Kjersti Toppe (Sp): Hvordan vil statsråden gjøre det tydelig for unge at helsepersonell har taushetsplikt, og rydde opp i misforståelsen om at ungdom blir anmeldt til politiet hvis de ringer etter helsehjelp?
Begrunnelse
Som forsvar for regjeringens foreslåtte rusreform har en rekke aktører uttalt at unge mennesker ikke tør å ringe 113 i frykt for å bli anmeldt til politiet, dersom de har vært i befatning med narkotika. Blant annet har helse- og omsorgsministeren selv uttalt følgende:
«Mange unge forteller at, for eksempel, de er på fest, noen tar for mye av et ulovlig rusmiddel, og så tør de ikke ringe etter ambulanse fordi de er redd for at politiet skal komme, og for straffen, og for konsekvensene.» (God Morgen Norge, 23. februar).
Etter helsepersonelloven har helsepersonell taushetsplikt om legems- eller sykdomsforhold eller andre personlige forhold som de får vite om i egenskap av å være helsepersonell. Det er statsrådens ansvar å sikre at helsepersonelloven blir fulgt, og det er statsrådens ansvar å sørge for at taushetsplikten er kjent ute i befolkningen.
Spørsmålsstillerens oppfatning er at helsepersonell har stor respekt for taushetsplikten, og at den blir fulgt. Imidlertid bidrar statsråden gjennom sitt utsagn til å gjenta og spre en potensielt farlig misforståelse om at unge risikerer å bli anmeldt til politiet dersom de ringer 113. Statsråden bes derfor svare på hvordan han vil rydde opp i denne misforståelsen.