Representantforslag om ivaretakelse av veteraner

Dette dokument

  • Representantforslag 26 S (2023–2024)
  • Fra: Marie Sneve Martinussen, Bjørnar Moxnes og Naomi Wessel
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Antallet krigsveteraner i Norge teller i dag ca. 53 000 mennesker. Dette er personell som har vært i utenlandstjeneste på vegne av norske myndigheter og som myndighetene har et særlig ansvar for å ivareta.

Det er dokumentert at mange av veteranene har gjort store ofre som et resultat av sin tjeneste, med følger for deres helse, livskvalitet og familieliv. Institutt for militærpsykiatri og stressmestring, Forsvarets sanitet og Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress har kartlagt at så mange som én av ti veteraner fra Afghanistan-krigen har psykiske skader, og at antallet er økende.

Forsvarskommisjonens rapport ser ivaretakelsen av Forsvarets personell i sammenheng med evnen til å forsvare landet. Veteranforbundet SIOP, Skadde i internasjonale operasjoner, peker i sitt innspill til kommisjonens rapport på at veteraner kan bidra med operativ og militærfaglig kompetanse, spesielt i krise og krig, samt at flere vil bidra til forsvar av landet om myndighetene faktisk tar vare på dem som blir skadet i kamp for Norge.

Regjeringen har varslet at den skal lansere en ny tiltaksplan for oppfølging av veteraner fra internasjonale operasjoner, etter påtrykk fra veteranorganisasjoner som SIOPS og Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO). Tiltaksplanen skulle opprinnelig lanseres på frigjørings- og veterandagen 8. mai 2023. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram skriver 24. mars 2023 i svar på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes at tiltaksplanen forventes å være klar i 2023 (Dokument 15:1739 (2022–2023)).

Stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes har 24. mars og 18. august 2023 stilt forsvarsminister Bjørn Arild Gram skriftlig spørsmål om regjeringen vil legge fram sin tiltaksplan for behandling i Stortinget, men fått til svar at Stortinget kun «vil bli orientert på egnet måte». (Dokument 15:1739 (2022–2023) og Dokument 15:2915 (2022–2023)).

Forslagsstillerne er ikke tilfredse med at Stortinget skal bli orientert, men ønsker en bred, politisk behandling av veteranspørsmålet som er forankret hos de folkevalgte. Forslagsstillerne mener at lovgiver må få anledning til å ta stilling til situasjonen for veteranene slik den har utviklet seg siden Stortinget behandlet gjeldende St. meld. 15 (2019–2020) Også vi når det blir krevet – Veteraner i vår tid, og slik den er kartlagt i bl.a. Afghanistan-undersøkelsen 2020. Forslagsstillerne viser videre til at tilsvarende handlingsplaner på andre områder legges fram for behandling i Stortinget.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen legge fram for Stortinget en tiltaksplan for ivaretakelse og oppfølging av veteraner i løpet av sesjonen 2023–2024.

25. oktober 2023

Marie Sneve Martinussen

Bjørnar Moxnes

Naomi Wessel