Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Odelstinget - Møte tirsdag den 6. juni 2000 kl. 10

Dato:

Sak nr. 3

Innstilling fra justiskomiteen om lov om endring i lov 20. desember 1996 nr. 106 om tomtefeste
(Innst. O. nr. 70 (1999-2000), jf. Ot.prp. nr. 29 (1999-2000))

Talere

Votering i sak nr. 3

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Under debatten er det satt fram fire forslag. Det er

  • forslag nr. 1 og 2, fra Kari Økland på vegne av Kristelig Folkeparti

  • forslag nr. 3 og 4, fra Tor Nymo på vegne av Senterpartiet

Kristin Halvorsen (SV): President, kan jeg få gi en kort stemmeforklaring?

Presidenten: Kristin Halvorsen får ordet til en kort stemmeforklaring.

Kristin Halvorsen (SV): Jeg vil gjerne rå SVs stortingsgruppe til å stemme for innstillingen som Arbeiderpartiet i komiteen står bak, men som antakelig ikke vil få flertall i salen, og subsidiært stemme for forslag nr. 1 og 2, fra Kristelig Folkeparti.

Presidenten: Presidenten forutsetter at SVs medlemmer har merket seg denne stemmeforklaringen.

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endring i lov 20. desember 1996 nr. 106 om tomtefeste

I

I lov 20. desember 1996 nr. 106 om tomtefeste gjøres følgende endring:

§ 15 første og andre ledd skal lyde:

Ved feste av tomt til bustadhus og fritidshus, kan kvar av partane krevje den avtalte festeavgifta regulert i samsvar med endringa i pengeverdien i tida sidan festeavtala vart inngått, om ikkje dei tvillaust har avtalt at festeavgifta skal stå uendra. Er festeavgifta tidlegare regulert, er det tidspunktet for forrige regulering og den avgift som då vart lovleg innkrevd, som dannar grunnlaget for reguleringa. Dersom det i avtala er fastsett ein reguleringsmåte som gjev ein lågare festeavgift enn den som fylgjer av fyrste og andre punktum, gjeld avtala.

Ved feste av tomt til anna enn bustadhus og fritidshus kan kvar av partane krevje den avtalte festeavgifta regulert i samsvar med endringa i pengeverdien i tida sidan festeavtala vart inngått, med mindre partane tvillaust har avtalt at festeavgifta skal stå uendra eller har avtalt regulering på annan måte. Vert partane ikkje samde om ny festeavgift og dei ikkje har avtalt eller vert samde om annan avgjerdsmåte, høyrer avgjerda under skjønn.

Presidenten: Til § 15 foreligger det to avvikende forslag. Det er forslag nr. 1, fra Kristelig Folkeparti, og forslag nr. 3, fra Senterpartiet. Presidenten vil foreslå at det først voteres over forslag nr. 3, fra Senterpartiet, deretter over innstillingen og til slutt over forslag nr. 1, fra Kristelig Folkeparti. – Ingen innvendinger er kommet, og slik vil det da bli gått fram.

Forslag nr. 3, fra Senterpartiet, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«I lov av 20. desember 1996 nr. 106 om tomtefeste gjøres følgende endringer:

§ 15 nytt andre ledd skal lyde:

Rett til å regulere til eit høgare beløp enn det som følgjer av endra pengeverdi, er avgrensa for avtaler om feste av tomt til bustadhus som er inngått 26. mai 1983 eller tidlegare. I desse høva skal den årlege festeavgifta ikkje bli sett høgare enn til kr. 9 000,- for kvar dekar tomt. Er tomta mindre enn eit dekar, blir grensa kr. 9 000,-. Høgstebeløpet etter andre og tredje punktumet skal regulerast ved kvart årsskifte i samsvar med utviklinga i konsumprisindeksen frå Statistisk sentralbyrå.

Nåværende § 15 andre til femte ledd blir nye tredje til sjette ledd.»

Votering: Forslaget fra Senterpartiet ble med 80 mot 7 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.46.35)

Presidenten: Det voteres så over innstillingens § 15. Arbeiderpartiet står bak innstillingen, og Kristin Halvorsen har varslet at også SV vil stemme for denne paragrafen.

Votering:Komiteens innstilling ble med 48 mot 39 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.47.09)

Presidenten: Forslag nr. 1, fra Kristelig Folkeparti, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«I lov av 20. desember 1996 nr. 106 om tomtefeste gjøres følgende endringer:

§ 15 nytt andre ledd skal lyde:

Rett til å regulere til eit høgare beløp enn det som følgjer av endra pengeverdi, er avgrensa for avtaler om feste av tomt til budstadhus og fritidshus som er inngått 26. mai 1983 eller tidlegare. I desse høva skal den årlege festeavgifta ikkje bli sett høgare enn til kr. 9 000,- for kvar dekar tomt. Er tomta mindre enn eit dekar, blir grensa kr. 9 000,-. Høgstebeløpet etter andre og tredje punktumet skal regulerast ved kvart årsskifte i samsvar med utviklinga i konsumprisindeksen frå Statistisk sentralbyrå.

Nåværende § 15 andre til femte ledd blir nye tredje til sjette ledd.»

Arbeiderpartiet og Senterpartiet har varslet at de støtter forslaget subsidiært. Presidenten forutsetter at dette også gjelder SV. – Det bekreftes.

Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti bifaltes med 58 mot 29 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 13.47.43)Videre var innstillet:

II

Loven trer i kraft fra den tid Kongen fastsetter.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det blir votert over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Steinar Bastesen (TF) (fra salen): Jeg stemmer imot.

Presidenten: Presidenten antar at foruten Bastesen vil også Fremskrittspartiet og Høyre stemme imot. – Det bekreftes, så her er Bastesen i godt selskap. (Munterhet i salen.)

Voteringstavlene viste at 59 representanter stemte for lovens overskrift og loven i sin helhet og 25 representanter stemte imot.

(Voteringsutskrift kl. 13.48.30)

Steinar Bastesen (TF) (fra salen): President! Jeg fikk ikke stemt. (Munterhet i salen.)

Presidenten: Presidenten registrerer da at stemmetallene skal være 59 stemmer for lovens overskrift og loven i sin helhet og 26 imot.

Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.

Da gjenstår forslagene nr. 2 og 4. Forslag nr. 2, fra Kristelig Folkeparti, lyder:

«Stortinget ber Regjeringen evaluere tomtefesteloven § 15 og dens praktiske virkning etter 2 år fra ikrafttredelse. Resultatet av evalueringen legges fram for Stortinget som egen sak.»

Forslag nr. 4, fra Senterpartiet, lyder:

«Stortinget ber Regjeringen gi overgangsregler om gradvis forhøyelse av festeavgiften over en periode på 10 år for avtaler om feste av tomt til fritidshus inngått 26. mai 1983 eller tidligere.»

Disse forslagene blir i samsvar med forretningsordenens § 30 fjerde ledd å sende til Stortinget.