Stortinget - Møte onsdag den 13. november 2024 *

Dato: 13.11.2024
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 1 [10:00:48]

Muntlig spørretime

Talere

Presidenten []: Stortinget mottok mandag meddelelse fra Statsministerens kontor om at statsrådene Tonje Brenna, Bjørn Arild Gram og Karianne O. Tung vil møte til muntlig spørretime.

De annonserte regjeringsmedlemmene er til stede, og vi er klare til å starte den muntlige spørretimen.

Vi starter da med første hovedspørsmål, fra representanten Ine Eriksen Søreide.

Ine Eriksen Søreide (H) []: Mitt spørsmål går til forsvarsministeren.

Høyre foreslår å støtte Ukraina med 30 mrd. kr ekstra i 2025, som hovedsakelig skal gå til produksjon av våpen i Ukraina. Ukrainsk forsvarsindustri har veldig stor innovasjonstakt. De er tett på fronten, og de har kapasitet, men mangler penger. De kan produsere for ca. 20 mrd. dollar i året. De fleste land har nå donert så mye materiell de kan til Ukraina, og økningen i produksjonskapasiteten i Europa går for sakte til å hjelpe Ukraina i denne situasjonen.

Grunnen til at vi fremmer forslaget, er at Russland den siste tida har hatt framgang på slagmarken. Krigen utkjempes nå, og den tapes eller vinnes nå. Signalet vi sender om forsterket støtte til Ukraina, er også et signal vi sender til Putin. Det er i vår egen sikkerhetspolitiske interesse at Ukraina ikke faller, og at Putin ikke vinner. Det er helt avgjørende for freden og friheten i vår del av verden at Russland ikke ser at det virker å overfalle et naboland og endre grenser ved hjelp av militærmakt.

Forsvarsministeren har selv nettopp vært i Ukraina. Er statsråden enig i vurderingen av situasjonen i Ukraina, og kan han i så fall si hvilken betydning han mener det har for norsk sikkerhet om krigen vinnes eller tapes?

Statsråd Bjørn Arild Gram []: Ja, det er krig i Europa. Når vi om få måneder kommer til 24. februar, begynner krigen på sitt fjerde år. Det er et stort alvor over det som skjer, det er store tap og ødeleggelser, og det har omfattende konsekvenser, først og fremst selvsagt for Ukraina selv, som kjemper en eksistensiell kamp, men det har også stor betydning for norsk og europeisk sikkerhet.

Det er derfor vi fra norsk side og fra Vestens side helt siden krigen brøt ut, har støttet Ukraina med omfattende militær, humanitær og sivil støtte. Det er viktig at det fortsetter, og at vi ser på hvordan vi kan gjøre enda mer. Det har vært en stor styrke at vi har hatt enighet i norsk politikk om støtten til Ukraina. Det er regjeringens ønske at vi skal ha dialog knyttet til det også videre, for å sikre at vi har bred oppslutning om Nansen-programmet og vår støtte til Ukrainas forsvarskamp. Det er helt avgjørende at den russiske aggresjonen ikke vinner fram. Derfor har vi støttet Ukraina, og derfor skal vi fortsette å gjøre det. Regjeringen tok for ganske kort tid siden initiativ til nesten å doble omfanget av Nansen-programmet – 60 nye milliarder inn, både med mer støtte her og nå, fylle opp det vi har forskuttert gjennom bruk av fleksibilitet i Nansen-programmet, og dessuten også forlenge støtteprogrammet. Det er viktige signaler som ligger i det.

Representanten Søreide har helt rett i at en del av strategien videre nå i enda større grad må være å støtte ukrainsk forsvarsindustri enda mer. De har vist en formidabel evne til å skalere opp sin produksjonskapasitet, til å være teknologisk innovative. Det er et arbeid vi hjelper dem i. Én ting er volum – det er viktig i denne striden, det ser vi jo – men at man også har innovasjon og teknologisk utvikling, er helt avgjørende. Der er den norske støtten som gis et viktig bidrag til akkurat det.

Ine Eriksen Søreide (H) []: Forsvarsministeren mener altså at situasjonen på bakken er veldig alvorlig, og at krigens utfall har stor betydning for oss og vår sikkerhet. Likevel er det jo ikke riktig, som han sier, at regjeringen har signalisert mer støtte her og nå. Det signalet regjeringen sender i budsjettet, er jo en reduksjon fra dagens 27 mrd. kr til neste års 15 mrd. kr i støtte. Så man kan jo spørre: Hvis det haster, og hvis dette alvoret er der, hva er begrunnelsen for dette? Men mitt spørsmål er: Hva er det som holder regjeringen tilbake?

Statsråd Bjørn Arild Gram []: Den beskrivelsen er ikke riktig. Budsjettet for støtten til Ukraina sivilt og militært for i år var på 15 mrd. kr, som det var enighet om mellom partiene. Så har vi ved flere korsveier kommet tilbake til Stortinget og økt den støtten. I revidert ble støtten økt med 7 mrd. kr, hvorav 6 mrd. kr til militær støtte. Så har regjeringen varslet at vi også vil bruke nysalderingen til å øke støtten ytterligere med 5 mrd. kr, hvorav 3,5 mrd. kr til militær støtte. Det betyr at opprinnelig saldert budsjett på 15 mrd. kr da vil vise seg å være 27 mrd. kr ved årets slutt.

Ine Eriksen Søreide (H) []: Det var også hele mitt poeng – at ved årets slutt i år vil støtten være på 27 mrd. kr, men i budsjettforslaget fra regjeringen for 2025 er det lagt inn 15 mrd. kr, altså ikke 27 mrd. kr eller mer. Det er det signalet som er det helt spesielle.

Jeg er veldig usikker på hvordan man skal tolke de veldig mange ulike signalene som nå kommer fra regjeringen, for utenriksministeren sa i Politisk kvarter 24. oktober, bare kort tid etter at budsjettet var lagt fram, at «det kommer også til å bli mer neste år fordi hele poenget med Nansen-programmet er at det er en pakke over tid».

Kan forsvarsministeren bekrefte overfor Stortinget at regjeringen kommer til å legge inn mer enn de 15 mrd. kr som er foreslått i budsjettet for 2025?

Statsråd Bjørn Arild Gram []: De 15 mrd. kr er presentert som et gulv i støtten. Så har statsministeren for en uke siden på denne talerstolen bekreftet at regjeringen ønsker dialog med partiene på Stortinget for å vurdere den samlede støtten framover. Det ble sendt et brev fra de parlamentariske lederne fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet den 1. november, hvor man sier at man vil invitere til en egen prosess mellom de parlamentariske lederne på Stortinget om Nansen-programmet og støtten framover.

Regjeringen har lagt fram sitt statsbudsjettforslag, avventer de øvrige partienes forslag til sine budsjetter for neste år og ønsker da å fortsette samtalene for å se på hvordan man kan bli enige om et støtteopplegg for Ukraina – for så vidt i nysalderingen og i året som kommer.

Ine Eriksen Søreide (H) []: Det er fortsatt ganske vanskelig å få tak i hva regjeringa faktisk mener at Ukraina skal få av støtte fra Norge. Det kommer veldig mange ulike signaler, og det snakkes om prosesser. Jeg tror, for å være helt ærlig, at ukrainerne bryr seg veldig lite om hvorvidt man kaller de 15 milliardene et gulv eller et tak. Det de er opptatt av, er støtte til å produsere våpen, slik at de kan forsvare seg i kampen mot en aggressor, som Russland er. Det går dårlig på slagmarken for Ukraina – de trenger hjelp nå.

Jeg vil spørre forsvarsministeren: Mener han at regjeringa skal legge inn mer støtte neste år, eller mener han det ikke?

Statsråd Bjørn Arild Gram []: Jeg er ikke enig i at det kommer ulike signaler fra regjeringen – tvert imot. Jeg har redegjort for det som er regjeringens syn, og jeg mener det er i tråd med det statsministeren, utenriksministeren og representanter fra regjeringspartiene har kommunisert.

Vi har varslet at vi vil være med på å finansiere støtte til ukrainsk forsvarsindustri, i første omgang i hvert fall, gjennom det danske initiativet. Vi har allerede gitt støtte til teknologioverføring, for det er, som jeg sa, viktig å understøtte den teknologiske utviklingen. Her har norsk industri viktige ting å bidra med. Så én ting er finansiering, en annen ting er å finansiere teknologioverføring, som vi har gjort. Vi har i tillegg rigget et bra opplegg hvor vi kobler erfaringer fra striden i Ukraina med Forsvarets forskningsinstitutt og norske høyteknologiske bedrifter for å bidra inn i ukrainsk forsvarsindustri.

