Søk

Bakgrunn

I dokumentet fremmes følgende forslag:

  1. Stortinget ber regjeringen umiddelbart gjennomføre en engangsoverføring på minst 1 mrd. kroner til Ukrainas demokratisk valgte regjering. Midlene kan brukes til å anskaffe våpen og ammunisjon.

  2. Stortinget ber regjeringen slutte seg til European Peace Facility (EPF) og bidra økonomisk gjennom EPF for å styrke Ukrainas forsvarsevne.

  3. Stortinget ber regjeringen dele relevante norske cyberkapasiteter med ukrainske myndigheter for å forsvare landet mot offensive cyberangrep fra Russland.

  4. Stortinget ber regjeringen dele norsk etterretning med ukrainske myndigheter for å bidra til å styrke Ukrainas evne til å hevde sin suverenitet.

  5. Stortinget ber regjeringen forby norske banker og andre finansielle institusjoner å opptre som korrespondentbank for samtlige russiske banker og finansinstitusjoner.

  6. Stortinget ber regjeringen stenge russiske eierinteresser og selskaper ute fra norsk sokkel. Det bes om at det ikke overføres midler til russiske eierinteresser i forbindelse med leterefusjonsordningen.

  7. Stortinget ber regjeringen vurdere å innføre et forbud mot å gi skip som er eid, kontrollert eller drevet av enhver person knyttet til Russland, adgang til å anløpe norske havner, etter modell fra Storbritannia.»

Det vises til dokumentet for nærmere redegjørelse for forslagene.