Søk

3. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åse Kristin Ask Bakke, Mona Nilsen og Torstein Tvedt Solberg, fra Høyre, Turid Kristensen og fung. leder Tage Pettersen, fra Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen og Per Olav Tyldum, fra Fremskrittspartiet, Stig Atle Abrahamsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Kathy Lie, og fra Venstre, Naomi Ichihara Røkkum, viser til at Meld. St. 7 (2024–2025) svarer på anmodningsvedtak nr. 755 (2020–2021) fra Stortinget:

«Stortinget ber regjeringen utarbeide en stortingsmelding med en bred gjennomgang av ulike arbeidsfelt og sektorer i samfunnet, der det foreslås tiltak som kan bidra til å forebygge seksuell trakassering i det norske samfunnet. Arbeidet må omfatte alle typer trakassering, samt trusler og vold.»

Komiteen viser til at meldingen samler kunnskap om seksuell trakassering på tvers av samfunnsområder, samt gir en samlet oversikt over regelverk, aktører og virkemidler for å forebygge seksuell trakassering. Komiteen merker seg at meldingen synliggjør at det er behov for en omfattende innsats på tvers av samfunnsområder for å forhindre seksuell trakassering, og de bakenforliggende årsakene til det. Meldingen peker på at seksuell trakassering hindrer individers frihet og livsutfoldelse, med kvinner som de mest utsatte. Unge, skeive, personer med funksjonsnedsettelser og etniske minoriteter er også i høyere grad utsatt. Komiteen understreker at det er nødvendig med konkrete tiltak for forebygging, samt et bredt likestillingsarbeid som også tar for seg de bakenforliggende faktorene til seksuell trakassering.

Et likestilt samfunn

Komiteen viser til at det brede arbeidet for et mer likestilt samfunn står sentralt for å forhindre seksuell trakassering.

God og effektiv veiledning og håndheving av saker om seksuell trakassering

Komiteen merker seg at Diskrimineringsnemnda har mottatt få saker om seksuell trakassering sammenlignet med antallet personer som oppgir å bli utsatt for seksuell trakassering i samfunnet. Komiteen merker seg videre at dette viser behovet for bedre informasjon om veilednings- og hjelpetilbud og et sterkt og effektivt håndhevingsapparat.

Et trygt og anstendig arbeidsliv uten seksuell trakassering

Komiteen viser til at seksuell trakassering i arbeidslivet får store konsekvenser både for den enkelte ansatte og for samfunnet. Flesteparten av dem som har vært utsatt for seksuell trakassering, oppgir at arbeidsplassen er det stedet hvor de har opplevd dette. Komiteen understreker at partene i arbeidslivet har en sentral rolle i å forebygge og hindre seksuell trakassering. Målet om å oppnå et trygt arbeidsliv uten seksuell trakassering krever systematisk arbeid, både i form av lovverk som styrker vernet til den ansatte, og tiltak knyttet til verktøy for å hindre trakassering.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Fremskrittspartiet, viser til høringsuttalelser fra flere arbeidstakerorganisasjoner som gjelder arbeidsgivers ansvar for å følge opp og etterleve gjeldende lovverk, eksempelvis når det gjelder arbeidsgivers aktivitets- og redegjørelsesplikt som følge av likestillings- og diskrimineringsloven. Det er avgjørende at partene i arbeidslivet etterlever sine lovpålagte plikter.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Venstre mener at for å lykkes i forebyggingen må den i større grad enn i dag konkretiseres. Disse medlemmer peker på at det er en rekke gode initiativer på dette feltet, som for eksempel kampanjen «Sett strek», som markerer nulltoleranse for seksuell trakassering på arbeidsplassen. Men disse medlemmer mener altfor mye av det gode arbeidet drives frem av sivilsamfunnet, ikke av det offentlige. Derfor mener disse medlemmer at det er behov for å lage en nasjonal standard for forebygging av seksuell trakassering, som hele arbeidslivsfeltet kan se til. For å sikre at en slik standard vil fungere i praksis, er det etter disse medlemmers syn viktig at aktørene i arbeidslivet kobles tett på utarbeidelsen av en slik standard.

Disse medlemmer vil derfor fremme følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen utarbeide en nasjonal standard for forebygging av seksuell trakassering, i samarbeid med partene i arbeidslivet.»

Disse medlemmer mener det er behov for å styrke rettsvernet i saker om seksuell trakassering ut over det regjeringen foreslår. Arbeidsgivere og ledelsen av organisasjoner og utdanningsinstitusjoner har etter vernebestemmelsen i lov om likestilling og forbud mot diskriminering § 13 sjette ledd, et ansvar for å forebygge og søke å hindre seksuell trakassering. Denne bestemmelsen er unntatt lovens bestemmelse om erstatning og oppreisning, og kravet til bevis for brudd er strengere enn kravet til bevis for å ha blitt trakassert. For at vernebestemmelsen skal fungere etter intensjonen, mener disse medlemmer at det må knyttes sanksjoner til brudd på plikten.

