4. Forslag fra mindretall

Forslag fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre:
Forslag 1

Stortinget ber regjeringen gjeninnføre kravet om karakter fire i matematikk for å komme inn på lærerutdanningen.

Forslag 2

Stortinget ber regjeringen fastsette realfagspoeng ved opptak til høyere utdanning, slik at de særlig fremmer full fordypning i fag som matematikk og fysikk.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Venstre:
Forslag 3

Stortinget ber regjeringen om å fastsette kvoter ved opptak til sykepleierutdanningene og legeutdanningene ved universiteter og høyskole i sørsamiske områder ved at det settes av minst to plasser til studenter med samisk bakgrunn som behersker sør-samisk.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt:
Forslag 4

Stortinget ber regjeringa fjerne nasjonale nivåkrav på lærarutdanninga, i tråd med tilrådinga frå opptaksutvalet.

Forslag 5

Stortinget ber regjeringa setja i gang ein heilskapleg gjennomgang av privatistordninga og bransjen med privatskular knytt til denne.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:
Forslag 6

Stortinget ber regjeringen fastsette et opptaksregelverk der tilleggspoeng for fremmedspråklig fordypning gir tilsvarende uttelling som ved realfag.

Forslag 7

Stortinget ber regjeringen fastsette et opptaksregelverk der fullført folkehøyskole med et skoleår, gis tilsvarende tilleggspoeng som ved avtjent førstegangstjeneste.

Forslag fra Rødt:
Forslag 8

Stortinget ber regjeringa fjerna alle tilleggspoenga i dagens rangeringssystem, inkludert for realfag og førstegongsteneste.

Forslag fra Venstre:
Forslag 9

Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag til endringer i opptakssystemet for høyere utdanning, slik at universiteter og høyskoler kan ta inn nærmere angitte kvoter av studenter basert på andre kriterier og kvalifikasjoner enn kun rangering etter karakterer.