Ola Elvestuen (V): Hva vil statsråden foreta seg for at sørge for at lisenshaverne på Johan Castberg planlegger energiøsninger for for Johan Castberg som vil redusere klimagassutslippene til et minimum for dette feltet og for omkringliggende petroleumsutbygginger i Barentshavet?
Begrunnelse
Tirsdag 19. januar 2016 presenterte Statoil-sjef Eldar Sætre selskapets beslutning om å bygge ut Johan Castberg-feltet med et flytende produksjonsskip i kombinasjon med shuttle tanker(e) til et landanlegg for mellomlagring av olje. Estimert ferdigstillelse av prosjektet ble antydet å være år 2022.
Stortinget vedtok 11. juni 2015 [Innst. 382 S, med basis i prop. 114 S (2014-2015)], vedtak VI:
"Rettighetshaverne på Johan Sverdrup-feltet skal senest 2022 etablere en områdeløsning for kraft fra land som skal dekke hele kraftbehovet til feltene Johan Sverdrup, Edvard Grieg, Ivar Aasen og Gina Krogh."
Klimaforliket, dette konkrete Stortingsvedtaket og internasjonale forpliktelser tilsier at fremtidige olje og gassutbygginger på norsk kontinentalsokkel vil måtte finne andre løsninger på petroleumsfeltenes kraftbehov enn bruk av lokal gassturbin og generatorer med fullt CO2-utslipp til atmosfære. Skal Norge redusere sine CO2 utslipp vil det ikke være tilfredsstillende at petroleumssektoren fortsetter med sine utslipp, i kombinasjon med betaling av CO2 avgifter. Utslippene særlig fra nye feltutbygginger må i størst mulig grad elimineres.
Detaljerte ingeniørløsninger for hvordan av kraftbehovet på Johan Castberg skal produseres vil forefinnes lenge før en PUD ferdigstilles og Stortinget inviteres til å ha en mening om utbyggingen av Johan Castberg. Det er grunn til å forvente at Johan Castbergs utbyggingsløsning må tilpasse seg de kravene som Stortinget har vedtatt knyttet til Johan Sverdrup, dvs. at kraftbehovet må dekkes uten vesentlige CO2 utslipp.
De tekniske løsninger som det arbeides med bør dekke ulike alternativer, inkludert en områdeløsning for lokal produksjon av elkraft, med CO2 deponering til et reservoar, gitt at strømkabel fra land kan vise seg krevende. En områdeløsning med et knutepunkt med lokalt gasskraftverk med CO2-deponi, vil kunne løse elektrifiseringen og kraftbehovet til produksjon og prosessering med mer for Johan Castberg, Alta, Gotha og eventuelt andre felt i det aktuelle området i Barentshavet.