Disse medlemmer ønsker derfor å fremme følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å knytte sanksjoner til brudd på vernebestemmelsen i likestillings- og diskrimineringsloven § 13 sjette ledd.»

Skole- og utdanningshverdag fri for seksuell trakassering

Komiteen viser til at skolen er en viktig arena for det holdningsskapende arbeidet mot seksuell trakassering gjennom holdningsskapende arbeid. Komiteen merker seg viktigheten av seksualitetsundervisning som gir kunnskap og trygghet til elevene som de trenger for å respektere hverandres grenser og bli trygge på seg selv.

Kultur og fritidsaktiviteter, idrett og frivillighet fri for seksuell trakassering

Komiteen viser til at alle skal ha mulighet til å delta i kultur- og fritidsaktiviteter, idrett og frivillighet. Dette forutsetter gode rammebetingelser til å drive organisasjon og skape aktivitet der alle kan være inkludert uten å bli utsatt for seksuell trakassering.

Fleirtalet i komiteen, alle unntatt medlemene frå Arbeidarpartiet, viser til regjeringa sitt forslag i meldinga, tabell 10.11, om å bidra til at Noregs Idrettsforbund har rammer for å førebygge og handtere saker om seksuell trakassering. Fleirtalet er glade for at dette kjem på plass, og at eit forslag til lov er sendt Stortinget. Fleirtalet viser vidare til høyringsinnspela frå Frivillighet Norge og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner, som er referert til i Prop. 49 L (2024–2025), kap. 5.3, om at heile frivilligheita står overfor dei same utfordringane som idretten, og stiller seg difor undrande til kvifor departementet ikkje har sett heile det frivillige feltet, men snevra lova inn til å berre gjelde éin organisasjon.

Fleirtalet viser til LNU sitt arbeid gjennom «LNU Trygg!»-prosjektet for å skape trygge og gode arenaer for barn og unge i organisasjonslivet og bidra til opplæring om seksuell trakassering og grensesetting. Fleirtalet meiner dette er eit viktig arbeid som må få halde fram.

Eit anna fleirtal, medlemene frå Høgre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre, fremjar difor følgjande forslag:

«Stortinget ber regjeringa arbeide for ei føreseieleg finansiering av prosjektet ‘LNU Trygg!’.»

En digital hverdag uten seksuell trakassering

Komiteen viser til at digitale verktøy gir store muligheter for barn og unge i hverdagen, men medfører også en risiko for å bli utsatt for seksuell trakassering. Det er videre sentralt at kunnskap og virkemidler både blant innbyggere og det offentlige økes for å forebygge slik trakassering i den digitale hverdagen, særlig overfor barn og unge.

Mer kunnskap og forskning om seksuell trakassering

Komiteen merker seg at meldingen er den første som gir en helhetlig sammenstilling av kunnskap og omfang av seksuell trakassering. Videre viser komiteen til at det er behov for økt kunnskap på flere samfunnsområdet for å forebygge og hindre seksuell trakassering, samt å gjøre informasjon om veiledning og regelverk mer tilgjengelig.

Komiteen merker seg videre at meldingen synliggjør at det er behov for en omfattende innsats på tvers av samfunnsområder for å forhindre seksuell trakassering, og de bakenforliggende årsakene til det.

Seksuelle overgrep

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Fremskrittspartiet, vil peke på at manglende reaksjoner på seksuell trakassering bidrar til å normalisere holdninger som i verste fall fører til alvorlige seksuelle overgrep. Seksuelle overgrep er et utbredt og alvorlig samfunnsproblem som rammer altfor mange. 1 av 5 kvinner i Norge oppgir å ha bli utsatt for voldtekt. Samtidig er det svært få voldtektssaker som blir anmeldt, som ender i dom. Det er dessverre også mange som ikke anmelder etter å ha blitt utsatt for voldtekt. Det er et tegn på en fundamental svikt i systemet når noen velger å la være å anmelde fordi man forskutterer at man ikke vil bli trodd, og at gjerningspersonen ikke vil få noen reaksjoner. For mange som har blitt utsatt for voldtekt, er det en stor belastning å måtte møte overgriper i en rettssak som kan vare over lang tid.

Et annet flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, vil fremheve viktigheten av at regjeringen nå har varslet at de vil legge frem forslag til ny samtykkebestemmelse i straffelovens kapittel om seksuallovbrudd. Dette flertallet vil peke på at for å forebygge seksuell trakassering, overgrep og voldtekt er det nødvendig med en straffebestemmelse som ikke bare rammer tilfeller hvor vold og trusler er involvert, men også rammer de tilfeller hvor den ene parten ikke har samtykket til handlingen.