Overnattings- og
serveringsbransjen er preget av mange små virksomheter og høy turnover,
i tillegg er det en høy andel unge og utenlandske arbeidstakere. Dette
bidrar ofte til manglende kunnskap om arbeidslivets regler, både
plikter og rettigheter. Bransjen er også preget av en betydelig
andel arbeidslivskriminalitet og useriøsitet. Dette er kriminelle
aktører som bevisst bryter arbeidsmiljøloven og annet regelverk
knyttet til skatt og avgift, regnskap og arbeids- og oppholdstillatelse.
Det kommer frem av en rapport som Arbeidstilsynet la frem i 2017
etter at Arbeidstilsynet hadde 5 000 tilsyn i overnattings- og serveringsbransjen
og fant brudd på arbeidsmiljøloven i hele 8 av 10 virksomheter.
I januar 2018 ble
det innført lovpålagt minstelønn i bransjen etter krav fra Fellesforbundet.
I 2019 kunne LOs sommerpatrulje avdekke at 49 prosent av de ansatte
i hotell-, utesteds- og serveringsbransjen ikke får den lovpålagte
allmenngjorte minstelønnen. Dette viser at bransjen ikke retter
seg etter gjeldende lov og avtaleverk.
For å bedre forholdene
i bransjen har flere norske kommuner krevd at det kun skal gis skjenkebevilling
til serveringssteder som betaler ansatte minimum lovpålagt minstelønn.
Slike krav har vært reist i byer som Trondheim, Stavanger, Tromsø,
Bodø og Sarpsborg.
Det har vært tvil
om dette er lovlige vedtak. Etter at Statsforvalteren i Agder vurderte
lovligheten til et slikt vedtak i Horten kommune, kom de frem til
at det ikke kunne stilles krav til de ansattes lønnsnivå i verken
serveringsloven eller alkoholloven. En av hovedgrunnene for dette
var at Statsforvalteren mente at vedtaket ikke oppfyller saklighetskravet
om at et slikt vilkår vil bidra til å begrense tilgjengeligheten
og skadevirkningene av alkoholholdig drikk, som er lovens hovedformål.
LO-advokatene har på sin side kommentert at kommuner kan stille
slike krav i innvilgelser av skjenkebevillinger. I dag har kommunene
mulighet til selv å sette en rekke vilkår for skjenkebevilling.
At arbeidsvilkår for de ansatte skal være et av dem, mener forslagsstillerne
er en forlengelse av lovens intensjon om å sikre forsvarlig skjenking.
Forslagsstillerne
mener at et utested som drives seriøst, vil ha bedre forutsetninger
for å etterleve hovedintensjonen i alkoholloven. Et slikt forslag
vil understøtte kommunenes skjønnsutøvelse i vurderingen om bevillingen
skal gis på bakgrunn av næringspolitiske hensyn.
For å kunne etterleve
intensjonen i en slik lovendring må det også komme frem hvem som
skal kontrollere at lønns- og arbeidsvilkår etterleves. Vanligvis vil
et slikt ansvar ligge hos Arbeidstilsynet. Arbeidstilsynet har gjennom
mange år blitt underfinansiert og vil ikke nødvendigvis ha ressurser
til å gjennomføre slike hyppige kontroller. Det foreslås derfor
å utrede om skjenkekontrollen kan påta seg dette arbeidet, siden
de allerede har jevnlige målrettede kontroller i utelivsbransjen.