Wenche Olsen (A): Erlandsen Conditori i Halden, hvor tre personer med utviklingshemning forsøker å etablere sin egen virksomhet, har fått nasjonal oppmerksomhet. Under en interpellasjonsdebatt 24. november 2014 la både statsråden og interpellanten stor vekt på at Erlandsens Conditori var et unikt tiltak de gjerne ville ha mer av.
Mitt spørsmål til statsråden er om han gjennom NAV-arbeid vil sørge for at Erlandsen Conditori får tilskudd til å drive?
Begrunnelse
Stortingsrepresentant Erlend Wiborg brakte Erlandsen Conditori på den nasjonale politiske dagsorden i interpellasjonsdebatten den 24. november 2014, hvor statsråden ble spurt om: Hvordan vil statsråden følge opp og tilrettelegge for at flere utviklingshemmede skal få benytte sin arbeidsevne helt eller delvis ute i ordinært arbeid?
I sitt innlegg roste statsråden initiativtakerne til Erlandsen og hevdet: «Ut fra den gnisten vi ser i Malin, Kim og Daniel, skal vi lage arbeidsmarkedspolitikk, politiske løsninger og tiltak fremover. Dette vil gjøre at flere mennesker får en gnist og en mulighet i vårt samfunn.»
De fleste er enige i at alt for få mennesker med utviklingshemning deltar i arbeidslivet. I rapporten «Behovet for varig tilrettelagt arbeid», anslår forskere fra Arbeidsforskningsinstituttet behovet for tiltaksplasser innen VTA til å være mellom 2 500 og 5 000, avhengig av kildene som benyttes i anslagene.
Arbeids- og sosialministeren har tidligere markert seg med å argumentere sterkt for en oppbygging av arbeidstilbudet for mennesker med utviklingshemning. I Innst. 15 S (2012-2013) foreslås en kraftig opptrapping av arbeidsmarkedstiltakene blant annet gjennom lønnstilskudd, sosialt entreprenørskap og opprettelse av «7 300 flere tiltaksplasser til mennesker med nedsatt arbeidsevne. 2 000 av plassene øremerkes VTA-plasser for utviklingshemmede».
Det finnes virkemidler blant annet gjennom stimulering av sosialt entreprenørskap, lønnstilskudd, VTA i ordinær sektor eller gjennom NAV sine forsøksprosjekter. Brofossutvalget (NOU 12: 6) etterlyste forsøk med nye tiltak og organisering av arbeidsmarkedstiltakene. Nylig la regjeringen fram Meld. St. 14 (2014-2015) hvor arbeidsmarkedstiltaket VTA foreslås overført til kommunene. Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) hevder i brev til Likestillings- og diskrimineringsombudet at forslaget enten er diskriminerende eller en alvorlig underkjennelse av arbeidsinnsatsen til mennesker med utviklingshemning. Statsråden har i lang tid vist et positivt engasjement for mennesker med utviklingshemning og deres muligheter i arbeidsmarkedet. Departementet har en rekke tilgjengelige virkemidler til disposisjon, men det er vanskelig å se spor etter virkemiddelbruken. I budsjett- og lovsaker fra Arbeids- og sosialdepartementet finner en ingen uttrykk for prioritering av sektoren. Regjeringens planer for oppgavene til fremtidens kommuner er at arbeid for mennesker med utviklingshemning skal trekkes ut fra de statlige arbeidsmarkedstiltakene. De tre gründerne bak Erlandsen Conditori i Halden, startet virksomheten i 2012. De har høstet ros og lovord. Til nå har de ikke fått noe som helst tilskudd eller støtte fra arbeidsmarkedsmyndighetene, selv om interessen, virkemidlene og mulighetene synes å være til stede.