Stortinget - Møte torsdag den 14. mars 2024

Dato: 14.03.2024
President: Kari Henriksen

Søk

Innhold

Sak nr. 7 [11:42:05]

Interpellasjon fra representanten Geir Jørgensen til fiskeri- og havministeren: «Det er igjen dokumentert svært høy dødelighet i havbruksnæringa. Ifølge Veterinærinstituttet døde over 60 millioner laks i norske merder i fjor. 22. februar slo fagforeninga Tekna alarm om at dyrevelferd ikke verdsettes høyt nok i næringa, at fiskehelsebiologer slites ut, og at deres faglige råd ikke tas på alvor av selskapene. Hva gjør regjeringa for å minske dødelighet og sikre dyrevelferden for oppdrettslaks, og hvordan forholder statsråden seg til tiltak som å inkludere dødelighet som et kriterium i trafikklysmodellen?»

Talere

Geir Jørgensen (R) []: Vi står midt i en pågående dyretragedie. Dette er en trist rekord, som Veterinærinstituttet den 12. mars kunne legge fram i sin fiskehelserapport. Over 62 millioner laks døde i merdene i fjor. En tilsvarende rekord ble satt året før, året før der igjen og året før der.

For alle som er glad i oppdrettsnæringen og ønsker at denne næringen skal ha en framtid, haster det med å få på plass en politikk som gjør at denne næringen kan leve videre, og at vi får slutt på den meningsløse sløsingen med matressurser, det være seg fôrråvarer, som i all hovedsak er importert – «dieslet» over verdenshavene for å inngå i en produksjonssyklus her i norske fjorder – eller det ferdige produktet, de 62 millionene med laks, som i vekt tilsvarer mye mer mat enn det fiskerne klarer å hente opp av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i det som er verdens største torskefiskeri. Det blir ingenting av all den innsatsen. I tillegg må vi også regne klimagassutslippet på produksjonen og kraften som brukes for å produsere så formidable mengder med laks som ikke blir til noen ting.

Nå har debatten fått et helt nytt element. Vi har tidligere sett dyrevernere, miljøorganisasjoner og oppdrettskritiske samfunnsdebattanter som har sagt dette i veldig mange år og slått alarm. De får nå støtte ifra de sterkeste fagmiljøene vi har på feltet her i Norge: Veterinærinstituttet, Mattilsynet og Tekna, som organiserer fiskehelsebiologer og fagfolk på dette feltet.

Det som er forbausende å se, er at gang etter gang her i denne sal blir forslag – enten det er fra Rødt eller fra andre partier som har representantforslag som innebærer tiltak for å komme i inngrep med denne situasjonen – nedstemt av regjeringen. Det kunne være interessant å få vite fra fiskeristatsråden, som har ansvaret her, hvordan man i det hele tatt har klart å komme i denne situasjonen, når vi har en eskalerende dødelighet som man ser ut til å ikke være i stand til å komme i inngrep med.

Statsråd Cecilie Myrseth []: Først vil jeg takke interpellanten for muligheten til å diskutere et så viktig tema som dette: dødeligheten vi nå ser i havbruksnæringen. Det er helt riktig at det har vært veldig mye oppmerksomhet om dette, særlig den siste tiden, og jeg må bare si veldig klart at dette bekymrer også meg. Dette er jeg veldig opptatt av og tar tak i. Det er helt forståelig at samfunnet også er opptatt av hvordan fisken har det. Det er et stort potensial her for å gjøre det betydelig bedre enn både det vi får rapporter om, og det vi ser gjennom mediene – og ikke minst det siste som kom fra Veterinærinstituttet denne uken.

Havbruksnæringen er nødt til å forbedre seg. Man må ta bedre vare på den fisken man forvalter. Der har også jeg vært helt tydelig: Dødeligheten i næringen må ned, og fiskevelferden må opp. Regelverket vi har, skal bidra til nettopp det. Om det vi har, er tilstrekkelig, må vi gjøre vurderinger av – og det gjør vi vurderinger av. Når man har et lovverk og et regelverk, er det også en forutsetning at det blir fulgt av dem som skal følge det, og at vi som myndigheter følger opp med god og tilstrekkelig kontroll.