Ine Eriksen Søreide (H) []: Jeg registrerer at det ikke er mulig å få et svar fra forsvarsministeren på om regjeringa planlegger å legge inn mer penger i 2025, og hva han mener om det selv. Det er litt rart, for signalet som kom i budsjettet, var jo 15 mrd. kr. Signalet som kom fra utenriksministeren to uker etterpå, var at det kommer mye mer. Og signalet som kommer i Stortinget fra forsvarsministeren nå, er at han ikke kan svare på om det kommer mer penger.

Det er spesielt å se at regjeringa nekter å ta på seg ledertrøya i vår håndtering av den største sikkerhetspolitiske utfordringen i vår tid. Det har stor betydning om signalet om støtte kommer gjennom et budsjettvedtak i Stortinget i desember, som gjelder for 2025 – det ville bety at ukrainerne, som forteller veldig tydelig at de kan oppskalere produksjonen sin i løpet avtre til seks måneder, kan få våpen produsert neste år – eller om Stortinget skal vente til nysalderingen og desember neste år før man gir signalet om økt støtte.

Ser statsråden at dette har betydning for når Ukraina kan produsere våpen?

Statsråd Bjørn Arild Gram []: Regjeringen har tatt ledertrøyen i denne diskusjonen. Det er ikke lenge siden vi la fram et opplegg hvor vi nesten fordoblet innsatsen i Nansen-programmet, altså økte den med 60 mrd. kr. Det er penger, det også. Noe av det er det varslet at skal tas i nysalderingen.

I tillegg har regjeringen svart positivt på opposisjonens ønske om videre dialog om hvordan vi kan beholde enigheten om Nansen-programmet, og for å se på hvordan vi i fellesskap skal legge opp støtten for neste år. Vi har jo ikke sett de øvrige partienes alternative statsbudsjett ennå. Det har vært noen lekkasjer knyttet til Ukraina-støtte. Det er tydelig fra en del partier at man ønsker å øke støtten enda mer enn det regjeringen ønsker, og da må vi ha dialog og en prosess for det, med sikte på å bli enige om et godt opplegg.

Sveinung Rotevatn (V) []: Uansett korleis ein snur og vender på dette, er realiteten at regjeringa føreslår for Stortinget å løyve om lag halvparten så mykje i Ukraina-støtte neste år som det Stortinget vedtek i år. Det er realiteten. Så er spørsmålet: Har regjeringa tenkt å gjere noko meir? Og det er som representanten Søreide seier: Utanriksministeren har hinta sterkt om det. Det er litt vanskeleg å høyre kva forsvarsministeren eigentleg forsøkjer å seie. I alle tilfelle må det ikkje vere nokon tvil om at det tydelegaste signalet ein kan sende, er at Stortinget vedtek å gje meir pengar til Ukraina. Så er spørsmålet om regjeringa ønskjer det, om regjeringa meiner at det er behov for det. I spørjetimen sist, då statsministeren var her, på spørsmål frå representanten Melby om ein ikkje skal auke støtta, sa statsministeren:

«Vi ligger ikke dårlig an her. Vi gir det ukrainerne ber om. Vi gir dem det de trenger.»

Er forsvarsministeren einig i at ukrainarane ikkje ber om meir, og heller ikkje treng meir?

Statsråd Bjørn Arild Gram []: La meg først bare si at vi ikke engang venter til neste års statsbudsjett med å gi mer. Vi har varslet at vi i nysalderingen vil foreslå økt bevilgning til Ukraina for året i år. Utgangspunktet da vi la fram budsjettet for året i år, var i tråd med enigheten rundt Nansen-programmet om 15 mrd. kr i året. Så har vi benyttet anledningen i revidert budsjett, og da varslet i nysalderingen, at vi øker støtten ytterligere. Vi har også lagt det samme gulvnivået til grunn for neste års budsjett og imøteser en dialog med Stortinget om det.

Sveinung Rotevatn (V) []: Dialog er i og for seg eit nøkkelord og eit godt ønske. Det var eigentleg også poenget med Nansen-programmet, at ein skulle stå saman om desse sakene og jobbe saman, ikkje drive med nokon bodkrig om dette. Då er realiteten dessverre den at opposisjonspartia på Stortinget gjennom brev til kvarandre har gitt uttrykk for at dei ønskjer å setje seg ned og snakke om det i eit eige spor. Det regjeringspartia har svart på det, og det blei referert litt ufullstendig for forsvarsministeren i stad, er:

«Nå har regjeringen gjennom statsbudsjettet for 2025 lagt fram sitt forslag. Det er derfor ryddig og nødvendig at de andre partiene på Stortinget først legger fram sine forslag om Ukraina-støtte i sine alternative budsjetter (…).»

Det er jo å leggje opp til at ein ikkje skal ha ein dialog eller snakke saman om det som må vere det viktigaste vi gjer i dette statsbudsjettet, men heller leggje opp til ein slags bodkrig i alternative budsjett. Kvifor vel regjeringa den tilnærminga?

Statsråd Bjørn Arild Gram []: For det første har det vært dialog med partiene og de parlamentariske lederne knyttet til varselet fra regjeringen om å nesten fordoble støtten i Nansen-programmet med 60 mrd. kr. Representanten Rotevatn siterte heller ikke hele brevet. Det viser til at det er greit å se alle partienes budsjett, og så står det:

«(…) før de parlamentariske lederne deretter fortsetter samtalen om Norges støtte til Ukraina de neste årene.

Det har tjent både Ukraina og Norge at det er bred politisk enighet om Nansen-programmet. Det er målet også for denne prosessen.»

Sveinung Rotevatn (V) []: Viss målet er at ein skal brei politisk einigheit, burde jo initiativet og utgangspunktet vere, slik både Venstre og andre parti har bedt om, at ein no set seg i hop og diskuterer dette. Vi har full respekt for at regjeringa ønskjer å gjere opp resten av statsbudsjettet med Sosialistisk Venstreparti, men Nansen-partia burde kunne sitje saman og diskutere dette uavhengig av dei alternative budsjetta.

Regjeringa kan ta det med ro, vi skal leggje fram vårt alternative budsjett, og der kjem det til å kome betydeleg auka støtte til Ukraina, men det er eigentleg ikkje poenget. Poenget er å få noko vedteke – helst med eit breitt fleirtal og helst einstemmig – i denne salen. Då synest eg det er veldig rart at regjeringa ikkje er i stand til å seie at vi vil setje oss ned og vere med på den diskusjonen, i staden for å ha den her på denne måten og i alternative budsjett.

I spørjetimen i førre veke, då statsministeren var her, var det eit anna poeng han var veldig oppteken av, og det var kor mykje vi gjev. Då sa statsministeren, om donasjonar:

«(…) som enkeltland er USA på topp. Nest etter USA er det Norden og Baltikum. Det sier noe om vår evne (…)»

Men dei som gir meir enn Noreg innanfor Norden og Baltikum, er Danmark, Sverige, Finland, Estland, Latvia og Litauen, og då er det eigentleg berre Island igjen. Noreg er på botnen. Burde ikkje vi vere på topp?

Statsråd Bjørn Arild Gram []: La meg først kommentere det jeg mener er misvisende og feilaktige påstander fra Rotevatn om at regjeringen ikke vil sette seg ned, når jeg nettopp har lest opp fra et brev hvor vi inviterer til samtaler og dialog om saken. Hvilken måte er det å føre diskusjonen på? Vi er opptatt av å videreføre den brede enigheten vi har hatt om Nansen-programmet. Det har tjent Norge og Ukraina godt. Det har vi vært enige om. Så det å da prøve å presentere dette som at det ikke er ønske om dialog, mener jeg er fullstendig feil, og det er ikke i tråd med faktum. Jeg viser også – i tillegg til det brevet som er sendt – til at statsministeren inviterte alle partiene, de parlamentariske lederne, til møte her tidligere i høst knyttet til forslaget om å øke støtten i Nansen-programmet vesentlig.

Presidenten []: Da går vi videre til neste hovedspørsmål.

Erlend Wiborg (FrP) []: Mitt hovedspørsmål er til arbeids- og inkluderingsministeren. Jeg tror både statsråden og jeg er enige om at det å få seg jobb og bli selvforsørget er den viktigste indikatoren man har for om man lykkes med å bli integrert i det norske samfunnet. I dag ser vi at sju av ti sosialhjelpskroner går til innvandrere, og langt færre innvandrere er i jobb enn øvrig befolkning. Det statsråden ofte glemmer å nevne, er at sysselsettingsgraden ikke forteller oss noe om flere kommer i jobb, eller om flere faktisk er selvforsørget. Man er per definisjon sysselsatt om man jobber en time i uken, om man en time i uken er på et arbeidsmarkedstiltak, om man er permittert, eller om man er på tiltak der Nav dekker lønnen. Så problemet er at det å være sysselsatt betyr verken at man har en fast jobb, eller at man er selvforsørget. Allikevel velger statsråden i stor grad bare å fokusere på den såkalte sysselsettingsstatistikken.

