Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2530 (2020-2021)
Innlevert: 21.06.2021
Sendt: 21.06.2021
Besvart: 30.06.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): Sykehuset i Kristiansund krever at noen pasienter er fullvaksinerte før de kan få behandling. I Norge er vaksine frivillig og det har vært et bærende prinsipp for vaksinestrategien.
Hvor i helselovgivningen eller annet lovverk finnes hjemler for å nekte pasienter planlagt behandling pga. manglende vaksine, og hvis det finnes, er det hjemler som kan brukes også i tilnærmet normalsituasjoner, slik det er med smittesituasjonen i Norge nå?

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Covid-19-pandemien har gitt både den kommunale helse- og omsorgstjenesten og spesialisthelsetjenesten en stor tilleggsbelastning. Innenfor spesialisthelsetjenesten har det i perioder vært nødvendig med omplassering av personell for å sørge for tilstrekkelig kapasitet til å kunne behandle og overvåke innlagte pasienter med covid-19, og noen ganger har det av samme grunn også vært nødvendig å stenge ned avdelinger helt eller delvis i kortere perioder. Selv om sykehusene hele tiden har sørget for å gi øyeblikkelig hjelp og annen behandling som ikke kan vente, har imidlertid mange andre pasienter derfor opplevd å få beskjed om at planlagte undersøkelser eller behandling har blitt utsatt.
Sykehusene har også innført en rekke smitteverntiltak for å håndtere pasienter med covid-19-smitte og tiltak for å hindre covid-19-smitte på sykehusene. Disse tiltakene innebærer blant annet at alle pasienter og pårørende som oppsøker sykehusene blir spurt om de har eller har hatt symptomer på covid-19-smitte, om de har vært i nærkontakt med smittede eller om de har vært i utlandet den senere tiden. Denne type smitteverntiltak har vært nødvendig for å redusere risikoen for at sykehuspersonell og pasienter smittes på sykehuset av andre pasienter eller pasienters pårørende. For enkelte har også dette medført at planlagt undersøkelse eller behandling har blitt utsatt til et senere tidspunkt.
Jeg ber om forståelse for at jeg ikke kan kommentere den enkeltsaken som ligger til grunn for representantens spørsmål. Av medieoppslag om saken fremgår det imidlertid at Helse Møre og Romsdal i ettertid har uttalt at ingen behandling ved sykehuset krever vaksinepass. Det erkjennes imidlertid at pasienten ved en feil fikk beskjed om at vedkommende måtte være fullvaksinert for å kunne gjennomføre planlagt behandling.
I tråd med det som er nevnt ovenfor om smitteverntiltak ved norske sykehus i forbindelse med pandemien, opplyser Helse Møre og Romsdal at pasienter må svare på et spørreskjema for å avklare risikoen for covid-19 før de kommer til behandling ved sykehuset. Det uttales videre at dersom det avdekkes økt smitterisiko, gjør sykehuset en medisinskfaglig vurdering av om den planlagte behandlingen kan utsettes til risikoen for smitte er redusert eller om behandlingen skal gjennomføres med økte smittevernstiltak. Det uttales at planlagt behandling kun utsettes når det er medisinskfaglig forsvarlig.
Helse Møre og Romsdal har videre uttalt at disse smitteverntiltakene ikke lenger gjelder for såkalt "beskyttede" personer. Beskyttede personer kan nå komme til behandling selv om de kommer reisende fra områder med høy smitte utenfor fylket. Av covid-19-forskriften § 3 femte ledd fremgår at "beskyttet" mot SARS-CoV-2 er de som

• er fullvaksinert mot SARS-CoV-2
• har fått 1. vaksinedose, med varighet fra 3 til 15 uker etter vaksinasjonen
• ved godkjent laboratoriemetode har testet positivt for SARS-CoV-2, med varighet fra avisolering til 6 måneder etter prøvedato.

Helse Møre og Romsdal uttaler som nevnt at det ikke er noe krav om at man må være fullvaksinert for å bli operert ved deres sykehus. Hvis man er beskyttet, jf. ovenfor, vil det i utgangspunktet ikke være noe i veien for å få planlagt behandling.
Som representanten viser til, er vaksinering frivillig i Norge. Dette har vært et bærende prinsipp for norsk vaksinestrategi i mange år. I tråd med det som uttales fra Helse Møre og Romsdal er det altså ikke slik at man må være fullvaksinert og ha koronasertifikat for å bli operert ved norske sykehus. Etter en konkret helsefaglig vurdering kan imidlertid vaksinestatus være av betydning for om enkelte pasienter kan få behandling som planlagt eller om behandlingen bør utsettes. I noen situasjoner kan det for eksempel tenkes at pasientens helsetilstand er slik at pasienten ikke bør utsettes for den smitterisiko det kan innebære å skulle gjennomgå behandling ved sykehuset. Mange behandlinger eller operative inngrep innebærer en så vidt stor påkjenning for pasienten, at det ut fra en medisinskfaglig vurdering kan være nødvendig å vurdere særlige tiltak for å hindre at pasienten smittes med covid-19 mens behandlingen pågår eller i tiden etter behandling. I gitte situasjoner kan dette innebære at planlagt behandling utsettes til pasienten er beskyttet. Som det fremgår av uttalelsene fra Helse Møre og Romsdal gjør sykehuset en medisinskfaglig vurdering av om planlagt behandling kan utsettes til smitterisikoen er redusert eller om behandlingen skal gjennomføres med økte smittevernstiltak. Det fremgår at planlagt behandling kun utsettes når det er medisinskfaglig forsvarlig. Som nevnt vil sykehusene uansett måtte sørge for å gi øyeblikkelig hjelp og annen behandling som ikke kan vente.