Stortinget - Møte mandag den 16. desember 2024 *

Dato: 16.12.2024
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 81 S (2024–2025), jf. Prop. 16 S (2024–2025), kap. 1429)

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 25 [19:12:44]

Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om Endringer i statsbudsjettet 2024 under Klima- og miljødepartementet (Innst. 81 S (2024–2025), jf. Prop. 16 S (2024–2025), kap. 1429)

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra familie- og kulturkomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det ikke bli gitt anledning til replikker. De som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Grunde Almeland (V) [] (komiteens leder og ordfører for sakene nr. 23–25): Etter en lang budsjettdag med gode debatter på kulturområdet er det vel fint å kunne avslutte med en debatt av litt mer teknisk karakter. I alle de tre proposisjonene som vi nå har til debatt, er samtlige i komiteen enig i og aksepterer de justeringene som gjøres. Når vi likevel har valgt å ta en kort debatt om dette, handler det i hovedsak om Prop. 25 S for 2024–2025, som er kulturministerens endringsproposisjon, altså Innst. 85 S for 2024–2025.

Det et mindretall i komiteen har påpekt, er at vi over tid har sett en tendens til at denne delen av nysalderingen i større og større grad brukes som en egen politisk budsjettrunde der det tradisjonelt har vært av mer teknisk karakter, som komiteen samlet sett har påpekt. Det jeg egentlig ønsker at kulturministeren kort skal redegjøre for, er altså ikke om ting Venstre eller noen andre er uenig i, men hvorfor man absolutt måtte gjøre de prioriteringene her og ikke kunne gjøre dem i den ordinære budsjettrunden, som vi tross alt også behandler i dag. Eksempler på det er penger til bl.a. frivillighetstiltak, penger til ulik turnévirksomhet, ting som uansett ikke kan brukes i inneværende år, som jo endringsproposisjonen gjelder for, men som vil bli overført til neste år.

I hvert fall mener denne representanten at man burde funnet rom til det innenfor det budsjettet vi diskuterer der vi reelt gjør prioriteringer for 2025, og ikke snike dem inn via en endringsproposisjon for 2024. Det er det jeg ønsker å påpeke, og jeg håper kulturministeren har en god forklaring på hvorfor det kun var mulig å gjøre det på akkurat denne måten.

Kathy Lie (SV) []: Som kulturministeren påpekte i replikkordskiftet, er vi enige om budsjettet, og det er også stor enighet om denne salderingen. Det jeg er veldig glad for, er posten til frivillighetstiltak, hvor vi på tampen har forhandlet oss fram til en enighet om at vi skal støtte Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner, LNU, med 10 mill. kr til deres Frifond.

Så kritiseres man for at man putter inn penger som skal brukes i 2025. Det er imidlertid slik at et fond er jo ikke noe man bare kaster ut i en håndvending, men noe som organisasjoner der ute søker på. De som søker på Frifond hos LNU, er alt fra ungdomspartiene, speideren, kor og korps og alt mulig – organisasjoner som virkelig gjør stor nytte og gir masse aktivitet for barn og unge. Jeg heier veldig på det og er veldig glad for at vi fikk til den enigheten.

Det er egentlig alt jeg har å si i denne debatten.

Mímir Kristjánsson (R) []: Jeg må bare beklage til mine kolleger i familie- og kulturkomiteen – når de hadde sett fram til en teknisk debatt etter en veldig lang dag, spretter dette trollet opp fra esken og kommer med noen forslag.

Bakgrunnen for det er noen forslag som Rødt har fremmet i forbindelse med saldert budsjett. Vi nærmer oss det som er høytiden for alt frivillig arbeid rettet mot fattigdom i Norge. Det er juletiden og vinteren. Det er ikke rart, for vi har sett strømpriser som er av en annen verden, vi vet at 600 000 nordmenn gruer seg til jul, langt de fleste på grunn av dårlig økonomi. Derfor har organisasjoner som Frelsesarmeen, Matsentralen, Blå Kors, Evangeliesenteret, Kirkens Nødhjelp, Fattighuset og hundrevis av andre over hele landet ekstremt hektiske dager. Tilbakemeldingene fra dem er at kapasiteten er sprengt. Det er ikke mat nok til alle i matkøen. Det er ikke julepakker nok til alle som trenger det. Det er rett og slett ikke nok rom i herberget for alle som er fattige i Norge.