Mitt spørsmål er om statsråden er enig i at å bruke «sysselsatt i heltidsstilling» er en bedre indikator på om flere er i jobb, og om integreringen går riktig vei.

Statsråd Tonje Brenna []: Jeg er enig i at det å jobbe i en hel, fast stilling er helt grunnleggende for å kunne leve et godt liv i Norge, tjene nok penger til å forsørge seg selv og ha en varig fast tilknytning til arbeidslivet. Det gjelder enten man er født på Dombås eller i Eritrea. Vi har en stor andel av både majoritetsbefolkningen og minoritetsbefolkningen vår som jobber deltid. Noen jobber allikevel mye deltid, andre jobber mindre. Noen gjør det helt frivillig, andre skulle ønske de kunne jobbe mer. Men vårt mål er at flest mulig skal jobbe mest mulig, og at folk i Norge skal ha en trygg, fast stilling å gå til, fortrinnsvis i heltidsarbeid.

Jeg mener det er fullt mulig å diskutere problematikken knyttet til deltakelse i arbeidslivet og hvor mye man deltar, sammen, for det er en større del av minoritetsbefolkningen vår som jobber deltid enn blant majoritetsbefolkningen. Det er også et problem. Det er et problem i stort at færre innvandrere er sysselsatt enn befolkningen ellers, og det er også et problem at de som er sysselsatt, jobber mindre enn 100 pst. Jeg er opptatt av at folk skal ha en jobb å gå til, forsørge seg selv og klare seg selv.

Jeg mener også det er en stor utfordring at fattigdom i Norge egentlig i stort har skiftet farge. Sju av ti sosialhjelpskroner går nå til noen med innvandrerbakgrunn. Det er en stor utfordring for landet vårt og understreker egentlig det regjeringen er opptatt av å få til, nemlig at folk lærer norsk, går introduksjonsprogrammet, kommer seg i jobb og får en varig tilknytning til arbeidslivet – fordi det er bra for dem selv, fordi det er bra for oss som samfunn fordi vi får løst flere oppgaver, men det er også bra fordi da er folk bidragsytere gjennom skatteseddelen til fellesskapet istedenfor å motta penger fra fellesskapet, f.eks. sosialhjelp eller arbeidsledighetstrygd.

Erlend Wiborg (FrP) []: Statsråden har brukt sysselsettingsstatistikken som argument for hvorfor hun mener, selv om det beviselig ikke stemmer, at introduksjonsprogrammet i Norge er vellykket. Og jeg tror også at befolkningen, når hører politiske debatter og hører statsråden skryte av hvor mange innvandrere som nå er sysselsatt, oppfatter det som at det er folk som er i jobb og da kan forsørge seg selv.

Fremskrittspartiet har fått tak i de tallene som statsråden velger å ikke bruke, og jeg har bare lyst til å komme med et par eksempler derfra. Når vi snakker om syriske kvinner i den statistikken statsråden bruker, så er 29,6 pst. i arbeid, eller sysselsatt, ifølge statsråden. Men hvis man går inn og ser på statistikk og tall vi har fått ut, viser det at det reelle tallet for sysselsatte, altså folk som er i heltidsstilling, ikke 29,6 pst. Det er 11,4 pst. Mener statsråden at det da er misvisende å bruke de tallene hun bruker?

Statsråd Tonje Brenna []: Nei, jeg mener at begge tallene er riktig på samme tid. Jeg tror det kun må være representanter fra Fremskrittspartiet som mener at jeg beskriver dette som at det ikke er et problem at innvandrere ikke i større grad er sysselsatt i Norge. Tvert imot mener jeg jevnlig, når representanten og jeg møtes i diverse studioer eller her i Stortinget, at det er hele mitt poeng at flere innvandrere må i jobb, flere innvandrere må jobbe mer. Men jeg mener også at å late som om dette er tall man har fått tak i når det er offisielle tall – tall jeg gjerne bruker, bidrar til å belyse og er med og diskutere – er å tøye strikken vel langt.

Jeg mener det er et mål at flest mulig skal jobbe i Norge. Jeg mener det er et mål at flest mulig skal jobbe heltid. Jeg mener også vi skal være glad for det som går bra med integreringen. Det er f.eks. at blant innvandrerbefolkningen vår har yrkesdeltakelsen økt mer de siste årene enn det har gjort i befolkningen for øvrig. Det er noe å ta med seg, men at det står i motsetning til en ambisjon om at enda flere skal jobbe mer, er jeg uenig i. Jeg mener man må klare å ha to tanker i hodet på samme tid.

Erlend Wiborg (FrP) []: Man vet at hvis ytelsene er for høye, gjør det det mindre lønnsomt å søke og komme seg ut i jobb. Hvis vi sammenligner ytelsene vi gir til flyktninger i Norge, kontra det man gir i Sverige og Danmark, ligger Norge på et skyhøyt nivå og har dertil vesentlig lavere yrkesdeltakelse, f.eks. når det gjelder ukrainere, enn Danmark. Fremskrittspartiet har derfor sagt at vi bør sette et tak på ytelser vi gir til flyktninger som kommer til Norge, sånn at det maksimalt er på det nivået man gir i våre naboland. Det forslaget har blitt latterliggjort og kritisert av statsråden og Arbeiderpartiet.

Mitt enkle spørsmål til statsråden er: Hvorfor mener statsråden det er riktig at Norge skal ha et vesentlig høyere ytelsesnivå for flyktninger enn det man har i Sverige og Danmark?

Statsråd Tonje Brenna []: Jeg har ikke latterliggjort forslag fra Fremskrittspartiet, men jeg har sagt at det er veldig dårlig for å integrere folk, sørge for at folk lærer norsk og kommer seg i jobb. Og det står jeg for.

I Norge er deltakelsen i yrkeslivet blant innvandrere over tid bedre enn i Danmark. Det er en myte at Danmark er flinkere enn oss. Det er de ikke. Noe av grunnen til at vi er flinkere, er at når man kommer til Norge, blir man invitert til å delta i introduksjonsprogrammet. Hvis man deltar i introduksjonsprogrammet, får man utbetalt integreringsstønad. Den blir avkortet time for time hvis man slutter å møte opp. Dette er altså ikke en passiv ytelse, slik jeg mener representanten ofte får det til å høres ut som. Dette er betaling de mottar, mot å delta aktivt i et program som – og her er vi ved kjernen – forbereder dem på arbeid. Alternativet er at folk ikke lærer norsk, blir gående uten arbeid over tid, blir avhengig av å leve på sosiale ytelser og blir gående på utsiden av samfunnet. Det er en slags motorvei mot svenske tilstander, og det vil jeg advare sterkt imot.

Dagfinn Henrik Olsen (FrP) []: Statsråden og jeg er nok ganske enige om at det at mange blir stående utenfor arbeidslivet på passive ytelser, ikke er en ønsket utvikling. Vi har fremmet et Dokument 8-forslag i denne salen om å bruke aktivitetsplikt. Det er ting som tyder på at aktivitetsplikten brukes i svært liten grad overfor våre flyktninger og nye landsmenn. I så måte er heller ikke det en ønsket utvikling, for passivitet er som sagt noe man ikke ønsker. Er dette noe man fra statsrådens side har sett på som en mulighet – at man faktisk pålegger en aktivitetsplikt?

Statsråd Tonje Brenna []: Jeg er enig med representanten Olsen i at det er en utfordring at den aktivitetsplikten som gjelder allerede i dag for sosialhjelpsmottakere under 30 år, i for liten grad brukes av kommunene. Der burde man være flinkere til å følge opp og sørge for at folk kommer i aktivitet.

I snitt er sosialhjelp noe folk er på i ganske kort tid. Det er bra, for det betyr at man kommer seg ut og får en annen inntektskilde – fortrinnsvis jobb. Målet er at færrest mulig skal være avhengig av sosialhjelp. Det å få innpass i arbeidslivet er noe av det viktigste Nav hjelper folk med. Mitt klare inntrykk er at veldig mange av dem som står utenfor arbeidslivet i dag, har et sterkt ønske om å jobbe. Jeg tror ingen i Norge har et ønske om å leve på sosialhjelp. De som mottar sosialhjelp i dag, gjør det i gjennomsnitt over fem måneder. Det er fem måneder for lenge, men likevel et slags lys der framme som viser at de aller fleste får en overgang til arbeid. Det er bra for innvandrerne våre, det er bra for ungdommene våre, og det er bra for alle dem som står utenfor arbeidslivet.

