Stortinget - Møte tirsdag den 25. april 2023

Dato: 25.04.2023
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 279 S (2022–2023), jf. Dokument 8:81 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 5 [11:47:35]

Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Grunde Almeland, Abid Raja og Ingvild Wetrhus Thorsvik om å styrke barns personvern på digitale flater (Innst. 279 S (2022–2023), jf. Dokument 8:81 S (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra familie- og kulturkomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringa.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil seks replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringa, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Kathy Lie (SV) [] (ordfører for saken): Jeg vil starte med å takke Venstre for et viktig representantforslag som setter barns personvern i den digitale verden på dagsordenen. Jeg vil også takke komiteen for arbeidet som er gjort i denne saken.

De som har lest innstillingen, vil se at det i denne saken er mange merknader som hele komiteen står bak. Komiteen deler forslagsstillernes bekymring for et økt press mot barns rett til personvern, barns sårbarhet for uheldig påvirkning fra markedsføring og barn og unges evne til å vurdere konsekvensene av manglende personvern.

Barn og unge utsettes daglig for markedsføring i sosiale medier. Det er bekymringsfullt når over halvparten av barn mellom 13 og 18 år sier at de har fått reklame for produkter som skal gi vekttap eller store muskler, og at flere undersøkelser viser at barn og unge daglig utsettes for reklame for alt fra hurtigmat og snacks til kosmetiske operasjoner.

Et problem som løftes fram, er atferdsbasert markedsføring mot barn ved hjelp av selskapenes kartlegging av forbrukernes identitet og alder. En annen problemstilling handler om barns personvern i familiære forhold. Her er det flere problemstillinger som bør diskuteres, bl.a. foreldre som publiserer bilder av barna sine i sosiale medier både i privat sammenheng og til markedsføring av foreldrenes kommersielle virksomheter.

Komiteen er enig med forslagsstillerne i at barn og unge er spesielt utsatte og sårbare med hensyn til ivaretakelse av personvern på digitale flater, og at kunnskap er viktig for både foreldrene og barna.

I forslaget foreslås det både å styrke undervisning om personvern som en grunnleggende menneskerettighet og å etablere et forskningsmiljø for barn og digitale medier.

Barne- og familieministeren har i sitt svar til komiteen redegjort for de tiltak og prosesser som er under arbeid på dette området. Blant annet kom personvernkommisjonens NOU 2022: 11 i høst med over 140 anbefalinger om tiltak for å bedre personvernet. NOU-en har vært på høring, og det har kommet inn over 100 skriftlige innspill, som regjeringen nå holder på å behandle.

Regjeringen har også nylig nedsatt en interdepartemental arbeidsgruppe som skal se nærmere på forbrukervernet til barn i digitale medier. Flertallet i komiteen støtter intensjonen i forslagene, som i hovedsak er lik de anbefalingene personvernkommisjonen foreslår i NOU-en. Personvernkommisjonen har gjort en grundig og god jobb og har gitt oss mange gode anbefalinger. At dette er et viktig tema, viser de over 100 høringsinnspillene som har kommet i saken.

Til tross for at det er stor enighet i komiteen om at det er et klart behov for å styrke barns personvern på digitale flater og hegne om barns kognitive, emosjonelle og sosiale utvikling i den digitale verden vi lever i, kommer ikke flertallet til å stemme for forslagene som fremmes i denne saken. Årsaken til det er etter flertallets mening at det er for tidlig å vedta disse konkrete forslagene før innspillene fra høringen er ferdig behandlet i departementet.

Åse Kristin Ask Bakke (A) []: Personvern overfor barn og unge er noko vi tek på høgste alvor. Difor fortener dette området ei ordentleg behandling.

Intensjonen i forslaga er vi nok ganske samde om fordi barns personvern er veldig viktig, og mykje arbeid er i gang på feltet, bl.a. personvernkommisjonen si utgreiing, NOU 2022: 11, som blei overlevert til kommunal- og distriktsministeren på hausten i fjor, og no har vore på høyring.

