Søk

5. Håndteringen av terrorangrepet

5.1 Politiets håndtering av angrepet

Komiteen viser til at 25. juni-utvalget konkluderer med at politiets operative håndtering av angrepet, herunder iverksetting av prosedyren for pågående livstruende vold (PLIVO), varsling og samhandling internt og eksternt, i det store og hele var godt gjennomført og i tråd med gjeldende retningslinjer og prosedyrer. Politiets fortløpende orientering til media på åstedet fremheves også som rask og god.

Komiteen viser imidlertid til noen kritiske funn i rapporten, herunder at operasjonsleder ikke hadde tilgang til etterretningsstøtte i egen organisasjon og henvendte seg til PST for å få beslutningsstøtte. Det var derimot mangelfull deling av informasjon i innledende kontakt mellom operasjonsleder i Oslo og PST. Samhandlingen ble bedre ved ankomst av liaisoner fra PST til Oslo politidistrikt.

Komiteen vil uttrykke dyp takknemlighet til enkeltindivider som utviste usedvanlig mot og handlekraft da de overmannet gjerningsmannen før politiet pågrep ham. Uten dem kunne det gått så uendelig mye verre. Det sier noe om det norske samfunn at vanlige mennesker agerer med livet som innsats for sine medmennesker.

Komiteen vil også sende de varmeste tanker til de pårørende og til alle de som ble rammet av angrepet. De som var ute for å feire sin rett til å være hele mennesker i alt de gjør, for å kreve sin rett til å få elske hvem de vil i full åpenhet, fortjener vår alles støtte, respekt og sympati.

5.2 Samarbeid med andre aktører under angrepet

Komiteen viser til at 25. juni-rapporten konkluderer med at både PODs håndtering og politiets samarbeid med de ulike nødetatene synes å ha vært tilfredsstillende under håndteringen av angrepet. Innsatslederne fra nødetatene har fremhevet overfor utvalget at felles treninger og øving på PLIVO-prosedyren gjorde at innsatspersonellet fra samtlige nødetater var godt kjent med sine roller, sin myndighet og sitt ansvar.