Dagfinn Henrik Olsen (FrP) []: Sist uke var jeg og besøkte et bilverksted hvor en av deres sist ansatte arbeidstakere var fra Ukraina. Han hadde gått i sju–åtte måneder og banket på døren der og ville gjerne vise hva han var god for. Det er en liten bedrift med tre ansatte. To av de ansatte var negative til i det hele tatt å ta ham inn i bedriften på grunn av språkbarrieren, men da den ene sa opp jobben sin, fant de ut at de ville prøve likevel. Da denne ansatte kom i jobb, viste det seg at han var meget selvgående og klarte det meget godt. Bedriftseieren sa da at om de hadde visst det tidligere og kunne prøvd ham ut i jobb, gjerne med et lønnstilskudd, hadde de tatt ham inn mye tidligere. Regjeringen og statsråden prater jo ofte om å bruke lønnstilskudd i sterkere grad for å få folk inn i arbeidslivet igjen. Er det noe man kan se på for å prøve å få flere av ukrainerne ut i jobb?

Statsråd Tonje Brenna []: Absolutt, og det er et av de tiltakene som brukes mest i møte med nyankomne til Norge, for å hjelpe bedriftene til å våge å ta sjansen på å ansette noen som kanskje ikke snakker perfekt norsk dag én på jobb. Det å ha en jobb å gå til, klare seg selv, ha en lønn å leve av og lære språk gjennom å gå på jobb er noe av det mest effektive vi kan gjøre, men også noe av det som føles best for folk, tror jeg. Jeg tror de aller færreste mennesker har et ønske om å gå på utsiden av samfunnet, ikke ha en lønn og ikke høre til i et arbeidsfellesskap. Det er grunnen til at regjeringen neste år bruker rundt 11,6 mrd. kr på denne typen arbeidsmarkedstiltak.

Jeg synes allikevel det er et paradoks at den beskrivelsen representanten gir, er i motsetning til det Fremskrittspartiet foreslår, for i deres alternative budsjett kuttes tiltakene som går til integrering, for å vise fram at med deres alternative opplegg er det færre innvandrere, og da trenger man ikke bruke penger på integrering. Det må vi. Fremskrittspartiet legger opp til å kutte i språkopplæringen, og med det opplegget vil jo færre innvandrere få innpass i arbeidslivet, også ukrainere.

Presidenten []: Vi går videre til neste hovedspørsmål.

Åse Kristina Heien (SV) []: Mitt spørsmål går til arbeids- og inkluderingsministeren.

Da har vi det gående igjen: Arbeidsfolk blir nok en gang angrepet av høyresiden med krav om at sykelønnen må kuttes. SV mener det er en veldig dårlig og lite gjennomtenkt idé å kutte i sykelønnen. Det er et forslag som er grunnleggende urettferdig, og som straffer dem med de tøffeste jobbene og lavest inntekt.

Sykefraværet har gått opp og ned, selv om sykelønnsordningen har ligget fast. Samtidig er Norge et av landene i OECD som har høyest sysselsettingsgrad. De fleste som kan jobbe, er i jobb, men skal vi inkludere flere av dem som i dag er for syke til å jobbe, gjennom tilrettelegging på arbeidsplassen, må vi kanskje også tåle noe høyere sykefravær.

Jeg er glad for at det i Arbeiderpartiets partiprogram står at sykelønnsordningen ikke skal kuttes. Samtidig, den 5. november leste vi i Klassekampen:

«Ap brukar ikkje omgrepet sjukelønn i forslaget sitt til nytt partiprogram, men dei skriv at «Sykefraværet i Norge skal ned, men det skal ikke skje gjennom usosiale kutt som rammer syke mennesker».»

De siste ukene har flere arbeidsfolk med alvorlig sykdom stått fram i mediene med historiene sine. De beskriver hvor krevende livet ville ha blitt med dårligere råd samtidig med sykdommen. Anser statsråden at kutt i sykelønn er et usosialt kutt?

Statsråd Tonje Brenna []: Det gjør statsråden. Sykelønnsordningen er noe av det som gir arbeidsfolk trygghet når livet banker på døra for noen hver av oss, enten man blir varig syk av noe alvorlig, som kreft, eller man har midlertidig og forbigående forkjølelse. Det gjør at vi kan fortsette å vite at vi har en jobb å gå til og en inntekt å leve av selv om livet av og til kan være røft, uansett hvor vi jobber, uansett hvor vi er fra, og uansett hva vi tjente i utgangspunktet.

Nettopp fordi vi har et så variert arbeidsliv med så mange ulike arbeidsplasser, så mange ulike lønnsnivåer, så mange ulike tilknytningsformer og en så sammensatt befolkning, er nettopp det å ha en sykelønnsordning som er lik for alle, et viktig poeng. Jeg tror det mange undervurderer, er at hvis man skrur litt i den ene enden og litt i den andre, kommer man fort inn i et terreng hvor man bare rammer enkeltgrupper, mens poenget her er noe av det som er grunnlaget for sykelønnsordningen: Den er lik og rettferdig for alle.

Jeg mener at det må være mulig å være opptatt av å gi trygghet for arbeidsfolk og samtidig insistere på at sykefraværet må ned. Det mener jeg rett og slett fordi vi trenger alle de hodene og hendene vi kan få, på jobb hver eneste dag i dette landet, men også fordi det truer grunnlaget for velferdsordningene våre hvis de ikke lenger bidrar til å understøtte målet om høyest mulig yrkesdeltakelse. For å si det litt enkelt: Arbeidslinja må også ligge til grunn i både sykelønnsordningen og sykefraværsarbeidet vårt.

Derfor mener jeg at vi må gjøre veldig mange andre grep for å sørge for at folk møter på jobb mest mulig. Jeg mener vi må gjøre mer for å tydeliggjøre den enkeltes plikter i forbindelse med sykdom, enten den er kortvarig eller langvarig. Jeg mener vi må gjøre mer for at arbeidsgiverne skal følge tettere opp dem som er sykmeldt. Jeg ønsker meg et mer aktivt Nav som er tilgjengelig for arbeidsgiverne og bidrar til å veilede når ting er krevende. Jeg håper også at vi som fellesskap, både i storting og regjering, er tydelige på at vi har ryggen til fastlegene når de forvalter disse ordningene på våre vegne.

Det er mange grep vi kan ta for å sørge for mer nærvær på arbeidsplassen, men det må skje på en måte som trygger arbeidsfolk i Norge.

Åse Kristina Heien (SV) []: Tusen takk for svar. Å kunne gå på jobb er grunnleggende positivt for de fleste av oss, men for en stor del er dagens arbeidsliv også med på å slite ut folk. Dette gjelder både fysisk og psykisk krevende jobber, der folk må sykmeldes over lengre tid på grunn av slitasje og skader. SV mener at arbeidsgivere må ta et større ansvar for å gjøre det tryggere å jobbe. Det gjelder i høyeste grad også i det offentlige, der oppgavene og kravene har økt samtidig som antallet ansatte har stått stille eller har blitt lavere. Økt grunnbemanning i velferden vår, som i barnehager, sykehus og eldreomsorg, vil ikke bare gi bedre velferdstjenester, men også være et tiltak for lavere sykefravær. Det er godt å høre at regjeringen ikke ville kutte i sykelønnen. Hvilke konkrete tiltak kommer statsråden til å fremme som gjør at færre slites ut, skades eller blir syke av å jobbe?

Statsråd Tonje Brenna []: Nå vet representanten veldig godt at vi forhandler en ny avtale om inkluderende arbeidsliv, hvor jeg håper og tror at vi kommer fram til en del verktøy og virkemidler vi kan bruke for å få fraværet ned.

Jeg mener det gjøres utrolig mye verdifullt arbeid på den enkelte arbeidsplass. Det er jo egentlig der magien skjer, for hvordan du har det på din faktiske jobb, betyr nok mer for den enkelte enn hva vi bestemmer og skriver ned på et papir f.eks. i denne salen eller andre steder som er lenger unna. Det betyr ikke at ikke systemet skal virke sammen med nærværsarbeidet på den enkelte arbeidsplass, men at det kan gjøres mer på den enkelte bedrift og virksomhet, er jeg helt overbevist om.

Så mener jeg at det er en ting til det er verdt å merke seg: I dag skyldes rundt en tredjedel av fraværet forhold relatert til arbeidsplassen. Det betyr at to tredjedeler av fraværet ikke skyldes forhold relatert til arbeidsplassen. Alle vi som er opptatt av trivsel på jobben, gode velferdsordninger, nærvær og av at folk møter opp, må også ta inn over oss at det skjer et eller annet i befolkningens forhold til disse ordningene et annet sted enn på arbeidsplassen. Det betyr at vi i bredt har en mulighet til å nærme oss dette også utenfor arbeidsplassen.

