Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Løse forslag til saken

Meld. St. 19 (2015-2016), Innst. 348 S (2015-2016)

  • Forslag nr. 9 fra Lysbakken, Audun på vegne av Sosialistisk Venstreparti


    Stortinget ber regjeringen legge til rette for en grundig prosess der profesjonen blir bredt involvert i utformingen av ny rammeplan for barnehagen, etter modell av det regjeringen varsler i Meld. St. 28 «Fag - Fordypning - Forståelse» når det gjelder utviklingen av læreplanene i skolen - en prosess hvor profesjonen selv skal gis ansvar.

    Forslag nr. 10 fra Nybø, Iselin på vegne av Venstre


    Stortinget ber regjeringen utarbeide forslag til endringer i barnehageloven som sikrer at ansatte i offentlige og private barnehager behersker norsk språk, og at ansatte i samiske barnehager behersker samisk språk.

    Forslag nr. 11 fra Nybø, Iselin på vegne av Venstre


    Stortinget ber regjeringen sikre at tilskuddet til tiltak for å bedre språkforståelsen blant minoritetsspråklige barn i førskolealder, også kan benyttes til å ansette morsmålsassistenter.

    Forslag nr. 12 fra Nybø, Iselin på vegne av Venstre


    Stortinget ber regjeringen i arbeidet med bemanningsnorm for barnehagesektoren, om å vurdere krav om at 80 pst. av alle barnehageansatte skal ha barnefaglig kompetanse, og om at 50 pst. av alle barnehageansatte skal ha barnehagelærerutdannelse.

    Forslag nr. 13 fra Nybø, Iselin på vegne av Venstre


    Stortinget ber regjeringen i arbeidet med revisjon av kompetansestrategien, om å vurdere å styrke mastertilbudet i barnehagepedagogikk, og å sikre lik finansiering av barnehagelærerutdanningen og grunnskolelærerutdanningen i finansieringskategoriene.

    Forslag nr. 14 fra Nybø, Iselin på vegne av Venstre


    Stortinget ber regjeringen vurdere å opprette et kvalifiseringsprogram for ufaglærte i barnehagene.

    Forslag nr. 15 fra Nybø, Iselin på vegne av Venstre


    Stortinget ber regjeringen i arbeidet med rekruttering til barnehagesektoren, om særlig å styrke rekrutteringen av menn gjennom målrettede kampanjer og belønne barnehager som lykkes i å rekruttere menn og sikre likestilte arbeidsplasser.

    Forslag nr. 16 fra Nybø, Iselin på vegne av Venstre


    Stortinget ber regjeringen i arbeidet med rekruttering til barnehagesektoren, om å vurdere insentivordninger som får utdannede barnehagelærere tilbake til barnehagene, og om å øke rekrutteringen av andre faggrupper med barnefaglig kompetanse.

    Forslag nr. 17 fra Nybø, Iselin på vegne av Venstre


    Stortinget ber regjeringen sikre at barn får alderstilpasset opplæring om kropp, identitet og følelser, gjerne i samarbeid med helsestasjonen.

    Forslag nr. 18 fra Toppe, Kjersti på vegne av Senterpartiet


    Stortinget ber regjeringen i en ny bemanningsnorm vurdere krav om 50 pst. barnehagelærere og 25 pst. barne- og ungdomsarbeidere i barnehagene.

    Forslag nr. 19 fra Toppe, Kjersti på vegne av Senterpartiet


    Stortinget ber regjeringen ivareta den nordiske barnehagetradisjonen der utvikling og læring skjer gjennom fri lek, og derfor ikke gi barnehagehverdagen et tydeligere skoleforberedende innhold i ny rammeplan.

    Forslag nr. 20 fra Toppe, Kjersti på vegne av Senterpartiet


    Stortinget ber regjeringen sikre at ny rammeplan ikke gir føringer for økte krav til dokumentasjon og kartlegging av enkeltbarn som del av den pedagogiske virksomheten.

    Forslag nr. 21 fra Toppe, Kjersti på vegne av Senterpartiet


    Stortinget ber regjeringen i ny rammeplan gi tillit til pedagogene i barnehagene ved å tydeliggjøre at barnehagelæreren er sentral i valg av pedagogiske og metodiske verktøy, og at slike valg som hovedregel skal være den pedagogiske ledelsen i barnehagen sitt ansvar.

    Forslag nr. 22 fra Toppe, Kjersti på vegne av Senterpartiet


    Stortinget ber regjeringen i ny rammeplan styrke barnehagens ansvar for å ivareta barns morsmål for å sikre barns mulighet til en god tospråklig utvikling, øke barnehagens flerkulturelle kompetanse og styrke foreldrenes rett til medvirkning.

    Forslag nr. 23 fra Toppe, Kjersti på vegne av Senterpartiet


    Stortinget ber regjeringa i rammeplanen sørgje for at i skulekrinsar med nynorsk skal både offentlege og private barnehagar bruka nynorsk i barnehagen.

    Forslag nr. 24 fra Toppe, Kjersti på vegne av Senterpartiet


    Stortinget ber regjeringen om ikke å endre fordelingen av det øremerkede statstilskuddet for tiltak for bedre språkforståelse blant minoritetsspråklige barn i førskolealder. Slike midler må ikke kun tildeles kommuner med mange minoritetsspråklige, men som i dag fordeles etter antall minoritetsspråklige barn i barnehagen.

    Forslag nr. 25 fra Toppe, Kjersti på vegne av Senterpartiet


    Stortinget ber regjeringen sikre at rammeplanen setter tydeligere krav om et systematisk og formalisert samarbeid mellom barnehage og barnevern, slik at barnehagene blir bedre på å sende bekymringsmelding ved mistanke om omsorgssvikt og/eller overgrep.

    Forslag nr. 26 fra Toppe, Kjersti på vegne av Senterpartiet


    Stortinget ber regjeringen følge opp målsettingen i Meld. St. 19 Folkehelsemeldingen (2014-2015) om å vurdere en egen lov om barnas arbeidsmiljø.

    Forslag nr. 27 fra Toppe, Kjersti på vegne av Senterpartiet


    Stortinget ber regjeringen sikre tiltak som kan rekruttere flere menn til å arbeide i barnehagesektoren.