Stortinget - Møte mandag den 13. juni 2022

Dato: 13.06.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 344 S (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 17 [10:01:42]

Innstilling fra fullmaktskomiteen om riksvalgstyrets avgjørelse av klager ved stortingsvalget 2021 (Innst. 344 S (2021–2022))

Talere

Sverre Myrli (A) [] (komiteens leder og ordfører for saken): Det er som vanlig en ære å få legge fram innstilling fra fullmaktskomiteen, denne gang i forbindelse med klager framsatt angående gjennomføringen av stortingsvalget i 2021, og det med tilhørere på galleriet – det er klasse 7 b fra Kråkstad skole og klasse 9 b fra Kjellervolla skole. Nå må det sies at det ikke er innstillingen fra fullmaktskomiteen som har brakt disse klassene til Stortinget, men det er uansett gledelig at de unge slekter besøker Stortinget.

Den 8. oktober i fjor høst godkjente Stortinget fullmaktene som representantene var utstyrt med, og godkjente dermed stortingsvalget 2021. Saken vi nå har til behandling, gjelder klagesaker som er framsatt etter det, som Grunnloven åpner for at innbyggerne kan framsette. La meg presisere: Dette gjelder klagesaker som har med gjennomføringen av valget å gjøre, det gjelder ikke klager som gjelder stemmerett. Klager på stemmerett er det egne bestemmelser for som avgjøres av Stortinget.

Klagesaker som har med gjennomføringen av valget å gjøre, avgjøres av riksvalgstyret. De 14 klagesakene som nå har vært til behandling, som danner grunnlaget for saken som Stortinget nå har til behandling, og som er framsatt etter de øvrige klagesakene som vi behandlet i oktober, gjelder gjennomføringen av stortingsvalget. Riksvalgstyret har avvist alle de 14 klagene. Det framkommer av fullmaktskomiteens innstilling og av vedleggene til innstillingen, så jeg går ikke nærmere inn på det.

Stortinget kan formelt sett overprøve avgjørelsene fra riksvalgstyret. Slik må Grunnloven § 64 forstås, ettersom det står at Stortinget skal godkjenne valget, eller mer formelt; Stortinget skal godkjenne fullmaktene.

Derfor velger fullmaktskomiteen å legge fram saken i form av en innstilling til Stortinget, selv om det er riksvalgstyret som avgjør sakene. Hvis Stortinget hadde ønsket, kunne Stortinget – kanskje vi skal si teoretisk – overprøve avgjørelsene fra riksvalgstyret. Fullmaktskomiteen ser ingen grunn til det, og det er en enstemmig innstilling fra komiteen, der vi slutter oss til de vurderingene som er gjort fra riksvalgstyrets side.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 17.

Votering, se voteringskapittel