Representantforslag om å redusere etterslepet i finansieringen av idrettsanlegg

Dette dokument

  • Representantforslag 148 S (2022–2023)
  • Fra: Silje Hjemdal og Terje Halleland
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

For mange idretter er anlegg helt grunnleggende for aktivitet. Mange anlegg er også viktige sosiale møteplasser i nærmiljøene. Der møtes innbyggere, vennskap oppstår, nettverk dannes, og det sosiale samfunn bygges.

Gode rammevilkår for frivillige lag og organisasjoner over hele landet er en viktig politisk målsetting for å støtte opp om dugnadsånden og engasjementet i det norske folk. Breddeaktiviteter spesielt rettet mot barn og unge er viktige bærebjelker i den offentlige innsats for frivilligheten.

Spillemidlene til idrettsformål er svært viktige for virksomheten i hele den norske idretten, men aller mest som insitament til bygging av anlegg i hele landet. Gjennom tilskudd fra den nasjonale andelen av finansieringen er det lettere for både kommuner og idrettslag å bygge og rehabilitere en lang rekke idretts-, friluftslivs- og nærmiljøanlegg hvert eneste år. Disse anleggene er, i tillegg til å være forutsetninger for idrettsaktivitet, viktige og naturlige sosiale møteplasser i lokalsamfunnene, møteplasser som bidrar til fellesskap, inkludering og integrering av alle som bor der. Mangel på idrettsanlegg er en stor begrensning for idrettslagenes mulighet til å tilby mer aktivitet – til flere. Det er anleggsmangel i alle landsdeler og innenfor de fleste idretter.

Det har blitt bygget anlegg for mange ulike idrettslag og for mange ulike idretter. Foreningene og kommunene har vist stort ansvar i bruk, forvaltning og rehabilitering av anlegg. Til tross for dette er det fortsatt et stort og udekket behov for nye anlegg. En undersøkelse gjennomført av Norges idrettshøyskole i 2016 viste at 25 prosent av de lokale lagene manglet anlegg eller tilstrekkelig kapasitet i eksisterende anlegg.

Til tross for Norsk Tippings økende overskudd er det ikke tilstrekkelig med penger i spillemiddelordningen. De årlige søknadssummene overstiger med god margin tilgjengelige midler, og det akkumulerte etterslepet er nå kommet opp i hele 4,5 mrd. kroner. Følgene er at mange idrettslag må ta opp lån i påvente av utbetaling av spillemidlene, noe som bidrar til økte anleggskostnader. For idrettslagenes del vil dette ofte bety økte medlems- og treningsavgifter, noe ingen ønsker. For hver krone som styrker spillemiddelordningen for anleggsfinansiering, får man minst tre kroner anlegg som resultat.

Bygging av anlegg er god folkehelse. Effektiv bygging er god samfunnsøkonomi. En sterk og aktiv idrett er bra for samfunnet. Breddeidrett er godt for barn og unge.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen legge frem en plan for å redusere etterslepet i finansiering av idrettsanlegg over spillemidlene, slik at køen av idrettsanlegg som venter på tilskudd, reduseres.

8. mars 2023

Silje Hjemdal

Terje Halleland