Skriftlig spørsmål fra Linda Hofstad Helleland (H) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:822 (2024-2025)
Innlevert: 10.01.2025
Sendt: 10.01.2025
Besvart: 17.01.2025 av kultur- og likestillingsminister Lubna Boby Jaffery

Linda Hofstad Helleland (H)

Spørsmål

Linda Hofstad Helleland (H): Vil regjeringen følge etter USA og trekke støtten til WADA så lenge organisasjonen ikke viser vilje til åpenhet og reform?

Begrunnelse

Biden-administrasjonen kunngjorde nylig at USA vil holde tilbake sin finansiering (kontingent) til Verdens antidopingbyrå (WADA). Det skjer etter at WADA har unnlatt å levere på flere anmodninger, som for eksempel en uavhengig revisjon av WADAs arbeid.
I forkant av OL i Tokyo i 2021 testet 23 kinesiske svømmere positivt for et forbudt stoff, trimetazidin, men fortsatte å konkurrere etter at det kinesiske antidopingbyrået forsinket rapporteringen av disse prøvene - og WADA nektet å gripe inn. En WADA-rapport støttet Kinas forklaring om at det dreide seg om en feiltagelse.
USAs antidopingbyrå (USADA) har støttet beslutningen til Biden-administrasjonen, og mener å holde tilbake finansieringene det er det eneste riktige å gjøre hvis vi skal beskytte utøvernes rettigheter, ansvarlighet og målet om rettferdig konkurranse.
Regjeringen betaler Norges kontingent til WADA, og har mulighet til å følge etter USA og stoppe finansieringen frem til en uavhengig revisjon av organisasjonens arbeid foreligger. Å ikke støtte USA vil bli sett på som en aktiv støtte til WADAs manglende transparens, åpenhet og reformvilje.

Lubna Boby Jaffery (A)

Svar

Lubna Boby Jaffery: Jeg er enig med representanten Helleland i at det er et forbedringspotensial hos WADA, ikke minst når det gjelder åpenhet og evnen til å håndtere kritikk. Dette har saken med de 23 kinesiske svømmerne vist med stor tydelighet.
Jeg har imidlertid mer tro på at vi kan påvirke WADA gjennom dialog og arbeid i WADAs styrende organer, enn å gå i en åpen konfrontasjon. Jeg er også skeptisk til om det å begrense finanseringen til WADA, og dermed redusere deres mulighet til å arbeide for en dopingfri idrett er riktig vei å gå.
Europeiske myndigheter sitter til en enhver tid i WADAs styrende organer. Det har i mange år vært et institusjonalisert antidopingsamarbeid i regi av Europarådet der europeiske myndigheter bl.a. utarbeider mandater til Europas representanter i WADAs styrer. Norge deltar aktivt i dette samarbeidet. Det vil naturligvis være ulike interesser også innad i Europa, men vår vurdering er at vi får rimelig gjennomslag for våre synspunkter gjennom dette arbeidet, spesielt i samarbeid med likesinnede land.
Holdningen hos andre land i Norden vi har vært i kontakt med om dette temaet synes å være den samme som hos oss, og jeg har heller ikke registrert at andre europeiske land ønsker å trekke finansieringen til WADA. Jeg mener at vi kan oppnå mer ved å stå sammen med likesinnede land i Europa i politikken overfor WADA, enn å opptre med et soloutspill som Helleland synes å ta til orde for.