Den fiskehelsetjenesten som vi også har, er et utrolig viktig bidrag til dagens oppdrettsnæring. Det er ikke bra å høre at fiskehelsepersonell mener at de nå er under press, og at det igjen kan gå på bekostning av dyrevelferden. Jeg har bedt om å få se undersøkelsen Tekna – og NRK – har gjennomført, og venter nå på at den skal bli tilgjengelig.

Det er utrolig viktig – igjen – å si at næringen må ta det ansvaret den er satt til å forvalte. Så skal selvfølgelig forvaltningen følge opp, og politikken må også følge opp der igjen. Det er jo politikken som er bakgrunnen og grunnlaget for den forvaltningen vi har. Dyrevelferdsloven er klar på at alle produksjonsdyr skal ha et så godt liv som overhodet mulig. Næringen er også blitt oppfordret av myndighetene til å ta grep, men resultatene har uteblitt, og trenden går feil vei.

Det trengs også tiltak for å redusere dødeligheten i oppdrettsnæringen. Samtidig er det ikke alle oppdrettere som har høye dødelighetstall, så vi vet at det er mulig å få det ned. Det er mulig å drifte med lavere dødelighet enn det vi ser at noen har, for vi har allerede strenge krav og kontroller, vi har uanmeldte tilsyn, og det skal vi fortsette å ha.

Jeg har en tett dialog med Mattilsynet, som gjør en veldig viktig og grundig jobb med å følge opp næringen på disse punktene. Så må næringen igjen følge opp. Når det ikke skjer, går det ikke bare ut over dyrevelferden, det går ut over tilliten og omdømmet til en hel bransje og næring.

Trafikklyssystemet i havbruk er et system som skal sikre at vi har vekst i de områdene der påvirkningen på miljøet er lav, og ikke vekst der påvirkningen på miljøet er høy. Lakselus er en god indikator på det. Den er målbar og har tett sammenheng med påvirkningen på miljø, representert ved vill laksefisk. Det er vanskeligere å koble dødeligheten i næringen i et helt produksjonsmiljø med direkte påvirkning på miljøet. Jeg mener det er viktigere og riktigere å håndtere dødelighet i det generelle driftsregelverket.

Nå har vi nettopp kommet med fargeleggingen som følge av trafikklyssystemet, og vi vet at det også har skapt reaksjoner, men til det må jeg si: Det bekymrer meg at vi nå ser en utvikling med mer påvirkning av lakselus lenger nord, noe som gjør at også nordover er områder blitt gule, og det bekymrer meg at man ikke får ned antall lakselus i de områdene som fremdeles er røde. Noe som er viktig å si her, er at produksjonen i områdene ikke har gått ned, selv om man har hatt nedtrekk. Det er altså mange ting vi er nødt til å ta tak i.

Dyrevelferd er høyt prioritert av regjeringen. Vi jobber nå med flere saker hvor vi skal legge fram ny politikk på området, og jeg mener det er viktig å se politikken for en hel næring i en helhet, ikke stykkevis og delt.

Geir Jørgensen (R) []: Det er godt å høre at statsråden er bekymret for situasjonen, men det er ikke primært det vi forventer av en regjering som har mulighet til faktisk å komme med tiltak som monner her. Det er vanskelig å forstå den berøringsangsten som åpenbart preger politikken på dette området.

Laks, sjøørret og ørret er omfattet av dyrevelferdsloven. For matprodusenter på land som grovt overtrer dyrevelferdsloven, venter det straff, bøter, kanskje fengsel og også risiko for på livstid å bli fratatt retten til å drive med dyr. Dette er ikke tilfellet i havbruksnæringen, sånn som det er i dag. Tvert imot ser vi nå at flere faginstanser påtaler at det kanskje er lønnsomt å drive på den måten som man gjør i dag.

Dette har vi klare forventninger til at regjeringen griper inn i. I flere runder har vi blitt møtt med at regjeringen arbeider med en dyrevelferdsmelding som skal rette på denne situasjonen, men nå sier direktøren i Tekna denne uken at dette haster, vi har ikke tid til å vente på en dyrevelferdsmelding. Situasjonen i dag er at vi bare lar dette gå.