Åse Kristina Heien (SV) []: Vi har lest de siste månedene at foreldre må ta tak, og at flere ungdommer enn noen gang havner utenfor jobb og utdanning. Forrige uke presenterte Arbeidsforskningsinstituttet, AFI, forskning som viser at påstanden om at flere enn noen gang faller utenfor arbeid og utdanning, er misvisende når tallenes ses på i et langtidsperspektiv. Det blir færre, men verre for dem som faktisk faller utenfor. Rapporten svekker også påstanden om at raus uføretrygd og det norske velferdssystemet driver unge ut i utenforskap. SV jobber for et arbeidsliv for alle og for at det må rettes en særlig innsats mot våre unge med ekstra behov, men vår bekymring er at oppslutningen rundt viktige velferdsordninger svekkes på feil grunnlag. Hva tenker statsråden rundt det?

Statsråd Tonje Brenna []: Jeg er veldig glad for spørsmålet, for disse tallene plager også meg. Jeg er enig med representanten i at av og til når man leser dem, kan det høres ut som om det knapt er et eneste ungt menneske som kommer seg på innsiden når det gjelder arbeid eller utdanning i landet vårt. Faktum er at i 2015, på Erna Solbergs vakt, hadde vi 7 900 mennesker under 30 år på uføretrygd, og i 2021, da hun gikk av som statsminister, hadde vi 13 651 mottakere av uføretrygd i samme aldersgruppe – altså en dobling på Erna Solbergs vakt. Fra 2021 og fram til nå har i grunnen tallene stått helt stille. Det er altså ikke en eksplosiv økning i antallet unge som står utenfor. Tallet i 2021 var 13 651, tallet i 2023 var 13 658, altså 7 flere. Det er 13 658 for mange, men det er ikke en vesentlig økning. Det mener jeg vi må ha med oss i debatten om hvilke tiltak vi skal møte unge med når vi skal få dem med i arbeidslivet.

Mímir Kristjánsson (R) []: I forkant av forhandlingene om IA-avtalen som nå pågår, har NHO vært ute med det de kaller et ultimatum i offentligheten, der de krever at sykelønnsordningen ikke kan fredes for de neste fire årene, hvis de skal være med på noen IA-avtale. Dette er liksom et ultimatum NHO har stilt. Det forvirrer meg litt, for jeg var egentlig ikke klar over at det er noe annet sted i Norge enn i denne salen man forhandler om den norske sykelønnsordningen. Sykelønnsordningen er enstemmig vedtatt her i 1978, 23 år før vi fikk den første IA-avtalen. Den er ikke et resultat eller et produkt av IA-avtalen, men et resultat og et produkt av at de politiske partiene som stiller til valg i Norge, har lovet sine velgere dette og vedtatt å innføre det.

Spørsmålet er egentlig enkelt og greit: Foregår det i disse dager noen forhandlinger om ikke å frede sykelønnsordningen, som statsråden deltar i?

Statsråd Tonje Brenna []: Det eneste som er mindre konstruktivt for forhandlinger enn at alle kommer med hvert sitt ultimatum, er at vi i tillegg fra Stortingets talerstol begynner å karakterisere og diskutere ultimatumene som kommer fra de ulike partene.

Jeg kan opplyse om at det er både givende og krevende forhandlinger som pågår om en ny avtale om inkluderende arbeidsliv. Grunnen til at det er krevende, er at det er viktig. Både arbeidsgiversiden, arbeidstakersiden og regjeringen er intenst opptatt av å få fraværet ned og lete etter de tingene – mye av det som vi er enige om, andre ting hvor det er litt avstand mellom partene – som kan bidra til at flere møter på jobb i Norge hver eneste dag. I Norge trenger vi all den arbeidskraften som bor i oss, både i hodene våre og i hendene våre, og alt det både kvinner og menn, yngre og eldre kan bidra med når de er med og skaper verdier for landet vårt.

Jeg ser fram til å fortsette diskusjonen med partene, og så vil både Stortinget og offentligheten få vite etter hvert hva resultatet av forhandlingene blir.

Mímir Kristjánsson (R) []: Takk for det.

I denne sammenhengen er også jeg en part som gjerne vil være med og diskutere! Jeg forstår at statsråden ikke har lyst til å si noe om de forhandlingene eller karakterisere de aktørene, men det er litt viktig for ordens skyld å få det stadfestet. Det Arbeiderpartiet, Senterpartiet og flertallet i denne salen har vært veldig tydelig på, er at sykelønnsordningen ligger fast, altså at kompensasjonsgraden i sykelønnsordningen ligger fast. Det har også vært løftet fra regjeringen og fra flertallet i denne salen – også fra Høyre, for så vidt – til velgerne i Norge. Det som er viktig å få lagt dødt, er at det løftet ikke på noen måte endrer seg av at det stilles ultimatum fra f.eks. arbeidsgiversiden om at det må endres. Det kan vel ikke være sånn at det norske storting er utsatt for et slags ultimatumpress fra den ene eller andre parten i arbeidslivet?

Statsråd Tonje Brenna []: Det er Stortinget som både har ansvaret for og anledning til å bestemme hvordan sykelønnsordningen skal se ut. Det vil gjelde både om vi har en IA-avtale og ikke. Det er også god norsk politisk skikk at vi forholder oss til de avtalene vi inngår, og at vi forsøker å løse en del ting knyttet til særlig arbeidsliv sammen med partene. Derfor er formuleringer både i IA-avtalen og ellers også, både i partiprogrammer og i organisasjonenes egne dokumenter, viktig for denne diskusjonen og hva utfallet blir, men det er Stortinget som formelt har ansvaret for å beslutte hvordan sykelønnsordningen ser ut, og jeg er ikke urolig for at Stortinget ikke har et engasjement for det også i fortsettelsen.

Presidenten []: Da går vi videre til neste hovedspørsmål.

Bjørnar Moxnes (R) []: Da vi hadde utenriksministeren her nylig for å redegjøre om Midtøsten, kom det en nyhet: Norge har gått sammen med Palestina om et forslag som ble vedtatt av FNs generalforsamling, om å ta skritt for å stanse våpeneksport til Israel som kan bli brukt på det okkuperte palestinske området. Denne måneden har Norge signert et brev som ber alle stater om ikke å levere den typen våpen til Israel. Det er bra å se at regjeringen tar små skritt i retning internasjonale tiltak mot Israels folkemord, til tross for at regjeringspartiene stemmer imot hver gang Rødt foreslår dem i Stortinget.

Det er to ting jeg håper at forsvarsministeren kan oppklare. For det første: Hvorfor feier ikke Norge for egen dør og stanser salg av militært utstyr til Israel fra norskeide selskaper? Det er for lengst dokumentert at alle F-35-kampflyene har skrogdeler fra Kongsberg, og at Israel bruker disse kampflyene i krigen mot Gaza. Nederland har funnet en så klar sammenheng mellom flyene og forbrytelser mot menneskeheten at de har stengt all utførsel av F-35-deler. Er det riktig forstått at regjeringen vil oppfordre USA til å slutte å sende selve flyet, samtidig som Norge skal levere deler til det uten forbehold om hvor flyet ender opp?

For det andre: Kongsberg bekrefter at deres nye missilfabrikk i Virginia skal følge norsk eksportregelverk, selv om fabrikken ligger i USA. Vil Norge da si nei til eksportlisenser for både JSM- og NSM-missiler fra denne fabrikken til Israel, i tråd med norsk praksis? Og hvorfor omfatter ikke denne modellen også Nammos fabrikker i USA, som over flere år har levert våpensystemer som brukes av Israel?

Statsråd Bjørn Arild Gram []: Spørsmål om eksportkontrollregimet sorterer under utenriksministerens ansvarsområde, ikke forsvarsministerens. Derfor bør spørsmål knyttet til det rettes til utenriksministeren.

La meg likevel si at Norge aldri har åpnet for eksport av forsvarsmateriell til Israel, og heller ikke eksport av flerbruksvarer for militær sluttbruk i Israel har blitt tillatt.

Bjørnar Moxnes (R) []: Spørsmålet mitt dreier seg om statsråden og regjeringen har noe syn på det faktum at Kongsberg Gruppen underlegger sin missilfabrikk norsk eksportregelverk selv om fabrikken ligger i USA, og da forskjellen mellom Kongsberg Gruppens fabrikk og Nammos fabrikk.

Statssekretær Andreas Kravik har uttalt om regjeringens syn at brevet som Norge har vært med på å sende, «ikke er en oppfordring om å ikke eksportere våpen til Israel for andre formål. Vi har hele tiden vært tydelige på at Israel har rett til å forsvare seg selv».

Spørsmålet til statsråd Gram er hvordan regjeringen definerer rekkevidden av Israels selvforsvar. Er det sånn å forstå at en bombe som slippes på en landsby i Libanon, er til selvforsvar, mens den samme, tilsvarende bomben sluppet på Gaza, er til angrep?

Presidenten []: Det spørsmålet ligger under det konstitusjonelle ansvaret til utenriksministeren, men forsvarsminister Gram, vær så god!

