Harald T. Nesvik (FrP): I henhold til Norturas egne forklaringer knyttet til halal-slakting, så skjer slakting av dyr både til det ordinære markedet og halal-markedet etter de samme regler og forskrifter, med unntak av at halal-kjøtt skal velsignes av en muslim som er godkjent til dette formål av Islamsk Råd Norge.
Kan statsråden garantere for at dette er eneste forskjell?
Begrunnelse
Ifølge pressemelding fra Nortura SA, datert 17.09.08, godkjente Islamsk Råd Norge Nortura SA sin halal-slakting. Avtalen som ble inngått om halal slakting omfatter kylling, småfe og storfe, og selges under merkenavnet Alfathi.
Det er vel slik at det er Mattilsynet i Norge som er den rette instans for godkjenning av at avliving og slakting av dyr skjer på en forskriftsmessig og dyrevelferdsmessig måte.
Det er viktig at man ikke blander disse rollene all den tid at det er viktig å ha fokus på dyrevelferd og matsikkerhet.
Det må derfor forventes at det stilles de samme strenge krav for avliving og slakt av kjøtt til halal-markedet som det ordinære markedet.