I utgreiinga blir det føreslått fleire tiltak, som saman med over 100 høyringsinnspel har blitt gjennomgått. I tillegg er regjeringa i gang med eit grundig arbeid mellom departementa som har ansvar for barn og unge sin kvardag, som ser nærare på forbrukarvernet til barn i digitale media i ein heilskapleg gjennomgang, eit arbeid som er leidd av barne- og familieministeren, der det allereie er gjennomført eit offentleg innspelsmøte.

Som sagt er eit stort arbeid allereie i gang nettopp for å vareta barn og unge i ein stadig meir digital kvardag på ein best mogleg måte. Då vil eg seie at det verkar som eit hastearbeid og feil måte av Venstre i denne salen å fremje desse forslaga no utan å sjå det i samanheng med det arbeidet som er i gang. Dei forslaga som blir fremja i denne saka, er i all hovudsak henta frå anbefalingane til personvernkommisjonen, som no er til behandling i Kommunal- og distriktsdepartementet. Difor meiner Arbeidarpartiet at det er problematisk at desse forslaga forskotterer behandlinga av enkelte av personvernkommisjonen sine anbefalingar, utan å avvente konklusjonar frå høyringsprosessar. Vi er opptekne av at arbeidet må føregå på ein heilskapleg og grundig måte for den demokratiske behandlinga, med høyringar og ein ordentleg gjennomgang. Det handlar om at det arbeidet som allereie er i gang, blir best mogleg, med ein ordentleg demokratisk høyringsprosess der vi lyttar til høyringsinnspela, og der me ser heile biletet og ikkje brotstykke, nettopp til det beste for våre barn og unge.

Tage Pettersen (H) []: Den digitale utviklingen har skapt mange positive følger med tanke på barn og unges tilgang til informasjon, sosialt samvær, underholdning, læring og muligheter til å ytre seg. Samtidig er denne gruppen spesielt utsatt og sårbar med hensyn til ivaretakelse av personvern på de samme digitale flatene. Derfor er det riktig at vi tar dette temaet på største alvor.

Ser vi på dem som har avgitt høringsuttalelser i sakens anledning, er det ingen her som ytrer seg negativt til noen av de forslagene som er fremmet. Representantforslaget er både omfattende og på flere områder veldig detaljert, og så blir det en avveining mellom å ha det berettiget travelt på den ene siden – og på de unges vegne – og å avvente enkelte prosesser som allerede er igangsatt for å se helheten på den andre siden.

Solberg-regjeringen igangsatte mye arbeid som i disse dager bl.a. er grunnlaget for en interdepartemental arbeidsgruppe som skal se på forbrukervernet til barn på digitale flater. Denne gjennomgangen skal ta for seg relevant regelverk på tvers av sektorene. Anbefalingene fra både personvernkommisjonen og medieskadelighetsutvalget omfatter flere deler av forslagene som fremmes i dette representantforslaget.

Videre vedtok Solberg-regjeringen nye læreplaner som ble tatt i bruk høsten 2020. Disse planene legger stor vekt på at elevene utvikler kunnskap om personvern og grunnleggende menneskerettigheter. Sist, men ikke minst, har Stortinget allerede bedt regjeringen om å vurdere hvilke handlingsrom Norge har for å regulere digitale tjenester utover reguleringene i EU-forordningene DSA og DMA.

Med bakgrunn i dette vil jeg si at Høyre er enig med forslagsstillerne i sak og i mål, men at vi med bakgrunn i de pågående prosessene velger å ikke støtte alle forslagene som fremmes i saken. Imidlertid er også Høyre utålmodige, og derfor fremmer vi forslag om at regjeringen sørger for fortsatt norsk deltakelse i forskningsprosjektet EU Kids Online. Videre fremmer vi forslag om at regjeringen bes vurdere ulike framgangsmåter for å styrke forståelsen av barns rett til personvern i familiære forhold, og forslag om at regjeringen kommer tilbake med en vurdering av hvordan man best kan regulere at foreldre ikke publiserer barns personvernopplysninger, inkludert bilder, for kommersielle formål på nett.