Statsråd Bjørn Arild Gram []: Jeg synes det kan markeres, fordi det er slik spillereglene er. Jeg skjønner spørsmålet, men det bør rettes til den som har ansvaret for saksområdet. Statssekretæren det var referert til, er også statssekretær i Utenriksdepartementet.

Presidenten []: Vi går til neste hovedspørsmål.

Henrik Asheim (H) []: Mitt spørsmål går til arbeids- og inkluderingsministeren. Norge er det landet i OECD som har den høyeste andelen av befolkningen som mottar helserelaterte ytelser. Til sammen står 685 000 personer i yrkesaktiv alder utenfor arbeid. Det er hver femte nordmann i denne aldersgruppen. Nye tall fra Nav viser at antallet uføre nå vokser betydelig. Bare det siste året har 5 000 mennesker blitt uføretrygdet – det er altså 100 nye uføre hver eneste uke.

Selv om også vi hadde utfordringer med dette i vår regjeringstid, ser vi nå en ganske voldsom vekst. I 2021-valgkampen mente Jonas Gahr Støre at Solberg-regjeringens politikk hadde feilet da uføreutbetalingene nådde 100 mrd. kr, og lovet endringer med mer av det vi vet virker, som han sa. Nå er utgiftene til uføretrygd over 125 mrd. kr.

Utgiftene til helserelaterte ytelser har samlet sett under Støre-regjeringen, fra 2021 til 2025, økt med nesten 67 mrd. kr. For 2025 foreslår regjeringen også å øke utgiftene med 20,7 mrd. kr. Det er 1 mrd. kr mer enn satsingen på Forsvaret. Dette er naturligvis alvorlig for statsbudsjettet og bærekraften, men det er også veldig alvorlig for den enkelte når stadig flere skyves ut av samfunnet vårt, ut av arbeidslivet og over i passivitet.

Statsråden har gang på gang selv også uttrykt bekymring for disse tallene, men det har ofte blitt med ordene. I handling har Støre-regjeringens svar vært bl.a. å stramme inn på en del arbeidsmarkedsreguleringer som ville gjort det lettere for flere å komme i jobb, men også å vrake inkluderingskravet i staten og skrote arbeidsorientert uføretrygd for unge. På tiltakssiden har det skjedd for lite. Både det totale antallet som står helt utenfor, og andelen unge som står helt utenfor jobb og skole – det siste er mest bekymringsverdig – øker for første gang siden 2017, på regjeringens vakt.

I etterpåklokskapens lys: Hva mener statsråden at regjeringen har gjort av feil som har ført til denne utviklingen?

Statsråd Tonje Brenna []: Jeg vil starte med å korrigere et premiss og i grunnen hele oppsummeringen av problembeskrivelsen. I 2015, på Erna Solbergs vakt, var det totalt 124 819 mennesker under 30 år som sto helt utenfor arbeid eller utdanning, eller som var på en eller annen form for passiv ytelse. I 2023 var det 103 849 unge mennesker i samme situasjon, altså er det, grovt regnet – uten at undertegnede har verdens beste karakterer i matematikk – litt under 20 000 færre unge som står utenfor nå, enn det var midtveis i Erna Solbergs regjeringstid.

Det betyr ikke at det er godt nok. Jeg vil ha alle de unge med, og jeg vil ha flere av de 600 000 som står utenfor arbeidslivet, med i arbeid. Derfor har vi handlet, ikke pratet, slik Høyre har en tendens til å påstå. Og det er ikke sånn at bare man påstår noe ofte nok, blir det sant. Vi har faktisk gjort en hel del for å utvikle ny politikk for å inkludere flere i arbeid.

Noe vi har gjort, er å utvikle en ungdomsgaranti som sikrer alle under 30 år rask bistand til å komme i aktivitet, bli kvalifisert, få helsehjelp eller – som mange har behov for – en kombinasjon av dette. Vi har utviklet et nytt ungdomsprogram som skal sikre unge folk aktivitet mot inntektssikring, istedenfor passivitet via uføretrygd.

Vi har økt og utviklet nye måter å drive med lønnstilskudd på. Fram til nå har vi hatt en ordning med varig og permanent lønnstilskudd. Nå lager vi en hybrid som gjør at man kan få både kvalifisering og fast jobb, og som kan lette på arbeidsgivers risiko ved å bruke lønnstilskudd over tid i møte med folk.

Vi har økt antallet VTA-plasser, altså varig tilrettelagt arbeid. Vi har klart å inkludere flere i staten, selv om vi har gjort det på en annen måte enn det høyreregjeringen gjorde. Mitt eget departement har nå mer enn 8 pst. av den gruppen vi er ute etter å inkludere, hos seg. Vi sier også at vi skal bruke lønnstilskudd mer i kommunene, så det gjøres en hel del. 145 000 har kommet i jobb de siste årene, og det er jeg veldig stolt av.

Henrik Asheim (H) []: La meg begynne med å si at jeg tror det er veldig dumt hvis arbeidsministeren går løs på dette problemet med – på en måte – litt talltriksing. For eksempel er det slik at det er riktig at det har blitt færre unge utenfor i veldig mange år. En av de store gladnyhetene i Norge var jo at det ble stadig færre unge utenfor. Det nye nå er at det tallet har snudd. Det har begynt å gå opp. Det er et trendbrudd som fører til at fra at det gikk nedover, går det nå oppover. Flere unge faller ut av arbeid og utdanning, og jeg synes det er spesielt hvis arbeidsministeren heller har lyst til å bruke litt selektiv statistikk enn å ta det på alvor.

Det andre er at tallene går oppover også ellers i samfunnet. Jeg hører veldig ofte statsråden si at vi skal sette i gang med en ny pilot, eller vi skal sette i gang med et forsøk her, og at hun er veldig bekymret, men tallene bare øker og øker. Det er derfor jeg spør igjen: Hva kunne regjeringen gjort annerledes som ikke hadde ført til den økningen? For tallene går altså feil vei, både for de unge og for resten av samfunnet.

Statsråd Tonje Brenna []: Jeg mener at dette ikke er tull med tall, men jeg er likevel enig med representanten i at en edruelig debatt om dette er til vårt felles beste.

En av de tingene vi burde gjort før – både regjeringen Solberg og vi – var å klare å gjøre noe av det som er nøkkelen her, nemlig å endre skolen til å være et sted hvor folk faktisk trives, lærer det de skal, og fullfører. 480 000 nordmenn står i dag uten fullført videregående opplæring. Det svekker sjansene for å bli fast deltaker i arbeidslivet betraktelig.

Jeg mener at det skyldes delvis den teoretiseringen og dreiningen som kom på Høyres vakt, men la nå det være fortid. Jeg mener vi må gjøre mer for å få flere gjennom videregående. Derfor er det bra at vi nå har fått på plass en fullføringsreform, som gir folk rett til å fullføre.

Jeg mener også at vi tidligere burde vært nysgjerrige på å finne de bakenforliggende årsakene til at så mange ender på uføretrygd. Vi er dypt inne i det nå for å finne de grunnene, men det kunne også den borgerlige regjeringen ha vært nysgjerrig på, hvis de var så opptatt av at disse tallene ikke skulle se så store ut som det de gjør nå.

Henrik Asheim (H) []: Vi skal ikke drive med historiefortelling, men det er slik at det denne regjeringen har holdt på med, er at de først fikk en stortingsmelding, som vi laget, som foreslo en ny ungdomsytelse som ikke var helserelatert. Den trakk regjeringen. Så brukte regjeringen to et halvt år på å utrede arbeidsorientert uføretrygd, før det også ble droppet. Det som er tiltaket i budsjettet for neste år, er å sette i gang en pilot – bruke 30 mill. kr på en ny saksbehandlingsløsning i Nav som starter i august 2025.

Da er stortingsperioden over. Da har det gått fire år hvor man har utredet og vraket én ordning, utredet en ny ordning som de egentlig bare kunne satt i gang med, for vi hadde allerede laget den, og så kommer de altså nå og skal sette i gang med en pilot i august 2025.

Mitt poeng er at jeg betviler verken statsrådens eller regjeringens bekymring for disse tallene, men de går altså feil vei. Vi får hele tiden nye eksempler på ting man skal vurdere å sette i gang med, prøve ut, eller den typen ting, samtidig som man legger bort andre ting. Derfor er vi nødt til å tenke nytt, og en av de tingene vi har utfordret på, er å gå gjennom alle ytelsene i Nav som er helserelatert, og se om flere av dem kan bli arbeidsorientert.

Statsråd Tonje Brenna []: Den gjennomgangen av helserelaterte ytelser er vi for lengst i gang med.

