Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet,
Åsunn Lyngedal, Cecilie Myrseth, Nils Kristen Sandtrøen og Terje
Aasland, fra Høyre, Margunn Ebbesen, Guro Angell Gimse, Kårstein
Eidem Løvaas og Tom-Christer Nilsen, fra Fremskrittspartiet, Morten
Ørsal Johansen og Bengt Rune Strifeldt, fra Senterpartiet, Geir
Adelsten Iversen og lederen Geir Pollestad, fra Sosialistisk Venstreparti,
Torgeir Knag Fylkesnes, fra Venstre, André N. Skjelstad, og fra
Kristelig Folkeparti, Steinar Reiten, viser til Representantforslag
150 S (2018–2019) om grønn ny deal: mer bærekraftig fiskefôr. Komiteen noterer
seg at det foreslås å innføre et krav om at oppdrettsnæringen skal
erstatte soyaproteinene i dagens fiskefôr med bærekraftig fôr innen
2028, samt et omsetningspåbud for bærekraftig fiskefôr for oppdrettsnæringen. Komiteen merker
seg at fiskeriministeren i et brev 29. mai 2019 til komiteen opplyser at
innholdet av soyaproteiner i fiskefôr i dag ligger på maksimalt
25 pst. Komiteen viser
til at bærekraft er et omfattende og sammensatt begrep, og understreker
at det er viktig å se på verdikjeden i sin helhet i spørsmålet om
bærekraftig fiskefôr.
Komiteen merker seg at næringen
tidligere har vist stor evne til omstilling når det gjelder å finne
alternative fôringredienser, og at nye råvarer allerede er tatt
i bruk av fiskefôrprodusentene. Komiteen merker seg videre
at fôrindustrien allerede har innført en rekke krav til sine leverandører
når det gjelder bærekraft og soya.
Komiteens medlemmer
fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti er
enige med forslagsstiller i at det må satses på mer bærekraftig
fôr i oppdrettsnæringen, noe som vil kunne styrke omdømmet til næringen.
Det kan også bidra til etablering av nye arbeidsplasser innenfor
ny norsk fôrindustri. Disse
medlemmer deler også ambisjonen til forslagsstiller om å gjøre
Norge mer selvforsynt med fiskefôr.
Komiteen har
merket seg at havbruksnæringen har satt som mål at de innen 2030
skal redusere sitt miljømessige fotavtrykk, noe som bl.a. skal gjøres
ved at
«en vesentlig andel
av fiskefôret skal bestå av animalske og vegetabilske biprodukter,
insektprodukter og/eller produkter fra dyrking av mikroorganismer.
Valg av råvarer til fôr skal være bærekraftig i forhold til sikring
av artsmangfoldet, og til bevaring av regnskog og andre biotoper.»
Komiteen merker
seg at også Norsk Industri i sitt veikart for havbruksnæringen skriver
at «næringen må utvikle teknologi og metoder som sikrer tilgang
på bærekraftig fôr».
Komiteen mener dette arbeidet
er svært viktig, og understreker betydningen av at det pågår et
kontinuerlig arbeid både i næringen og i forvaltningen for å redusere
miljøavtrykket fra oppdrettsnæringen.
Komiteen viser til at Sjømat
Norge har følgende mål:
«Arter på lavere
trofisk nivå, inkludert marine alger og dyre- og planteplankton
bør utgjøre en viktig andel av råvarene for sjømatproduksjon herunder
fôr til bruk i akvakultur (relatert til FNs bærekraftmål 12, 13,
og 14).»
Komiteens flertall,
alle unntatt medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, mener en satsing
på en større andel av marine råvarer til fiskefôr basert på høsting
av nye marine arter vil være et viktig bidrag for å sikre et bærekraftig
havbruk. Utvikling av fangst på «nye» arter vil imidlertid kreve
tid, bl.a. for å sikre at kunnskapene om bestandsstørrelsene er
gode, slik at volumene man høster, er bærekraftige i forhold til
de aktuelle bestandenes størrelse.
