptatt av å finne tiltak som kan bedre trafikkflyten i vest – uten at det blir for mye trafikk inn mot Oslo sentrum og i Operatunnelen. I september i fjor ble kollektivfeltet på E18 mellom Asker og Lysaker derfor gjenåpnet for elbiler i helgene. Dette har også skjedd på det øvrige riksveinettet i Oslo og Akershus. Situasjonen i vest har dermed blitt bedret, og søndagstrafikken flyter nå omtrent som den gjorde tidligere. I samråd med lokale myndigheter vurderer Statens vegvesen ytterligere tiltak som eventuelt kan settes inn for å bedre den trafikale situasjonen i Asker og Bærum.
Det ble i fjor etablert tungtrafikkfelt på E6 inngående mellom Hvam og Tangerud i nord og Taraldrud – Klemetsrud i sør, og det pågår nå et arbeid i Statens vegvesen med sikte på å kunne etablere tungtrafikkfelt på E18 Asker – Billingstad/Slependen i vest.