Høyre vil understreke at det er viktig å bygge kultur og kompetanse både i virksomheter, hos forbrukerne og i familiene på hva som er et godt personvern, og straffe dem som bryter reglene. Dette gjelder i særdeleshet overfor nettopp barn og unge.

Jeg tar med dette opp de forslagene som Høyre er en del av.

Presidenten []: Da har representanten Tage Pettersen tatt opp de forslagene han refererte til.

Margrethe Haarr (Sp) []: Dette representantforslaget tar opp et viktig tema. Det har vært en stor digital utvikling de siste årene som har gitt mange positive konsekvenser. Samtidig har det åpnet opp for flere og nye problemstillinger.

Barn og unge lever i en digital hverdag, både i skolen, i hjemmet og på fritiden. For de aller fleste har det gitt dem nye muligheter for økt kunnskap og ikke minst sosiale møteplasser, men samtidig ser vi at barn og unge i større grad blir utsatt for markedsføring og reklamepress og, som representantforslaget påpeker, et økt press mot barns rett til personvern.

Bekymringene som representantforslaget tar opp, er en bekymring vi i Senterpartiet deler. Vi er opptatt av å verne barn og unge på digitale flater og å sikre deres rett til personvern, men skal vi få til dette, må vi ha en helhetlig politisk tilnærming til utfordringen og iverksette flere tiltak.

I fjor høst la personvernkommisjonen fram en utredning med en rekke anbefalinger til tiltak som kan styrke barns personvern på digitale flater. Kommisjonen har i et par år kartlagt ulike personvernutfordringer og har fremmet over 140 anbefalinger. Denne utredningen er nå til behandling i Kommunal- og distriktsdepartementet, og regjeringen har varslet at de med utgangspunkt i utredningen og høringsinnspillene vil utarbeide en nasjonal personvernstrategi.

Forslagene som fremmes i dette representantforslaget, er i stor grad hentet fra denne utredningen. Man har plukket noen få av de 140 anbefalingene som Venstre har vurdert er de beste, og lagt dem fram for Stortinget. Senterpartiet er ikke nødvendigvis uenig i at de foreslåtte tiltakene er gode, men vi ønsker at det før vi vedtar tiltak, skal gjennomføres en demokratisk prosess, og at departementet skal få muligheten til å gå gjennom høringsinnspillene og anbefalingene og legge fram en sak for Stortinget.

Det er et bredt engasjement i denne saken. Departementet har nettopp gjennomført en høring, og det har kommet over 100 skriftlige innspill. Da er det også vårt ansvar å sikre at vi lytter til disse innspillene før vi konkluderer med hva som er de riktige tiltakene.

Som barne- og familieministeren påpekte i sitt svarbrev, har regjeringen satt ned en arbeidsgruppe som skal se nærmere på forbrukervernet til barn og unge i digitale medier. Dette skal være en helhetlig gjennomgang som vil ta for seg regelverk på tvers av sektorer. Det å få innspill direkte fra barn og unge vil være avgjørende for at vi får en bedre forståelse av hvordan bruk av digitale flater påvirker barn og unge, og for at vi treffer med de tiltakene vi iverksetter. Jeg har selv vært så heldig å få være med barne- og familieministeren på møtet med statsforvalteren i Innlandets barne- og ungdomspanel, kloke ungdommer med et reflektert syn på hvordan de påvirkes og eksponeres i ulike digitale medier. De ga oss en rekke gode innspill – og konkrete innspill – som vil være nyttig i det videre arbeidet til regjeringen.