Siden 2021 har 145 000 flere kommet i jobb i Norge, mer enn åtte av ti i private bedrifter. Det er bra, og næringslivet vårt er en god inkluderingsmaskin som klarer å få flere inn i arbeidslivet. Det ungdomsprogrammet vi nå skal få på lufta, som handler om at unge folk skal få en inntektssikring mens de er i aktivitet, og som representanten karikerer som et slags tilskudd til Nav for en digital løsning, handler om faktisk å finne løsninger som gjør at unge folk kan bruke kreftene sine på å være i jobb, istedenfor å dokumentere hvor syke de er. Det må gjerne representanten karikere, men det er et stort alvor i dette når så mange unge står utenfor. Jeg er opptatt av at vi trygger dem, slik at de vet at de har noe å leve av mens de enten blir friske, fullfører opplæring, eller får hjelp til å komme i arbeid. Men unge mennesker trenger skreddersøm. Det har regjeringen lagt fram nye forslag til – oppå ungdomsgarantien som allerede ligger der. Det er jeg stolt av, og jeg mener at det fortjener en mer hederlig omtale enn å framstille det som at det er et lite digitaliseringstiltak i Nav.

Henrik Asheim (H) []: Jeg har ikke karikert det, men jeg synes det er litt smått. Jeg synes det er litt smått at man etter å ha sittet fire år i regjering kommer med 30 mill. kr til en teknisk løsning i Nav for å prøve ut en ny saksbehandlingsløsning, når vi vet at for første gang siden vi begynte å måle dette, øker antallet unge utenfor arbeid og utdanning. Hvis det er tiltaket, hvis det er det man har å legge frem siste måned før et stortingsvalg, mener jeg det er en dom over denne regjeringens politikk på dette området. For tallene har utelukkende gått feil vei, stadig flere skyves ut.

Noe av det man kunne brukt anledningen til da man gjorde alle disse utredningene, eller laget denne stortingsmeldingen, var å ta noen skikkelige grep som f.eks. handler om at unge mennesker som møter Nav-systemet, ikke skal møtes med spørsmål om hvor syke de er eller hvor de har vondt, men med spørsmålet: Hvor mye kan du? Dette kunne man gjort på fire år, men nå er altså løsningen 30 mill. kr til en teknisk løsning i Nav. Det er ikke en karikatur, det er regjeringens politikk. Og så kan statsråden kalle det hva hun vil.

Statsråd Tonje Brenna []: Heller ikke dette blir sant bare fordi representanten gjentar det mange nok ganger. Jeg har i flere svar, også her og nå, gjentatt flere av de tiltakene vi har på gang. Det handler om lønnstilskudd som gjøres på en annen måte, for å rette seg mer inn på dem som har litt sammensatte behov. Det handler om at vi har foreslått å følge opp unge uføre, slik at vi ikke gir slipp på dem, men sier at vi trenger dem, følger dem opp og sjekker om de kan komme tilbake i aktivitet hvis de skulle oppleve bedring over tid. Det er unge folk vi er ute etter å få tak i når vi gjennomfører en ungdomsgaranti, når vi nå lager et nytt ungdomsprogram. Det er også særlig unge, men også voksne vi er opptatt av å få tak i når vi sier at vi skal bruke lønnstilskudd mer overfor kommunene.

Det er et stort potensial for å inkludere flere i norsk arbeidsliv, og det er et stort behov for å inkludere flere i norsk arbeidsliv. Derfor går regjeringen bredt til verks i møte med helt vanlige middelaldrende mennesker, men særlig i møte med unge og med innvandrere, som vi i større grad enn i dag må få i aktivitet. Det er fordi tallene er alvorlige, og fordi vi trenger alle de hodene og hendene vi har, i arbeid i Norge.

Presidenten []: Vi går videre til neste hovedspørsmål.

Erlend Wiborg (FrP) []: Den siste tiden har vi sett EU bli langt mer positiv til asylmottak i tredjeland. Flere europeiske land har også inngått eller ønsker å inngå avtaler med tredjeland, noe Fremskrittspartiet har foreslått gjentatte ganger, men alle gangene Fremskrittspartiet har foreslått dette, har det blitt nedstemt av samtlige andre partier her på Stortinget. Da Arbeiderpartiet satt i opposisjon, tok daværende innvandringspolitiske talsperson og nåværende president til orde for den løsningen Fremskrittspartiet er veldig for. Nylig kunne vi også høre at statsråden åpnet for dette, men det måtte da være i et samarbeid med andre land.

Mitt spørsmål blir nå, når statsråden og Arbeiderpartiet har sittet helt stille i båten i tre år: Har regjeringen tatt noe som helst initiativ overfor andre land på dette området? Og hvis ikke: Hvor lenge vil statsråden og regjeringen sitte stille i båten, og hvor mange andre europeiske land må gå inn for det før Arbeiderpartiet og regjeringen vil støtte at Norge innfører dette?

Statsråd Tonje Brenna []: Dette ligger til justisministerens område. Undertegnede er veldig glad i disse debattene, så jeg drister meg til et svar allikevel, men da basert på det som egentlig er kjernen i spørsmålet til representanten, nemlig hva Arbeiderpartiet mener.

Det er helt riktig, som representanten oppsummerer, at både nåværende president og undertegnede har vært med på å både utvikle, vedta og følge opp partiprogram fra Arbeiderpartiets side som nettopp sier at dersom EU og Europa finner en felles europeisk løsning som gjør at man f.eks. kan bidra til identitetsavklaring eller andre typer innganger til innvandring gjennom avtale med tredjeland, er vi åpne for det. Forskjellen er at Fremskrittspartiet foreslår at Norge skal gjøre det helt alene. Det har ingen andre land gjort, og det er nettopp fordi migrasjon er stort, komplekst og krever samarbeid.

Vi har stort behov for å ha kontroll på Norges grenser, vite hvem som kommer hit, vite at den som skal ha opphold, får det, og vite at den som ikke skal ha opphold, raskt blir returnert. Men å karikere – beklager, jeg mente overforenkle – debatten om hvor enkelt dette er å endre, vil jeg egentlig advare litt imot, for det er en grunn til at mennesker beveger seg til et annet sted i verden. Det er krig, sult og ulike katastrofer som tvinger mennesker på flukt, og menneskers rett til å søke beskyttelse er helt grunnleggende for Arbeiderpartiet. Det handler om respekt for internasjonalt samarbeid, for menneskerettighetene og for at folk kan være i en situasjon hvor de er avhengig av å kunne søke beskyttelse. Derfor må dette gjøres på en ordentlig måte hvis det skal gjøres, og det må i så fall gjøres sammen med andre europeiske land.

Vi er opptatt av å sikre et effektivt asylsystem, et rettferdig asylsystem, et asylsystem som gjør at vi opplever at vi har kontroll på egne grenser. Våre grenser går til andre europeiske land, og det er naturlig for Norge å gjøre dette sammen med Europa.

Erlend Wiborg (FrP) []: Jeg er glad for at statsråden sa hun skulle svare, selv om hun reelt sett ikke svarte på spørsmålet. Statsråden og Arbeiderpartiet har gjentatte ganger avvist å ha dialog med andre land knyttet til dette, for å lage samarbeidsavtaler med andre land. Det er heller ikke slik som statsråden sier, at ingen andre europeiske land har jobbet med dette på selvstendig grunnlag. Vi vet at i Danmark har lovgivningen passert gjennom Folketinget. Storbritannia hadde vedtakene på plass og var helt klare frem til regjeringsskiftet med hensyn til å innføre dette. Italia har allerede opprettet mottakene sine i Albania. Det er altså fullt mulig for Norge å være med her.

Er det slik å forstå at Arbeiderpartiets politikk er å sitte stille og la EU styre dette, uten selv å ta initiativ til noe som kan sørge for at vi får kontroll over asyltilstrømningen til Europa og Norge?

Statsråd Tonje Brenna []: Jeg synes dette er litt krevende, for nå føler jeg at jeg er litt raus som svarer på noe som egentlig ikke er mitt ansvar, og så blir jeg møtt med at jeg ikke svarer helt, når forbeholdet mitt er at dette ikke er formelt mitt ansvar. Jeg skal likevel gi det et nytt forsøk. Det er ingen i vår regjering som sitter stille. Det er ingen i vår regjering som ikke agerer når det er behov for endring. Vi har i flere omganger gjort innstramminger når det har vært behov for det, fordi – tilbake til der jeg startet – vi må vite hvem som kommer til landet, vite at de som kommer hit og får opphold, skal ha det, og vite at de som ikke skal ha opphold i Norge, blir raskt returnert. Derfor har vi i en situasjon med mange ankomster, særlig fra Ukraina, gjort grep som gjør at vi fortsetter å ha kontroll både på innvandringen til Norge og på integreringen. Det er åpenbart en sammenheng mellom hvor mange som kommer hit, og hvor godt vi lykkes med integreringen. Derfor er både Arbeiderpartiet og regjeringen opptatt av å ha en tydelig, streng og bærekraftig innvandringspolitikk, hvor vi også klarer å integrere og sysselsette, ta vare på dem som kommer hit, og samtidig ha kontroll på grensen.

