Representantforslag om å gjennomføre en evaluering av Domstoladministrasjonen

Dette dokument

  • Representantforslag 121 S (2019–2020)
  • Fra: Jenny Klinge, Emilie Enger Mehl, Marit Arnstad og Liv Signe Navarsete
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Domstoladministrasjonen (DA) ble vedtatt opprettet i 2001 som et sentralt administrasjonsorgan for de alminnelige domstolene og jordskifterettene. Domstolene er uavhengige i sin dømmende virksomhet, og Domstoladministrasjonen har ingen myndighet på dette området.

Rundt årtusenskiftet ble en rekke direktorat og forvaltningsorgan opprettet. Innenfor justissektoren ble blant annet Domstoladministrasjonen og Politidirektoratet (POD) etablert. POD ble evaluert av daværende Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) i 2012/2013. Domstoladministrasjonen har på sin side ikke vært gjenstand for en grundig evaluering i løpet av sin levetid på om lag 20 år.

Domstoladministrasjonen er ikke et direktorat, men et forvaltningsorgan for domstolene. I Norge er dette fortsatt en fersk organisasjonsform for domstolene, som frem til 2002 lå direkte under Justis- og beredskapsdepartementet. Det var et ønske om å styrke domstolenes selvstendighet som lå bak etableringen av DA i sin tid. Senterpartiet mener at tiden er moden for å vurdere om DA har fungert etter intensjonen og utført sitt mandat som forvaltningsorgan for domstolene på en tilfredsstillende måte. En evaluering må se på hvordan DA er organisert og utøver sin rolle som administrasjon, herunder balansen mellom ulike roller knyttet til styring og støtte, rettspolitikk og utvikling.

Gjennom blant annet arbeidet knyttet til Domstolkommisjonen har det blitt ytret kritikk mot sammenblanding av roller mellom DA og nevnte kommisjon. En slik sammenblanding av roller kan være problematisk og svekke tilliten til DA som et forvaltningsorgan. Videre må en evaluering undersøke om det er endringsbehov og komme med eventuelle anbefalinger knyttet til dette. Evalueringen må foretas av en uavhengig aktør.

I forbindelse med Domstolkommisjonens anbefaling av struktur og Justis- og beredskapsdepartementets høring om domstolstruktur fremkom det i DAs høringsuttalelse datert 6. mai 2020 at:

«DA har over flere år arbeidet for en reduksjon av antall tingretter uten å få politisk gjennomslag for mer gjennomgripende endringer.»

En evaluering må undersøke i hvilken grad DAs politiske ståsted har påvirket forvaltningsorganets prioriteringer, og hvilke rammer som bør gjelde for DA som rettspolitisk aktør. Et direktorat eller forvaltningsorgan må til enhver tid forholde seg til de rammer som er besluttet fra regjering og storting selv om dette går på tvers av eget syn, agenda eller vilje.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen igangsette en ekstern evaluering av Domstoladministrasjonen (DA) for å vurdere om DA har fungert etter intensjonen og utøvd sitt mandat på en tilfredsstillende måte for samtlige domstoler.

4. juni 2020

Jenny Klinge

Emilie Enger Mehl

Marit Arnstad

Liv Signe Navarsete