Silje Hjemdal (FrP) []: Jeg og Fremskrittspartiet er enige med forslagsstillerne i at den digitale utviklingen har hatt mange positive effekter og følger med tanke på barn og unges tilgang til informasjon, sosialt samvær, underholdning og læring og ikke minst muligheter til å ytre seg.

Komiteen understreker imidlertid at vi deler forslagsstillernes bekymring for økt press mot barns rett til personvern, barns sårbarhet for uheldig påvirkning fra markedsføring, både direkte og indirekte, og barn og unges evne til å vurdere konsekvensene av manglende personvern. I komiteen er vi også er enige i at barn og unge er spesielt utsatte og sårbare med hensyn til ivaretakelse av personvern på digitale flater, og at kunnskap er viktig for barna, men kanskje vel så viktig for foreldrene.

Fremskrittspartiet mener i prinsippet at mye av det som i dag skjer på digitale flater, fortsatt omfattes av gjeldende lover og regler, f.eks. forbud mot reklame rettet mot barn og i hvilken grad foreldre kan bruke sine barn i egen økonomisk virksomhet. Det er en del av de samme prinsippene som gjelder for digitale medier, som for de tradisjonelle mediene. Vi i Fremskrittspartiet er veldig klare på at vi mener personvern er et viktig tema som særlig blir aktualisert gjennom de store teknologiske endringene. Barn og unge er i en digital hverdag utsatt på en annen måte enn vi som er litt eldre.

Som flere har vært inne på, er det satt ned en interdepartemental arbeidsgruppe som ser nærmere på forbrukervernet til barn i digitale medier, og det tenker vi er veldig bra. Fremskrittspartiet støtter som sagt intensjonen i noen av forslagene og viser til at forslagene, som flere andre har påpekt i denne sak, i all sak er hentet fra anbefalingene til personvernkommisjonen. Vi er imidlertid veldig klare på at her bør man ha en helhetlig gjennomgang, og etter hva jeg forstår, er man allerede ganske godt i gang med det arbeidet. På bakgrunn av det mener jeg og Fremskrittspartiet at det er riktig å avvente en større gjennomgang av dette og den varslede nasjonale personvernstrategien som regjeringen har lovet å komme tilbake med.

Grunde Almeland (V) []: Jeg er glad for å høre at alle partiene understreker at det er viktig å ta barn og unges personvern på det høyeste alvor. Det virker kanskje litt rart å begynne med å si nettopp det, men det er fordi vi som storting på ingen måte har gjort det. Ved en rekke anledninger der vi har tatt viktige beslutninger om personvern, har vi ikke brukt tilstrekkelig tid på å finne ut hvordan det vil virke for barn og unge. Vi har ikke vurdert konsekvensene for barn og unge, og vi har i dag heller ikke et regelverk som er tilpasset barn og unge og den virkeligheten som de lever i. Det er det beste vitnesbyrdet for at det høyeste alvoret som alle her i dag beskriver, ikke har vært til stede hos representantene tidligere.

Denne saken har en litt lengre historikk enn en del ser ut til å huske her i dag. Det første jeg gjorde da jeg kom inn på Stortinget i 2017, var å fremme et forslag om barns personvern. Ganske mye er likt det som er her i dag. Konklusjonen på den saken var at Stortinget vedtok at den da varslede personvernkommisjonen skulle få et eget mandat som gjaldt barn og unges personvern. Det fikk de. De har gjort en jobb der de har sett på en del av dette, og de har kommet med et produkt som jeg ser fram til at vi skal få behandle i sin helhet.

En rekke av de punktene som har vært diskutert tidligere, og som personvernkommisjonen har sett på, mener jeg at dette Stortinget kan gi konkrete bestillinger til regjeringen om å følge opp. Det handler om at Stortinget skal være tydelig på hva vi mener er viktig i den videre oppfølgingen. Det er ikke slik at noen av de vedtakene som Venstre foreslår her i dag, og med dette tar opp, vil bryte med tradisjonene for hvordan vi håndterer dette i et demokrati, slik enkelte representanter gir uttrykk for. Det er klart at alle skal bli hørt i disse sakene, og det legger også disse forslagene her i dag opp til.

