Søk

Bakgrunn

Koronapandemien har rammet norsk reiseliv hardt, og dette gjelder særlig de små, frittstående, familieeide distriktshotellene og spisestedene, der mange er medlemmer i De Historiske og har en tydelig historisk verdi. Strenge smittevernrestriksjoner og færre turister fra inn- og utland har gjort situasjonen prekær for mange. I Dagens Næringsliv den 23. desember 2020 uttrykte administrerende direktør i medlemsorganisasjonen De Historiske bekymring for at 35–40 prosent av medlemsbedriftene står i fare for å gå konkurs hvis første halvår i 2021 blir like ille som november og desember 2020.

Dette er hoteller og spisesteder som forvalter viktige deler av norsk kultur-, mat- og lokalhistorie. De står for en betydelig sysselsetting og er viktige oppdragsgivere for lokale håndverksbedrifter og lokalmatprodusenter. Videre forvalter de bygningsmasser av stor arkitektonisk og kulturell verdi. Svært mange står på Riksantikvarens ulike lister over verneverdige bygg, med det det innebærer av ekstra kostnader knyttet til vedlikehold. Dette er kostnader kjedehotellene ikke har.

Samtidig oppgir mange av disse hotellene at de har lite eller ingen ressurser til nødvendig vedlikehold av de verneverdige og historiske byggene. De har også måttet gå til oppsigelser og permitteringer og har ikke kunnet ta inn lærlinger slik de tradisjonelt sett har gjort. Derfor rammes også lokal matkultur og lokale verdikjeder hardt – siden disse hotellene er lokale innkjøpere.

Mange familieeide hoteller har heller ikke eiere som kan tilføre friske midler, og de er ikke medlemmer av kapitalsterke kjeder. I tillegg har mange kjedehoteller utenlandske eiere som ikke betaler formuesskatt og således har et konkurransefortrinn i forhold til norske eiere av blant annet de historiske hotellene.

Under koronapandemien har staten gitt kulturlivet i Norge svært gunstige støtteordninger med inntektssikring grunnet sviktende omsetning og strenge smitteverntiltak. De historiske hotellene og de familieeide hotellene representerer en viktig del av landets kulturarv, men er ikke tilgodesett med egne støtteordninger fra statens side.