Skriftlig spørsmål fra Ingvild Kjerkol (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:865 (2020-2021)
Innlevert: 05.01.2021
Sendt: 06.01.2021
Besvart: 11.01.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Ingvild Kjerkol (A)

Spørsmål

Ingvild Kjerkol (A): Hvilke kriterier, faktagrunnlag, vurderinger og prioriteringer ligger til grunn for fordeling av vaksinedoser til norske kommuner, og vil helseministeren gjøre disse vurderingene tilgjengelig for Stortinget og offentligheten i sin helhet?

Begrunnelse

Ifølge FHI sine nettsider, der fordeling og prioritering av vaksiner omtales, vises det til at kommuner og helseforetak ikke aktivt skal bestille vaksiner. Folkehelseinstituttet skal fordele tilgjengelige vaksinedoser ut fra gitte kriterier.
Det opplyses videre om at FHI vil lage en plan for leveranser til kommuner og helseforetak og at den eksakte leveringsplanen skal sluttføres når antall doser per levering er kjent. Det foreligger per 05.01.21 en fordeling over vaksiner til kommunene planlagt i uke 1, der det varierer fra 5 doser til 1 455 doser per kommune. Det er i planene fra myndighetene fastslått at kommunene skulle få beskjed 5 dager før vaksinen sendes ut.
Det fremstår for Stortinget som fortsatt uklart i hvilket tempo vaksinene kommer til Norge, og hvorvidt myndighetene vurderer tilførselen som sikker nok til å kunne planlegge vaksinering i hurtigere tempo enn i dag. Når vi sammenligner oss med andre land, gjør vi det på en annen måte. I stedet for å vaksinere så mange som mulig med vaksiner fra første forsendelse, og deretter legge til grunn av vi får påfyll til å sette vaksinedose 2 med neste forsendelse, er det holdt tilbake doser, for å sikre runde to fra samme forsendelse.
Det er også oppgitt at prioritering og fordeling av vaksinene skulle avstemmes med smittesituasjonen på tidspunktet vaksinen kom. Vi ser nå et økende R-tall, og det kan være rimelig å tro at strategien endres med dette som bakteppe.
Stortinget ønsker å bli informert om hvilke politiske og faglige avveininger og vurderinger som ligger til grunn for måten vaksinene fordeles og håndteres på i Norge.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Regjeringen har vedtatt den strategien som FHI anbefalte, nemlig å fordele vaksinen likt i hele landet. I denne første fasen med lite tilgang til vaksiner er beboere i sykehjem, de aller eldste og visse grupper helsepersonell prioritert uavhengig av bosted.
Regjeringens strategi er dynamisk. Den kan endres blant annet ut fra smittesituasjonen og oppdatert kunnskap om vaksinenes egenskaper. Ved utbredt smitte kan geografisk prioritering vurderes.
Folkehelseinstituttet konkluderte i desember 2020 med at smittesituasjonen og forventet utvikling i januar gjør det nødvendig å prioritere utvalgte personer i helsetjenesten på lik linje med risikogruppene. Folkehelseinstituttet har publisert en omfattende beskrivelse av kunnskapsgrunnlaget i november 2020 som ble oppdatert i desember. Kunnskapsgrunnlaget fra FHI er publisert på FHIs hjemmesider.
Norge er omfattet av EUs vaksineanskaffelser under likeverdige vilkår som EUs medlemsland. Norges befolkningsjusterte andel utgjør anslagsvis 1 prosent av EUs vaksineleveranser.
Vaksinasjon med BionNTech- Pfizervaskinen startet fra 27.12 i 7 kommuner. I uke 1 vil nesten alle kommuner starte vaksinasjon. Alle som skal vaksineres må ha to doser. Det tar også én uke fra andre dose er satt til man har full effekt, og det skal gå tre uker mellom første og andre dose. For å sikre at vaksinerte også får dose to på riktig tidspunkt har vi beredskapslager i starten, i tilfelle det skulle bli forsinkelse med en leveranse.
Når det gjelder leveranser fremover tilsier de mest optimistiske anslagene at vi vil kunne motta omtrent 2,5 millioner doser fra EUs avtaler med BioNTech og Pfizer, Moderna og AstraZeneca allerede i første kvartal av 2021. Det er nok til å vaksinere 1 250 000 mennesker med to doser hver. Dette forutsetter at vaksinene blir godkjent, og at de produseres og distribueres slik produsentene har lagt opp til. Modernas vaksine fikk betinget godkjenning 6.1. AstraZeneca vaksinen vurderes av legemiddelmyndighetene, men vi vet ikke per i dag om den kan bli godkjent tidlig i vinter eller noe senere.