Det vises til noen ulike typer arbeider, bl.a. den interdepartementale arbeidsgruppen som skal se på forbrukervern. Jeg er kjempepositiv til at den har blitt satt ned, men den svarer på ingen måte til de forslagene jeg fremmer her i dag, om et lovutvalg som skal gjennomgå og foreslå endringer i regelverket for å beskytte barn og unge på digitale flater. Den gruppen skal kun se på forbrukervernet, ikke helheten. Det jeg har inntrykk av etter denne debatten, er at regjeringspartiene er opptatt av helheten. Hvorfor har de ikke satt ned en gruppe som nettopp skal se på noe mer enn bare utelukkende forbrukervernet?

Presidenten []: Representanten Grunde Almeland tatt opp de forslagene han refererte til.

Statsråd Kjersti Toppe []: Dei siste 20–30 åra har oppveksten til norske barn utvikla seg masse. Før var spel, skjerm og internett interesser for nokre få. No er dei for alle og er ein sjølvsagt del av kvardagen.

Sosiale medium, digital marknadsføring, innsamling av persondata, teknologigigantar og andre sider av den teknologiske utviklinga har konsekvensar for oppveksten til barn. Balansegangen mellom det å støtta det som er positivt, demokratiserande og bra, og det å åtvara mot det som er negativt og skadeleg, er ikkje alltid enkel, men det er eit myndigheitsansvar å verna barn mot desinformasjon og kommersiell utnytting og å sikra barn sin rett til personvern og privatliv.

Det skjer ein god del på dette feltet no. Det er levert fleire viktige utgreiingar med tiltak for korleis barn og unge kan verta betre verna på nett. Barnelovutvalet hadde fleire forslag til lovendringar for å betra barn sin rett til privatliv og personvern. medieskadelegheitsutvalet si utgreiing er òg relevant. Personvernkommisjonen si utgreiing er den siste i rekka med forslag til tiltak for å verna barn sitt personvern. Regjeringa har òg nyleg varsla at vi vil setja ned eit eige skjermbrukutval.

Når det gjeld representantforslaget, deler eg det som kjem fram i innstillinga, bekymringa for personvernet til barn i dag. Så er det slik at dei fleste – om ikkje alle – forslaga allereie er i prosess. Dei forslaga som kjem frå personvernkommisjonen, vert følgde opp i Kommunal- og distriktsdepartementet, der eg og Barne- og familiedepartementet vil sørgja for at personvernet til barn vert varetatt i det arbeidet. Og så leiar eg – det som ingen klarar å seia rett her – ei tverrdepartemental utgreiing, ein heilskapleg gjennomgang av forbrukarvernet til barn i digitale medium, på tvers av departement, som har med barn og unge å gjera.

Det er viktig å sjå dette arbeidet saman med det som skjer i EU med Digital Services Act og Digital Markets Act, og korleis det kan påverka norske barn og forbrukarar.

Vi ser heilskapleg på dette. Vi skal fremja ei stortingsmelding om trygg digital oppvekst, som òg skal omhandla barn sitt forbrukarvern, som vert fremja til neste år. Til neste år skal vi òg koma med oppfølging av barnelovutvalet og med konkrete lovreguleringar som gjeld nettopp barn sitt personvern. Elles viser eg til mine skriftlege svar på forslaget og går ikkje vidare inn på enkeltforslaga no.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Tage Pettersen (H) []: Da kan vi jo benytte anledningen nå til å gå litt dypere inn på noen av de konkrete forslagene, og jeg har lyst til å utfordre statsråden med forskningsprosjektet EU Kids Online. Det har pågått gjennom flere år ved og gjennom forskningsmiljøet ved Universitetet i Oslo. Flere av høringsinstansene peker også på at det er viktig at vi fortsatt er med på dette for å sikre oss den kunnskapen, men i statsbudsjettet for 2023 er pengene borte. Statsråden svarer komiteen at departementet har mottatt en søknad fra Universitetet i Oslo, at den er til behandling, og at statsråden har dialog med relevante departementer om den. Det svarbrevet er datert 3. februar. Det er noen uker og til og med noen måneder siden, så spørsmålet til statsråden er: Har man kommet noe lenger i vurderingen av søknaden?

