Representantforslag om utleie av oppdrettstillatelser til egenproduksjon i fiskeindustrien

Dette dokument

  • Representantforslag 122 S (2019–2020)
  • Fra: Cecilie Myrseth, Terje Aasland og Åsunn Lyngedal
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Forslagsstillerne ønsker å stimulere til flere helårs arbeidsplasser langs kysten basert på Norges store og rike fiskeressurser. Stadig mer fisk sendes ubearbeidet ut av landet, noe som fører til at store verdier og muligheten for å sikre arbeidsplasser på land går tapt. Norges sjømatråd beregnet i januar 2019 at Norge taper 30 mrd. kroner årlig på å ikke bearbeide fisken selv. Samtidig viser Riksrevisjonens ferske rapport om kvotesystem i kyst- og havfisket (Dokument 3:6 (2019–2020)) at mens det er lønnsom drift innen alle fartøygrupper, sliter deler av landindustrien med lav lønnsomhet.

Fiskeriene er en sterkt sesongpreget næring på grunn av vandringsmønsteret til fisken. Som eksempel ble over 60 prosent av totalkvoten i torskefisket på om lag 375 000 tonn landet i perioden januar–april i 2018 (jf. Nærings- og fiskeridepartementet 2019: Regjeringa sin strategi for heilårige arbeidsplassar i fiskeindustrien).

En av de store utfordringene for å sikre stabile og gode arbeidsplasser på land basert på fisk er derfor tilgangen på fiskeråstoff gjennom året. De store sesongsvingningene i råstofftilgangen er spesielt utfordrende for den delen av fiskeindustrien som baserer produksjonen sin på tilgang av fersk fisk. Industrien har også behov for tilgang på fisk av et visst volum, og av god kvalitet.

I motsetning til for villfanget fisk er det innen havbruksnæringen forventet vekst i årene som kommer. Inneværende år har regjeringen åpnet for at næringen kan vokse med til sammen 6 prosent i produksjonsområder der dette er miljømessig forsvarlig.

Fiskebedriften Primex på Myre i Vesterålen er et eksempel på en bedrift som nå sliter med lønnsomheten, til tross for at de har investert i ny og moderne teknologi for filetering av fisk. Bedriften peker på det at de står uten tilgang på nok råstoff i seks–sju måneder av året, som en hovedutfordring. De ønsker derfor å videreutvikle driften med en kombinasjon av rød og hvit fisk for å bedre tilgangen på råstoff, og for å sikre helårlig drift. Siden oppdrettstillatelser har en svært høy pris, har ikke bedriften mulighet til å kjøpe egne konsesjoner. Forslagsstillerne mener derfor det bør åpnes for leie av oppdrettstillatelser for en tidsbegrenset periode og til egenproduksjon i fiskeindustrien. Det må utredes hvorvidt det kan gjøres endringer i akvakulturloven for å åpne for dette.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen utrede endringer i akvakulturloven med sikte på å åpne for tidsbegrenset utleie av oppdrettstillatelser til egenproduksjon i fiskeindustrien, og fremme en sak for Stortinget om dette.

4. juni 2020

Cecilie Myrseth

Terje Aasland

Åsunn Lyngedal