Et annet flertall,
medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti,
gir sin tilslutning til at dette arbeidet er svært viktig, og mener
det pågår et kontinuerlig arbeid både i næringen og i forvaltningen
for å redusere miljøavtrykket fra oppdrettsnæringen, og ser derfor
ikke hensikten med å påføre næringen ytterligere pålegg i et arbeid
som i stor grad er igangsatt.
Komiteens medlemmer
fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til forslaget om
en stortingsmelding fremsatt i Innst. 159 S (2019–2020). Dette vil
også omfatte tiltak for en omlegging til mer bærekraftig fôr.
Komiteens medlemmer
fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til
at Norge må nå sine klimamål og samtidig skape nye arbeidsplasser.
En satsing på bærekraftig fôr vil styrke omdømmet til norsk oppdrettsnæring,
skape ny norsk industri, gjøre Norge mer selvforsynt og bidra til
en sirkulær økonomi og effektiv utnyttelse av ressurser.
Komiteens medlem
fra Sosialistisk Venstreparti mener norsk oppdrettsnæring
trenger å ta en rekke grep for å bli mer miljøvennlig framover.
Et særlig problem er dagens bruk av soyaproteiner i fiskefôr. Dyrking
av soya legger både beslag på store regnskogarealer og fører til
andre helse- og miljøproblemer. Selv om det skjer en positiv utvikling
i retning av mer bærekraftig fiskefôr på næringens eget initiativ,
vil innføring av tydelige miljøkrav både fremskynde utviklingen
og skape forutsigbarhet for havbruksnæringen.
Dette medlem viser videre til
at det er utfordrende å gi en klar definisjon av «bærekraftig fiskefôr», men
at en slik definisjon trengs. Sentrale momenter her er arealbruk,
bruk av sprøytemidler, konsekvenser for artsmangfold og økosystem,
fotavtrykk fra transport, hvor langt nede i verdikjeden produksjonen
skjer, og om fôrråvarene kan komme fra avfallsstrømmer som allerede
finnes, for å bidra til en bedre sirkulærøkonomi. Særlig treflis
og mikroalger skiller seg her ut som alternativer som oppfyller
slike krav, men dette
medlem understreker at her trengs det videre utredning.
Dette medlem peker på at det
finnes en lang rekke muligheter for produktutvikling og industribygging
knyttet til alternativ fiskefôrproduksjon. Utfordringen for aktørene
i næringen er usikkerhet om hvorvidt det finnes etterspørsel nok
til å forsvare investeringene. Dette medlem mener et omsetningspåbud som
starter lavt, men gradvis trappes opp, kan bli en driver for at
disse investeringene gjøres og omleggingen starter. Dette medlem vil
understreke at blant annet erfaringene fra biodrivstoffpolitikken
har vist oss at det å skape nye markeder for miljøvennlige løsninger
kan, om politikken er godt nok utformet, bidra til å skape nye arbeidsplasser,
samtidig som man får et mer miljøvennlig samfunn.
På denne bakgrunn
fremmer dette medlem følgende
forslag:
«Stortinget
ber regjeringen legge fram en sak for Stortinget hvor det innføres
et krav om at oppdrettsnæringen skal erstatte soyaproteinene som
i dag brukes i fôret, med bærekraftig fôr, innen 2028. Saken skal
inneholde en tydelig definisjon av bærekraft som sikrer at det bærekraftige
fôret har vesentlig lavere miljøavtrykk enn dagens soyabønner.»
«Stortinget
ber regjeringen fremme en sak om innføring av et omsetningspåbud
for bærekraftig fiskefôr for oppdrettsnæringen, hvor man starter
lavt, med en opptrappingsplan som gradvis økes opp til 100 pst.
bærekraftig fôr innen 2035. Saken skal inneholde en tydelig definisjon
av bærekraft som sikrer at det bærekraftige fôret har vesentlig
lavere miljøavtrykk enn dagens soyabønner.»