Statsråd Kjersti Toppe []: Eg synest det er eit viktig spørsmål. Det er klart at dette er viktig, men det er eit budsjettspørsmål, så det vert vanskeleg for meg å svara her og no på det. Men representanten refererte til mitt svar, og slik er det. Eg kan ikkje seia noko meir her og no, men det er eit viktig spørsmål.

Grunde Almeland (V) []: Statsråden viser til en rekke ulike prosesser som kommer, og som jeg, som er opptatt av nettopp disse spørsmålene knyttet til barn og unges personvern, ser veldig fram til at vi skal behandle i Stortinget.

Et av de konkrete oppfølgingspunktene som flere representanter fra regjeringspartiene i dag har vist til, er en nasjonal personvernstrategi. Det er ikke slik at vi tidligere har hatt verken strategier eller andre dokument, men det vi må erkjenne at vi ikke har vært flinke nok til, er å ivareta barneperspektivet i en rekke av disse ulike strategiene nettopp på personvernfeltet, for det er en rekke særegne utfordringer knyttet til barn og unges personvern.

Så mitt spørsmål er hvordan barns personvern spesifikt vil bli behandlet i den varslede nasjonale personvernstrategien. Vil det være en egen del om dette, og ville det ikke egentlig vært formålstjenlig å ha en egen strategi knyttet til nettopp den særegne utfordringen som går på barn og unges personvern?

Statsråd Kjersti Toppe []: No spør representanten om noko som ikkje er under mitt ansvarsområde. Personvernstrategien høyrer til Kommunal- og distriktsdepartementet. Det eg tenkjer er viktig, er at vi ikkje berre skal tenkja rein strategi. Det eg har ansvar for, er barnelova som skal koma neste år. I barnelovutvalet hadde dei òg forslag til ulike forbetringar i lovverket for å sikra personvernet til barn. Eg tenkjer det er kjempeviktig at vi får til noko betre i det vi skal levera da.

Når det gjeld personvernstrategien, høyrer eg kva representanten seier, men no har altså personvernkommisjonen sin rapport vore ute på høyring. Eg er einig med representanten i at vi har vore for lite dedikerte til utfordringane barn har. Når det er slik at ein NOU som eitt av tiltaka tilrår ein ny NOU, eit nytt lovutval, er det òg ei erkjenning av at dei heller ikkje hadde nok kunnskap om personvernet til barn i si tilråding. Det er eit av tiltaka vi no vurderer som oppfølging av høyringa.

Grunde Almeland (V) []: Det statsråden konkluderer med, var vel også det Venstre argumenterte for i 2017, da vi også ønsket en egen innsats nettopp for barn og unges personvern. Men det er vel så. Grunnen til at jeg viste til den nasjonale personvernstrategien konkret nå, er utelukkende at det var den det ble vist til som svar fra en rekke av regjeringens representanter i salen i dag.

For å gå over til det ene konkrete forslaget vi har om å nedsette et lovutvalg: Jeg er, som jeg sa i mitt innlegg, positiv til at man har satt ned denne arbeidsgruppen, der flere departementer er involvert, men man har da ikke valgt å se helhetlig på utfordringen til barn og unge på digitale flater. Kan statsråden redegjøre for hvorfor hun mener dette er en riktig måte å gjøre det på versus det å nedsette et konkret lovutvalg som skal gå igjennom konkrete lovendringer, som vi vet at veldig mange av høringsinstansene har pekt på at det er et behov for?

