Søk

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Trond Giske, Kari Henriksen og Anette Trettebergstuen, fra Høyre, Marianne Haukland, lederen Kristin Ørmen Johnsen og Tage Pettersen, fra Fremskrittspartiet, Himanshu Gulati og Silje Hjemdal, fra Senterpartiet, Olav Urbø, fra Sosialistisk Venstreparti, Freddy André Øvstegård, og fra Kristelig Folkeparti, Jorunn Gleditsch Lossius, viser til at det for mange familier er bra med fleksibilitet i uttak av foreldrepengene. Familier er forskjellige, med ulik arbeidssituasjon og andre faktorer som påvirker når og hvordan det er mest hensiktsmessig å ta ut foreldrepengene. Proposisjonen legger opp til at familiene skal få fri adgang til å utsette uttaket, men med et øvre tak når barnet fyller tre år.

Komiteen merker seg at økt fleksibilitet også kan gi bedre tilknytning til arbeidslivet og en rekke andre positive ringvirkninger.

Komiteen merker seg også at det er positivt at regelverket forenkles og at det legges opp til enklere administrasjon av ordningen for Nav. I den sammenheng vil komiteen legge vekt på at det også må være enklere for familiene. Ordningen bør legges opp slik at ingen familier mister noen av sine rettigheter som følge av at regelverket er vanskelig å forstå.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti anerkjenner at livssituasjon kan påvirke familiers mulighet til å ta ut foreldrepermisjon. Disse medlemmer viser til at selv om regelverket for foreldrepenger i utgangspunktet er fleksibelt og gir foreldre mulighet til å utsette og å gradere foreldrepengene over en periode på tre år, opplever enkelte foreldre at regelverket ikke er tilpasset deres situasjon og har noen begrensninger som framstår som dårlig begrunnet. Disse medlemmer er derfor glad for at dette forslaget sikrer at alle foreldre får mulighet til å utsette foreldrepengeuttaket, uavhengig av hva de gjør under utsettelsen.

Disse medlemmer viser til at med dette forslaget får også foreldre som arbeider deltid, studerer, deltar på arbeidsmarkedstiltak mv. anledning til å utsette sitt foreldrepengeuttak til et tidspunkt som passer bedre. Hovedmålet med forslagene er å gi foreldrene større mulighet til å velge når de vil ta ut foreldrepenger.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti mener det er gledelig at det endelig kommer en løsning på den såkalte fedrekvotefella. Altfor mange fedre og medmødre har de siste årene gått glipp av verdifull permisjon med barna sine på grunn av dagens regelverk. Disse medlemmer viser til at noen høringsinstanser, som Likestillingssenteret KUN og Norsk Kvinnesaksforening, er bekymret for at mer fleksibilitet og individuell tilpasning vil kunne svekke likestillingsperspektivet. Bufdir skriver imidlertid i sitt høringssvar at det at ordningen gir deltidsarbeidende, som i stor grad er kvinner, de samme mulighetene som heltidsarbeidende, vil kunne bidra til å fremme likestilling. Likestillings- og diskrimineringsombudet støtter også forslaget.

Disse medlemmer understreker at det er viktig å følge med på eventuelle endringer i uttaksmønsteret og andre likestillingspolitiske konsekvenser, for å sikre at endringen ikke får utilsiktede konsekvenser. En utilsiktet konsekvens kan for eksempel være at flere fedre utsetter fedrekvoten over en lengre periode og tar uttaket når barnet er eldre. Disse medlemmer er opptatt av at begge foreldre fra barnets fødsel må ta mest mulig del i omsorgen av barnet, og at forslaget ikke må gjøre at kvinner eller menn ender opp med å komme i en dårligere posisjon når det gjelder likestilling i foreldreskap, økonomi og arbeidsliv.