Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, Espen Barth Eide, Ruth Grung, Else-May Norderhus og Runar Sjåstad, fra Høyre, Liv Kari Eskeland, Stefan Heggelund, Aase Simonsen og Lene Westgaard-Halle, fra Fremskrittspartiet, Terje Halleland og Gisle Meininger Saudland, fra Senterpartiet, Sandra Borch og Ole André Myhrvold, fra Sosialistisk Venstreparti, Lars Haltbrekken, fra Venstre, lederen Ketil Kjenseth, fra Kristelig Folkeparti, Tore Storehaug, og fra Miljøpartiet De Grønne, Per Espen Stoknes, viser til Representantforslag 102 S (2020–2021) om statlig vern av Ekebergsletta og til brev fra statsråd Sveinung Rotevatn av 25. februar 2021. Brevet er vedlagt innstillingen.

Komiteen viser videre til at Ekebergsletta er et verdifullt område for Oslos befolkning, men også for tilreisende i forbindelse med ulike arrangement og aktiviteter på og i tilknytning til Ekebergsletta og -skrenten. Allerede i 1937 sikret Oslo kommune store deler av Ekeberg som parkområde.

Komiteen merker seg at Oslo bystyre i vedtak av 16. desember 2016 ba byrådet starte en prosess med sikte på at Ekebergsletta skal vernes som landskapsvernområde etter kulturminneloven eller naturmangfoldloven. Videre merker komiteen seg at bystyret i sitt vedtak understreker at slikt vern ikke må skje på en måte som går på tvers av slettas formål som frilufts- og idrettsarena, og at dette må videreføres på en måte som ikke bidrar til omfattende og kompliserte byråkratiske prosesser for frivillige arrangører.

I brev fra statsråd Sveinung Rotevatn understrekes det at det har vært avholdt flere møter mellom Oslo kommune og Klima- og miljødepartementet i sakens anledning. I et slikt møte mellom kommunen og daværende statsråd Ola Elvestuen høsten 2019 ble det pekt på at ordningen med statlig sikret friluftslivsområde trolig var best mulige farbare vei for å sikre interessene knyttet til Ekebergsletta.

Komiteen merker seg at byråd for byutvikling Arild Hermstad (Miljøpartiet De Grønne) i oppfølging av vedtaket i brev til bystyret 7. oktober 2020 informerte om at Ekebergsletta ikke tilfredsstiller kriteriene for å vernes som landskapsvernområde etter naturmangfoldloven, og pekte på at også Fylkesmannen (Statsforvalteren) anbefaler andre virkemidler for å ivareta verdiene på Ekeberg. Videre merker komiteen seg at heller ikke Byantikvaren mener området tilfredsstiller vernekriteriene etter kulturminneloven. Dette er i tråd med brevet fra statsråd Rotevatn.

Komiteen viser til at byråd Arild Hermstad avslutter sitt brev til bystyrets organer med å fastslå at byrådet vil starte dialogen med Miljødirektoratet for å se nærmere på om, og i så fall hvordan, Ekebergsletta kan ivaretas som statlig sikret friluftslivsområde.

Komiteen erkjenner at veksten i Oslo setter friområder og grøntarealer under sterkt press. Dette understreker viktigheten av et godt og oppdatert planverk, slik at disse områdene kan skjermes og også i fremtiden være områder til glede og rekreasjon for store deler av befolkningen.

Ordningen med statlig sikret friluftslivsområde fungerer slik at kommuner og interkommunale friluftsråd kan søke Miljødirektoratet om økonomisk støtte til å sikre seg råderett over friluftslivsområder eller ferdselsårer gjennom kjøp eller bruksavtale. Slik kan viktige friluftslivsområder ivaretas og tilrettelegges for dagens og framtidige generasjoner.

Komiteen ser at byrådet i Oslo har uttalt at de er positive til å se på muligheten for å sikre Ekebergsletta som statlig sikret friluftslivsområde, men at slik søknad ennå ikke er sendt.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne viser til at det er opprettet dialog mellom byrådet i Oslo og Miljødirektoratet, og at det vil bli sendt en søknad fra Oslo kommune i nær framtid om å sikre Ekebergsletta som statlig sikret friluftslivsområde. Disse medlemmer mener Klima- og miljødepartementet må ta positivt imot en slik søknad og sikre at området tas vare på som statlig sikret friluftslivsområde.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, merker seg at representantforslaget ikke tar stilling til hvilken type vern en ser for seg på Ekebergsletta. Et vern som følge av ordningen med statlig sikret friluftslivsområde må derfor anses å være innenfor forslagets intensjon. Flertallet understreker at dette er en ordning som initieres fra lokale myndigheter, og at Stortinget således ikke er delaktig i en slik prosess. Flertallet anser valget av videre vernestatus for Ekebergsletta eventuelt å være en sak mellom lokale myndigheter og Miljødirektoratet.