Statsråd Kjersti Toppe []: Eg er ueinig i at vi ikkje ser heilskapleg på dette. Vi skal fremja ei stortingsmelding om digital oppvekst, der vi nettopp ser heilskapleg på alle sider av den digitale bruken til barna, inkludert dette med personvern og forbrukarvern. Ei stortingsmelding vil jo ikkje endra lova. Difor er barnelovutvalet òg viktig når det gjeld konkrete lovendringar for å sikra barna sitt personvern. Eg har ikkje sagt at eg er imot at det skal setjast ned eit lovutval, men vi har begynt med å gjera denne gjennomgangen i departementa – vi er allereie i gang. Vi har hatt innspelsmøte, så vi er i gang med ein heilskapleg gjennomgang. Eit forslag frå personvernkommisjonen har vore ute på høyring – høyringa er no ferdig – om at ein på toppen av dette bør setja ned eit eige lovutval, og det er slikt som regjeringa vil vurdera.

Grunde Almeland (V) []: Da skal jeg spare det forslaget mitt og ta det opp igjen når det blir aktuelt senere, og så kan jeg kanskje da også minne om at vi hadde den diskusjonen allerede nå.

Spørsmålet mitt handlet om hvilken metode man har valgt fra regjeringens side for å gjennomgå en rekke av disse utfordringene som høringsinstansene har pekt på – at det er for lite koordinerte regler og lovverk, og at man trenger å ta en felles lovgjennomgang for å ha et tydeligere regelverk som er lettere å forstå og lettere å følge. Da har altså regjeringen valgt å se utelukkende på forbrukerområdet, men ikke tenkt helhetlig på de andre områdene, som også burde blitt inkludert når man setter ned et lovutvalg. Det er det det gjelder, den metoden. Hvorfor har man valgt den når man allerede har gått til det steget? Hvorfor ta det halvveis og ikke fullt ut?

Statsråd Kjersti Toppe []: Fordelen med å gjera eit arbeid mellom departementa er at da får departementa eit eigarskap til det, og ein kan kanskje få til betre forslag og ei betre oppfølging enn om ein set ned eit eksternt utval som kjem med nokre tilrådingar som skal ut på høyring, og så er ein ikkje sikker på korleis det vert. Det er fordelar og ulemper i vurderinga av om ein skal setja ned eit utval eller starta arbeidet mellom departementa. Eg har valt å starta dette arbeidet mellom departementa. Det har vorte godt mottatt, og det trur eg er viktig, men ein må sørgja for ei koordinering. Så har eg sagt at det kan visa seg at vi skal setja ned eit lovutval på toppen av dette, slik personvernkommisjonen seier, men vi har allereie starta denne jobben. Det tenkjer eg uansett måtte gjerast, og det er vorte veldig godt mottatt. Eg har tru på at det iallfall er eit viktig første steg i arbeidet for å sikra personvernet til barn og unge.

Presidenten []: Replikkordskiftet er omme.

Kathy Lie (SV) []: Jeg må innrømme at det gjør litt vondt å ikke stemme for gode forslag vi er for. Som jeg sa i mitt tidligere innlegg, handler dette først og fremst om prosess, ikke om politisk uenighet.

SV mener det er viktig å stoppe selskapenes bruk av personopplysninger til adferdsbasert markedsføring. Adferdsbasert markedsføring er problematisk for alle, men det er spesielt utfordrende når den rettes mot barn og unge. Vi vet at ikke alle barn og unge er i stand til å vurdere kritisk den reklame de påføres helt uten å ha bedt om det. Nyere forskning har også vist at uheldig reklamepåvirkning av barn og unge er med på å føre til dårligere livsstil, mer press og psykiske påkjenninger.

