Søk

Bakgrunn

Forslagsstillerne viser til at det er sentralt for politikkutvikling og analysearbeid på utdanningsfeltet å sikre et godt datagrunnlag om studenters levekår, økonomi og bosituasjon. Statistisk sentralbyrå (SSB) sin levekårsundersøkelse er den mest komplette oversikten som finnes over studentenes levekår. Dette er et verdifullt kunnskapsgrunnlag som kan brukes til å sammenlikne utviklingen over tid.

Undersøkelsen har vært gjennomført i 1998, 2005 og 2010. Områdene den dekker, har blant annet vært inntekt, arbeid, boligøkonomi, bidrag fra familien, gjeld, formue, økonomisk mestring og forbruksvaner.

Forslagsstillerne mener det er uheldig at regjeringen Solberg har latt være å gjennomføre en ny levekårsundersøkelse for studenter. Undersøkelsen ble sist utført av SSB i 2010. En ny undersøkelse var planlagt utført i 2016, men Høyre- og Fremskrittsparti-regjeringen valgte å ikke gjennomføre denne.

I dag er studentenes læringsmiljø regulert gjennom lov om universiteter og høyskoler i § 4-3, men læringsmiljølovverket er på flere punkter lite konkret. Dette fører igjen til ulikheter rundt hvordan utdanningsinstitusjonene følger opp læringsmiljøarbeidet, og det gjør det også vanskelig å føre tilsyn med studentenes læringsmiljø. Forslagsstillerne er bekymret for at et lite konkret lovverk fører til ulikheter i i hvilken grad institusjonene sørger for og følger opp studentenes rett til et godt læringsmiljø.

Forslagsstillerne mener videre det er viktig at levekårsundersøkelsen for studenter gjennomføres med jevne mellomrom, og fremmer på denne bakgrunn forslag om å raskt starte en ny undersøkelse, samt at denne inneholder en kartlegging av studentenes læringsmiljø.