Derfor har Rødt foreslått å stille på beina en julepakke til frivilligheten i Norge. Det er 20 mill. kr, etter modell fra den Stortinget vedtok i 2022 i saldert budsjett. Da var det flertall for det i denne sal. Det dreier seg om penger til matsentralene, som ligger på Landbruksdepartementets budsjett, men det dreier seg også om 8 mill. kr til frivilligheten og 7 mill. kr til trossamfunnene.

En av de viktigste grunnene til at dette forslaget betyr minst like mye nå som det gjorde i 2022, er at på grunn av en veldig presset kommuneøkonomi opplever disse organisasjonene massive kutt rundt omkring i Kommune-Norge. Matsentralen i Bergen får fra høyrebyrådet der f.eks. et kutt på 650 000 kr. Det er altså i Bergen kommune et kutt på 650 000 kr til dem som stiller opp med mat til de fattige. Her i Oslo, som også er høyrestyrt, får Slumstasjonen til Frelsesarmeen et voldsomt kutt. Man kunne ramset opp det samme fra nord til sør.

Over hele landet bidrar altså det offentlige i sum mindre til frivilligheten nå enn det de gjorde for to år siden, mens frivilligheten forteller at behovet for å hjelpe de fattige er større enn noensinne. Da er det nok staten som er nødt til å komme inn og prøve å fylle noe av det tomrommet. Jeg tror det er veldig mange som har sett rørende historier om innsamlingsaksjoner, om det er Mads Hansen eller andre som har klart å samle inn hundretusenvis og millioner av kroner for å hjelpe de fattige. Nordmenn gir som aldri før i løpet av juletiden, hvis man sammenligner med resten av året. Spørsmålet er om ikke Stortinget og staten også burde åpne lommeboken litt i julen og gi litt ekstra til frivilligheten sammenlignet med det vi gjør til vanlig.

Presidenten []: Presidenten antar at representanten vil ta opp Rødts forslag.

Mímir Kristjánsson (R) []: Det var meningen, ja.

Presidenten []: Da har representanten Mímir Kristjánsson tatt opp de forslagene han refererte til.

Statsråd Lubna Boby Jaffery []: Nå hadde jeg trodd at jeg hadde holdt mitt siste innlegg, men jeg får holde et innlegg til her i dag. Nå som denne stortingsdagen nærmer seg slutten, og noen av oss i alle fall snart skal ta juleferie, synes jeg det igjen er betimelig å minne hverandre på betydningen av å bygge inkluderende fellesskap.

Vi er alle tjent med et samfunn der det finnes plass for alle, og der ingen barn eller unge skal være utelatt. Derfor har regjeringen foreslått en tilleggsbevilgning på 120 mill. kr til tiltak for å øke deltakelsen blant barn og unge i fritidsaktiviteter. Dette er nettopp noe som er et vedvarende behov, og dermed er det et behov også i inneværende år. Vi bruker pengene i budsjettet på disse tiltakene også, men har funnet rom for å gi noe mer til disse tiltakene i nysalderingen.

Når det kommer til de to andre, som jeg tror representanten Almeland mente å nevne, ski-VM og håndball-VM – jeg ser det nikkes, det var det man prøvde å få fram – så er det slik at flere av disse tiltakene er med i nysalderingen fordi de er nødvendig for å kunne gjennomføre planleggingen og kunne betale ut de økonomiske forpliktelsene som begge disse organisasjonene har. Derfor har man valgt å støtte dem i nysalderingen.

Jeg har lagt merke til partiene Høyre og Venstres merknad knyttet til nysalderingen og noterer meg selvsagt det og tar det med meg i det videre arbeidet med nysalderingen.

Helt til slutt vil jeg også ta opp en sak som omtales i nysalderingen som er et perspektiv som kanskje er lett å glemme. Til neste år vil vi markere at det er 200 år siden den første organiserte utvandringen til Amerika fant sted. I løpet av en hundreårsperiode forlot rundt 800 000 nordmenn landet og utvandret til Nord-Amerika. Flere museer har gått sammen om en rekke arrangementer og prosjekter, som skal sette søkelys på migrasjon før og nå. Derfor har regjeringen foreslått en tilleggsbevilgning på 5 mill. kr til en forberedelse av markeringene av utvandrerjubileet i 2025. Jeg er glad for at en samlet komité har sluttet seg til disse forslagene.

Votering, se voteringskapittel

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sakene nr. 23, 24 og 25.

Det ringes til votering.