2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fredric Holen Bjørdal, Svein Roald Hansen, Ingrid Heggø, Eigil Knutsen og Julia Wong, fra Høyre, Elin Rodum Agdestein, lederen Mudassar Kapur, Anne Kristine Linnestad, Anders Riise og Aleksander Stokkebø, fra Fremskrittspartiet, Morten Ørsal Johansen, Hans Andreas Limi og Sylvi Listhaug, fra Senterpartiet, Sigbjørn Gjelsvik og Trygve Slagsvold Vedum, fra Sosialistisk Venstreparti, Kari Elisabeth Kaski, fra Venstre, Ola Elvestuen, fra Kristelig Folkeparti, Tore Storehaug, fra Miljøpartiet De Grønne, Une Bastholm, og fra Rødt, Bjørnar Moxnes, viser til at samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 305/2019 av 13. desember 2019 om innlemmelse i EØS-avtalen av Europaparlaments- og rådsdirektiv (EU) 2017/2399 behandles i denne innstillingen. I proposisjonen foreslås å gjennomføre EUs verdipapiriseringsforordning i norsk rett, i tillegg til enkelte nasjonale regler som supplerer forordningen, samt å gjennomføre nye regler om kreditorhierarki. Innlemmelsen i norsk rett blir bindende først når Stortinget har gitt sitt samtykke til det, jf. Grunnloven § 26 annet ledd. Forslag om endringer i finansforetaksloven mv. behandles i Innst. 301 L (2020–2021).

Komiteen viser til at verdipapiriseringsforordningen og tilhørende rettsakter er EØS-relevante, men ennå ikke behandlet av EØS-komiteen, og at departementet derfor vil komme tilbake til Stortinget i en annen proposisjon for å be om samtykke til godkjennelse av innlemmelse av disse rettsaktene i EØS-avtalen.

Komiteen tilrår at Stortinget samtykker i godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 305/2019 om innlemmelse av endringsdirektivet om kreditorhierarki i EØS-avtalen.

Komiteen har forelagt utkast til innstilling for utenriks- og forsvarskomiteen, som i brev av 10. mars 2021 opplyste at den slutter seg til finanskomiteens utkast til innstilling uten ytterligere merknader.