Et annet flertall, alle unntatt medlemmene fra Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne, anbefaler Stortinget ikke å vedta representantforslaget.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti mener Ekebergsletta er et viktig rekreasjonsområde for Oslos innbyggere. Ekebergsletta er et historisk viktig areal og et viktig naturområde for hele Oslo. Disse medlemmer undrer seg over at forslagsstillerne fra Sosialistisk Venstreparti mener at regjeringen skal ta initiativ til vern av Ekebergsletta, når partiet selv har stemt for utbygginger i området i bystyret i Oslo. Videre er det gjort tydelig i dialog mellom Oslo kommune og klima- og miljøministeren at det er kommunen selv som må ta initiativ til å søke om at området blir et statlig vernet friluftslivsområde, og at denne søknaden må sendes fra kommunen til Miljødirektoratet. Disse medlemmer viser til at Klima- og miljødepartementet har oppfordret byrådet i Oslo, som Sosialistisk Venstreparti er en del av, til å sende en slik søknad, men at dette ennå ikke er blitt gjort.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at Ekebergsletta er et viktig område for fritids- og rekreasjonsaktiviteter. Sletteområdet er også svært viktig for idretten i Oslo, særlig gjennom foreningene KFUM og BSK, som begge har idrettsanlegg og klubblokaler ved Ekebergsletta. Sletta har gjennom mange år betydd mye for breddeidretten i både Oslo og landet for øvrig, ikke minst som vertskap for Norway Cup. Disse medlemmer mener statlig vern vil være negativt for denne aktiviteten.

Disse medlemmer mener det er den aktive bruken av området som først og fremst har sikret opprettholdelsen av Ekebergsletta slik den fremstår i dag. Sports- og idrettsaktiviteten har bidratt til at sletteområdet har hatt og har høy verdi for generasjoner av Oslofolk, og gjort det utenkelig for lokale myndigheter å regulere det til annet enn friområde. Disse medlemmer mener derfor at aktiv bruk er beste vern. Det er bruken som det må fokuseres på og legges til rette for, ikke begrensningene, slik forslagsstillernes fokus er.

Disse medlemmer ønsker av den grunn ikke et statlig vern av Ekebergsletta og støtter ikke representantforslaget. Rigide vernebestemmelser vil være til hinder for aktiv bruk av sletta og vanskeliggjøre opprettholdelsen av områdets verdi for alle som bruker det i forbindelse med idrett og friluftsliv.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne mener det er viktig å verne om de frie grøntarealene vi har, og vil understreke viktigheten av slike områder for befolkningen. Disse medlemmer mener Ekebergsletta er et slikt område med stor verdi som bør vernes også for framtida.

Disse medlemmer vil peke på at det stadig er ulike krefter som vil bygge på ulike deler av Ekebergsletta som i dag ikke er vedtatt utbygd. Disse medlemmer vil peke på at det er disse delene av Ekebergsletta forslaget omhandler, og ikke de delene som bystyret i Oslo tidligere har sagt at kan bebygges.

Disse medlemmer vil vise til at Høyre i Oslo bystyre har stemt imot statlig vern av Ekebergsletta. Disse medlemmer finner det derfor merkelig at Venstre, som er for et slikt vern, velger å slå seg sammen med motstanderne av vernet i en kritikk av de som ønsker vern av Ekebergsletta. Disse medlemmer mener alle gode krefter som ønsker vern av Ekebergsletta, i stedet bør slå seg sammen for å få til nettopp det.

Disse medlemmer peker på at statlig vern er den beste måten å sikre at Ekebergsletta bevares på også for framtidige generasjoner.

Disse medlemmer viser til at det over lengre tid har vært en diskusjon om hvorvidt Ekebergsletta skal vernes gjennom et kommunalt eller statlig vern. Disse medlemmer mener det er viktig at alle partier som ønsker å bevare Ekebergsletta, kan finne sammen om et vedtak om vern som kan stå seg over tid og sikre Ekebergsletta for framtidige generasjoner.

Disse medlemmer mener det er et problem at det ikke finnes et sterkere vern for områder som Ekebergsletta. Disse medlemmer peker på at vern som landskapsvernområde gir et mye sterkere vern enn et vern som statlig sikret friluftslivsområde. Disse medlemmer mener man bør se på muligheten for å styrke vernet av grøntområder som ikke kvalifiserer til vern etter naturmangfoldloven eller kulturminneloven.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen i samarbeid med Oslo kommune sikre Ekebergsletta som statlig sikret friluftslivsområde.»