En viktig og vanskelig problemstilling er barns selvstendige rett til privatliv holdt opp mot foreldrenes samtykkekompetanse. Hvor langt kan foreldre gå inn i barnas privatliv? Bør ikke foreldre følge med på barnas sosiale liv? Er det ikke viktig at foreldre har kompetanse til å veilede barna om hva som er lurt og mindre lurt i sosiale medier? Skal barn alltid få ha alt i fred? Dette er noen viktige spørsmål.

Andre spørsmål handler om hvor grensen går for hva foreldre kan publisere i sosiale medier, om og med sine barn. Er det greit å legge ut bilder av barna? – Det var jo bare en hyggelig situasjon som jeg ville dele med venner. Hva vil barna tenke om disse bildene når de blir større? Her er det en hårfin grenselinje.

Et tema som vi i SV er svært opptatt av, og hvor vi er helt enig med forslagstillerne, handler om foreldre som bruker barna sine i sosiale medier til å fremme kommersielle virksomheter. Dette mener vi bør forbys. Igjen: Vi er enige i at dette er et godt forslag; vi er likevel opptatt av en god demokratisk prosess hvor høringsinstansenes innspill skal vurderes.

Jeg må si det er provoserende når Venstre går ut offentlig og sier at de er de eneste som mener at dette er viktig, og at vi synes det er helt greit at foreldre bruker barna sine som markedsføringsverktøy på nett. Etter en god prosess i komiteen, og med de merknadene vi står sammen om, synes jeg rett og slett det er dårlig spill. De eneste som mener at bruk av barn i kommersiell hensikt på nett er i orden, er Fremskrittspartiet. De sammenligner dette med gutten på leverposteiboksen. I SV mener vi denne sammenligningen ikke tar inn over seg den digitale utviklingen, hvor bilder spres ukontrollert og brukes uten at den avbildede har noen som helst kontroll på hvor de blir av.

Å vedta gode lover er viktig, men det er også viktig å sørge for gode muligheter for å melde fra om lovbrudd og finne gode muligheter til å stanse lovbruddene. Dette blir også et viktig arbeid som vi må se nøye på framover.

Jeg ser fram til en god prosess videre og har forventninger til det regjeringen kommer fram til når høringsinnspillene er ferdigbehandlet. Mange av høringsinnspillene støtter opp om personvernkommisjonens anbefalinger knyttet til barns personvern, noe som gir forventninger om at mange av de forslagene som er fremmet i denne saken, vil bli fulgt opp på en god måte.

Grunde Almeland (V) []: Jeg må bare få avslutte med å si at jeg er veldig glad for at vi har fått diskutert barns personvern ganske grundig, og at vi har fått behandlet dette ganske grundig i komiteen. Forhåpentligvis betyr det at dette temaet får større oppmerksomhet enn historien kanskje viser at det har fått, når det til slutt også skal følges opp med konkrete forslag av regjeringen. Jeg ser veldig fram til det.

Så må jeg bare si at jeg reagerer litt på måten SV argumenterer på her på slutten, hovedsakelig fordi SV i stort sett alle andre saker er opptatt av å markere sitt standpunkt og å stemme for det de er for. Men jeg registrerer at i denne komiteen har de tydeligvis lagt seg på den linjen at det er viktigere å være støttehjul for regjeringen enn å stå for det de i utgangspunktet mener. Det kan stå for deres egen regning. Jeg har i media utelukkende vist til hva det faktisk stemmes over i denne salen.

Jeg ville egentlig bare holde dette innlegget for å gi en kort stemmeforklaring. Det er at hvis forslagene nr. 8 og 9, fra Venstre, ikke får flertall, noe det ser ut til at de ikke kommer til å få, kommer Venstre subsidiært til å stemme for forslagene nr. 2 og 3, fra Høyre.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 5.

Votering, se voteringskapittel