Representantforslag om mer medvirkning i barnevernet

Dette dokument

  • Representantforslag 52 S (2020–2021)
  • Fra: Freddy André Øvstegård , Karin Andersen og Nicholas Wilkinson
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

En av de viktigste jobbene Norge som samfunn har, er å sikre at barn får en trygg og god oppvekst. Vi vet at en god barndom har betydning for hele livet. Stortinget har de siste årene iverksatt mange tiltak for å sikre at barn som barnevernet må overta omsorgen for, skal få det best mulig. Likevel viser tilsyn, forskning og tilbakemeldinger fra barnevernsbarna selv at barnas rett til å bli hørt ikke blir fulgt godt nok opp.

Barns rett til å bli hørt i spørsmål som berører dem, følger av Grunnloven § 104, og det er samfunnet sin plikt å sørge for at dette blir reelt i hvert barn sitt tilfelle. Barn og ungdom som samfunnet har overtatt omsorgen for, har sin medvirkningsrettighet nedfelt i barnevernloven § 1-6.

Barn i barnevernet har i dag rett til å medvirke. Barneverntjenesten er forpliktet til å ivareta barnets medvirkning og innflytelse i alle avgjørelser som berører barnet. Barneverntjenesten skal involvere barnet gjennom hele sakens forløp.

Medvirkning må likevel forstås som en del av flere prosesser, og er som hovedregel en viktig brikke i barnets eget liv. Det har de siste årene også vært viktig med medvirkning inn i tjenesteutviklingen. Brukerorganisasjoner som Landsforeningen for barnevernsbarn deler medvirkning inn i tre nivåer: individnivå, tjenestenivå og systemnivå.

Medvirkning på individnivå er en rettighet barn og unge i barnevernet har, og innebærer at barnet har innflytelse og påvirkning på sitt eget hjelpetilbud. For at medvirkningen skal være reell, er det helt essensielt at barnet har fått informasjon om sine rettigheter.

Medvirkning på tjenestenivå innebærer at brukere i en tjeneste er med på å peke på utfordringer og forbedringspotensialet en konkret tjeneste har. I helse- og omsorgssektoren finnes det i dag mange brukerråd, brukerrepresentanter og erfaringskonsulenter som bidrar til denne utviklingen, det samme kan ikke sies om barneverntjenesten.

Medvirkning på systemnivå innebærer at brukere er med på å påvirke, utforme og kvalitetssikre hele tjenesten på et overordnet nivå. Frem til medvirkning på systemnivå ble et fokus, kan man se for seg at beslutningsprosessen har gått fra Stortinget til departementet, og så videre derifra. Nå er det viktig at brukerne får være med i hele denne prosessen – og de skal ha like mye makt som de andre aktørene på feltet.

Forslagsstillerne ønsker å løfte alle nivåene som Landsforeningen for barnevernsbarn er opptatt av, og fremmer derfor tre konkrete forslag som skal bidra til å sikre medvirkning i de tre forskjellige nivåene.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber regjeringen utarbeide informasjonsmateriell om rettighetene som barn i barnevernet har, og sørge for at dette informasjonsmateriellet distribueres til alle kommuner i Norge, og orientere Stortinget på egnet vis når dette er gjort, innen utgangen av 2020.

  2. Stortinget ber regjeringen sikre i forskrift eller fremme de nødvendige lovendringer til Stortinget for å innføre en norm om at alle barneverntjenester i Norge skal opprette kommunale brukerråd der barn er inkludert.

  3. Stortinget ber regjeringen, i forbindelse med arbeidet med ny barnevernlov, foreslå at medvirkning nevnes i alle relevante kapitler av den nye loven.

10. november 2020

Freddy André Øvstegård

Karin Andersen

Nicholas Wilkinson