Representantforslag om økonomisk støtte i forbindelse med søknader om vindkraftutbygging

Dette dokument

  • Representantforslag 4 S (2024–2025)
  • Fra: «§ 13. Utgifter til nødvendig bistand, Lars Haltbrekken og Ola Elvestuen
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Som en følge av regjeringens kraftløft for Finnmark har enkelte reinbeitedistrikt, som Čorgaš reinbeitedistrikt på Nordkyn-halvøya, fått hele syv vindkraftsøknader de nå må behandle og ta stilling til. Reinbeitedistriktet påføres en enorm jobb de ikke selv har bedt om.

I motsetning til arbeid med søknader om utbygging av vannkraft gis det ikke økonomisk støtte til den jobben reinbeitedistriktet nå må gjennom. I vannkraftsaker slår § 13 i vassdragsreguleringsloven fast følgende:

«§ 13. Utgifter til nødvendig bistand

Søkeren skal i rimelig utstrekning erstatte utgifter som grunneiere, rettighetshavere, kommuner og andre interesserte har hatt til nødvendig juridisk og annen sakkyndig hjelp, og som er påløpt etter at en søknad er sendt eller melding er lagt ut til offentlig ettersyn etter plan- og bygningsloven § 14-2. For revisjonssaker gjelder dekning fra tidspunktet revisjon ble vedtatt åpnet. Avgjørelsen treffes av departementet. Departementet kan i spesielle tilfeller gi forhåndstilsagn om dekning av utgifter inntil et bestemt beløp.

Grunneiere og andre aktører med likeartede interesser bør så langt det er mulig samordne juridisk og annen sakkyndig hjelp.

Nødvendige utgifter til kommunal planlegger kan kreves erstattet av søkeren fra det tidspunkt meldingen eller søknaden er sendt på høring. Avgjørelsen treffes av departementet.»

Forslagsstillerne mener regjeringen må fremme et forslag til endring av energiloven som sikrer at den samme økonomiske støtten gis i forbindelse med andre kraftutbygginger.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen fremme forslag til lovendring som sikrer at det gis nødvendig økonomisk bistand til behandlingen av søknader om kraftutbyggingsprosjekter, som vindkraft, på linje med det som gis i forbindelse med søknader om vannkraftutbygging.

3. oktober 2024

Lars Haltbrekken

Ola Elvestuen