Erlend Wiborg (FrP) []: Jeg skal ikke utfordre statsråden videre på akkurat det temaet, all den tid jeg ikke får noe svar. Jeg registrerer at statsråden på andre debattflater prøver å skape et inntrykk av at Arbeiderpartiet er for dette, men vi vet at Arbeiderpartiet har stemt imot samtlige initiativ knyttet til det, og ikke tatt noe som helst initiativ selv.

Jeg kan ta et spørsmål knyttet til mitt forrige hovedspørsmål. Fremskrittspartiet har lenge kritisert at Norge har vesentlig høyere ytelser til nyankomne flyktninger enn det Sverige og Danmark har, men statsråden mente at det var det verdt, for Norge har så veldig gode resultater knyttet til yrkesdeltakelse. Hvis jeg skal bruke statsrådens egen statistikk, har vi f.eks. sysselsatt 28,7 pst. ukrainere i Norge, mens Danmark, som har den modellen Fremskrittspartiet ønsker, har sysselsatt 58 pst. Mener fortsatt statsråden det er fornuftig at vi skal gi vesentlig høyere ytelser til flyktninger enn det man gir i våre naboland – og også høyere enn det vi gir mange nordmenn – når Danmark har bedre resultater?

Statsråd Tonje Brenna []: Her skiller Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet grunnleggende lag. Arbeiderpartiet mener at folk som kommer til Norge, skal lære norsk. I Norge snakker vi norsk, og i Norge bidrar vi til at de som kommer til landet, snakker språket. Næringslivet vårt forteller oss at de veldig gjerne kunne sysselsatt flere hvis vi hadde hatt enda bedre språkopplæring. Innvandrerne selv sier at deres egen opplevelse av hva som er barrieren mot å delta i arbeidslivet, er at de ikke snakker språket godt nok.

Fremskrittspartiet kutter penger til integreringstiltak, herunder norskopplæring, i sine budsjetter. Arbeiderpartiet er opptatt av at folk skal kunne språket. Det er grunnleggende for å høre til i det norske samfunnet. Jeg mener at på en del områder når det gjelder innvandrernes yrkesdeltakelse, går det bedre, men det kan alltid gå enda bedre enn det gjør i dag. Derfor arbeidsretter vi introduksjonsprogrammet. Derfor styrker vi norskopplæringen. Derfor gir vi opplæring i norsk og samfunnsfag, sånn at innvandrerne våre kan lære seg å navigere i det norske samfunnet, med norsk språk og norske verdier. Det er det motsatte av det Fremskrittspartiet gjør. Det synes jeg er forstemmende, både for den enkelte og også for yrkesdeltakelsen.

Presidenten []: Vi går videre til neste hovedspørsmål.

Anne Kristine Linnestad (H) []: Mitt spørsmål går, ikke overraskende, til digitaliseringsministeren.

I 2013 var det 4 624 ansatte i departementene. Da Høyre forlot regjeringskontorene i 2021, var det 4 443 ansatte. I august 2017 uttalte Trygve Slagsvold Vedum, som nå er finansminister, følgende til Dagens Næringsliv:

«Når vi går ut av regjeringskontorene, selvfølgelig lenge etter at vi har vunnet valget, skal det ha blitt færre direktorater, råd og tilsyn. Vi skal basere oss mer på tillit, mindre detaljstyring. Slik skal Norge bli mindre byråkratisk.»

Etter tre år med Støre-regjeringen opplever vi nå en høy vekst i antall ansatte i departementene, og tallene nærmer seg nivået for ti år siden. Tallet på ansatte i departementet var 4 443 i 2021, mens det i 2023 var økt til 4 549 ansatte. Denne regjeringen har altså lovet å kutte i byråkratiet og desentralisere staten. Likevel ser vi nå at byråkratiet øker med over hundre nye ansatte i departementene på bare to år, og attpåtil har regjeringen opprettet et nytt direktorat. Hvorfor har ikke regjeringen fulgt opp sine egne løfter om å kutte i det statlige byråkratiet?

Statsråd Karianne O. Tung []: Det er helt riktig at det har vært en marginal vekst i offentlig sektor. I offentlig sektor i stort skyldes det at denne regjeringen det siste året har hatt en storstilt satsing på politi, forsvar og helse fordi vi lever i den tiden vi lever i.

Regjeringen er opptatt av at vi skal sørge for en effektiv og god offentlig sektor som skal gi gode tjenester til våre innbyggere, men vi har f.eks. gjort et betydelig arbeid med å kutte i antallet konsulenter. Fra 2022 til 2023 har det vært en nedgang i statlig bruk av konsulenter på 4,6 pst., og vi har forenklet vesentlig for næringslivet.

Vi går inn i en tid da vi blir flere eldre og færre i yrkesaktiv alder, og vi skal løse større oppgaver med færre ressurser. Da er vi helt nødt til å digitalisere. Det er også derfor denne statsråden har lagt fram digitaliseringsstrategien, for vi er nødt til å avbyråkratisere, vi er nødt til å få bukt med papirmøllen. Vi må bruke ressursene våre klokere i årene framover, og vi er nødt til å løse oppgavene på en annen måte. Vi trenger i større grad å lage sammenhengende, gode tjenester til folk, og vi trenger et omstillingsdyktig næringsliv.

Dette skal vi gjøre ved å bruke digitalisering og ny teknologi, for i årene framover har vi ikke de folkene vi trenger for å løse de oppgavene. Det betyr at vi ikke skal jakte teknologien for teknologiens skyld, men vi skal bruke den, som representanten er inne på, til å avbyråkratisere og gjøre det enklere og bedre for innbyggerne og for næringslivet i dette landet.

Anne Kristine Linnestad (H) []: Nå gjaldt altså ikke mitt spørsmål antallet offentlig ansatte. Det gjaldt det som denne statsråden faktisk har ansvaret for, og det er antallet ansatte i departementene – ikke i direktorat, ikke i politi, ikke i sykehjem, ikke i sykehus, ingen av dem, men antallet ansatte i departementene.

Økningen i antallet ansatte er ikke en isolert hendelse i ett år eller i ett departement. Fra 2021 til 2022 var det en vekst i 13 av 16 departementsområder. Fra 2022 til 2023 fortsatte veksten og da i 9 av 16 departementsområder, totalt over 100 ansatte. Disse tallene viser at Høyre snudde en oppgang til en nedgang i antallet ansatte i departementene, mens Støre-regjeringen har snudd nedgangen til en oppgang. Vil statsråden erkjenne at dette er et løftebrudd?

Statsråd Karianne O. Tung []: Det er helt riktig at det har vært en marginal økning i antallet ansatte i departementene, men når man ser denne regjeringsperioden under ett, har økningen i departementene vært langt mindre enn økningen i antallet ansatte ute i næringslivet. Denne regjeringen har i denne perioden sørget for at åtte av ti jobber er blitt skapt i privat næringsliv. Den veksten som har vært i departementene, har vært langt mindre enn veksten har vært i næringslivet.

Anne Kristine Linnestad (H) []: Jeg må si at det er gode unnskyldninger og i mine øyne en enkel bortforklaring.

Mitt spørsmål var om dette er et løftebrudd når man har sagt at antallet skal ned, og det definitivt har gått opp. Dersom det ikke er et løftebrudd, men statsråden ønsker å stå inne for det løftet de ga før valget, kan jeg da forvente at departementene har redusert antallet ansatte med over 100 når vi kommer til 1. januar 2026?

Statsråd Karianne O. Tung []: Vi lever i en tid som er veldig krevende, hvor mye ikke har blitt som planlagt. Derfor har denne regjeringen hatt en storstilt satsing både på forsvar, på politi og på å få ned ventetidene. Det har selvfølgelig også ført til at det er folk som må jobbe med å få ned ventetidene, som må sørge for at det er politi ute i gatene, og som skal sørge for at vi har en god forsvarsinnsats. Det har som følge av det også vært en marginal økning i antallet ansatte i departementene, for vi lever i en annen tid.

Når det er sagt, må jeg få lov til å gjenta: Det er nettopp derfor vi trenger å ta i bruk teknologi og digitalisering, for i årene framover har vi ikke disse folkene tilgjengelig. Da må vi bruke folkene der vi virkelig trenger å bruke folkene ute i tjenestene, og så må vi ta i bruk ny teknologi, som kunstig intelligens, sånn at vi kan løse oppgavene på en raskere og mer effektiv måte, avbyråkratisere offentlig sektor og sørge for at folk får de tjenestene de trenger.

Presidenten []: Den muntlige spørretimen er nå omme.