Vi kan heller ikke overlate dette til næringen, som jeg synes statsråden går veldig langt i å si, ved å gi beskjed til næringen om at dette må de bare ordne opp i. Nå må politikken og tiltakene komme.

I Rødt forventer vi at dødelighet blir lagt inn som et av kriteriene i trafikklyssystemet som regulerer produksjonen. Vi har også erfaringer med denne næringen med hensyn til å bruke gulrot eller pisk, og det vanlige å oppleve er at man gir dem en gulrot for å forbedre denne næringen, og så spiser de den opp og krever en ny.

Vi har derfor klare forventninger til at politikken må komme, og politikken må komme nå. Dette kommer til syvende og sist til å gå ut over næringen selv, for det er faktisk en stor mengde forbrukere som blir mer og mer kritiske til hvordan denne næringen drives. Vi skal ha en etisk, god og bærekraftig produksjon av norsk sjømat, og dette er det absolutt motsatte.

Statsråd Cecilie Myrseth []: Jeg er ikke enig i beskrivelsen til representanten fra Rødt om at man bare står og ser på og ikke tar tak. Det tror jeg vel heller ikke næringen opplever. Når vi har hatt utallige møter om saken, når vi er tydelige på at vi skal ta grep, og når vi nå fargelegger ulike områder langs kysten røde, tror jeg ikke at opplevelsen er at regjeringen bare står og ser på de utfordringene som er. Likevel: Når det gjelder politikken, må vi altså gjøre det riktig.

Når man skal se på politikken for en hel næring, gjør man ikke det med enkeltvedtak her og der, for de ulike vedtakene man fatter i denne salen, påvirker hverandre, så da må man se på helheten. Det er det vi gjør. Når vi sier at vi skal legge fram politikk for dyrevelferd, skal vi gjøre nettopp det. Det er å ta ansvar. Det har ikke skjedd på over 20 år. Den meldingen kommer om ikke lenge. Da vurderer vi selvfølgelig mål for dødelighet, vi vurderer hvilke konsekvenser det skal ha når man ikke følger opp dyrevelferden, og vi ser på tillatelsessystemet når vi nå jobber med havbruksmeldingen.

Jeg vil bare minne om at NOU-en for hele systemet kom i høst. Høringsfristen var i januar. Nå er vi i mars. Vi er godt i gang med det arbeidet. Å tenke at vi skulle ha vært ferdige med det arbeidet nå, ville vært totalt uansvarlig saksbehandling av denne politikken. Da hadde vi ikke forholdt oss til de spillereglene som vi har. Jeg mener at vi er i gang med å gjøre det.

Vi gjør også vurderinger av om det er tiltak vi kan iverksette tidligere enn meldingen. Det er et arbeid som vi også holder på med nå – så berøringsangst har vi ikke. Min tydelige beskjed til næringen fra jeg ble statsråd 16. oktober, har ikke vært til å misforstå. Jeg sier hva jeg har av forventninger til dem.

Det er heller ikke sånn at om man kjører for fort eller blir tatt for fyllekjøring, skal vi på en måte endre eller stramme til. Da må man betale boten sin for at man ikke skal gjøre det igjen. De som ikke bryter trafikkreglene, får heller ikke en gulrot for det, for da forholder man seg til regler som er satt, og som samfunnet skal etterleve. Det gjelder også for denne næringen. Problemet er at mange av de bildene og sakene vi har sett det siste halve året, handler om at man ikke forholder seg til lover og regler som vi har satt, og det er helt uakseptabelt.

Når det gjelder dødeligheten, er jeg 100 pst. enig med representanten, Tekna og alle dem som påpeker det i rapporter nå: Den er altfor høy. Vi kan ikke frita næringen fra ansvaret for å innføre og utvikle teknologi og gjøre det de kan for å holde dødeligheten nede og sikre at dyrevelferden går opp.

Presidenten []: Debatten i sak nr. 7 er dermed omme.

Stortinget tar nå pause fram til votering kl. 14.

Stortinget tok pause i forhandlingene kl. 11.58.

-----

Stortinget gjenopptok forhandlingene kl. 14.

President: Morten Wold