Representantforslag om å avvise avgift på bompengebrikke

Dette dokument

  • Representantforslag 12 S (2023–2024)
  • Fra: Frank Edvard Sve, Morten Stordalen, Bård Hoksrud og Himanshu Gulati
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Den omfattende bruken av bompengefinansiering er en formidabel ekstraskatt som belastes norske bilister. Dette kommer i tillegg til et av verdens høyeste særavgiftsnivå på kjøp og bruk av kjøretøy. På toppen av dette har bompengeselskapene ønsket seg adgang til å pålegge bilistene å betale en avgift for å kunne betale bompenger, gjennom bompengeabonnement. Innføring av en slik avgift har tidligere vært stemplet som ulovlig. Forslagsstillerne registrerte derfor med forbauselse at Vegdirektoratet våren 2023 godkjente at bompengeselskapene skal kunne innføre en ekstra avgift for norske bilister uten at bilistene får noe tilbake. Bompengeselskapene kan styrke sin økonomi med nærmere 200. mill. kroner, og taperen er nok en gang norske husholdninger og bedrifter som bruker bil. Den nye avgiften for å kunne betale bompenger vil være en realitet fra 1. november 2023.

Forslagsstillerne er uenige i Vegdirektoratets begrunnelse om at dette handler om konkurranse i et bompengemarked. Dette er et lukket system under politisk kontroll, der noen aktører er satt til å kreve inn avgift på vegne av myndighetene. Å gi selskaper adgang til å pålegge avgifter for å kreve inn avgifter anser forslagsstillerne som uholdbart. I en situasjon med høy prisvekst på viktige varer og samtidig økende bilavgifter og bompengebelastning opplever befolkningen at kjøpekraften faller. Innføring av bombrikkeavgift blir en unødig ekstra byrde for husholdningene. Vegdirektoratets godkjenning av den nye bombrikkeavgiften må derfor oppheves.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen oppheve tidligere godkjenning av å la bompengeselskapene innføre avgift på bombrikkeabonnement.

5. oktober 2023

Frank Edvard Sve

Morten Stordalen

Bård Hoksrud

Himanshu Gulati