Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Trond Giske, Kari Henriksen og Anette Trettebergstuen, fra Høyre, lederen Kristin Ørmen Johnsen, Vetle Langedahl og Tage Pettersen, fra Fremskrittspartiet, Silje Hjemdal og Morten Wold, fra Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Freddy André Øvstegård, fra Venstre, Grunde Almeland, og fra Kristelig Folkeparti, Jorunn Gleditsch Lossius, viser til representantforslaget fra stortingsrepresentantene Morten Wold, Hans Andreas Limi, Per-Willy Amundsen, Solveig Horne, Morten Stordalen, Bård Hoksrud og Erlend Wiborg om å vedta at «Ja, vi elsker dette landet» skal anerkjennes av Stortinget som Norges offisielle nasjonalsang.

Komiteen registrerer at statsråd Trine Skei Grande i sitt svarbrev til komiteen, datert 1. oktober 2019, viser til at regjeringen ikke anser det som nødvendig med et formelt vedtak for at sangen skal opprettholde sin posisjon som nasjonalsang. «Ja, vi elsker» står stødig gjennom sedvane og folkelig engasjement.

Komiteen viser til kulturministerens brev, der hun drøfter forskjellige problemstillinger knyttet til en offisiell anerkjennelse og vedtak om at «Ja, vi elsker dette landet» i vedtaks form fastslås å være Norges nasjonalsang.

Komiteen legger merke til at statsråden ikke avviser forslaget ut over å vise til enkelte problemstillinger knyttet til å gjøre et slikt vedtak samt at et lignende forslag tidligere har vært vurdert.

Komiteen påpeker at folk flest tar det for gitt at «Ja, vi elsker dette landet», skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson og tonesatt av Rikard Nordraak, er Norges offisielle nasjonalsang. Til tross for at det er den utbredte oppfatning, er det aldri blitt gjort vedtak i landets nasjonalforsamling om dette.

Komiteen understreker at «Ja, vi elsker dette landet» omtales av de aller fleste som Norges nasjonalsang. Den brukes i offisielle sammenhenger, ved sportsarrangement og i de fleste tilfeller der det skal spilles en sang som representerer Norge. Gjennom fremveksten av nasjonalstaten, unionsoppløsningen og i de tunge okkupasjonsårene har sangen vært en kulturell samlingsbauta. Sangen er en viktig del av vår felles kulturarv.

Komiteen peker på at de aller fleste nordmenn opplever stolthet, kjærlighet og ekte nasjonalfølelse når «Ja, vi elsker dette landet» avspilles. Basert på tilbakemeldinger etter at representantforslaget ble fremmet, er komiteen trygge på at forslaget har bred støtte i opinionen og vil bli sett på som en fornuftig formalisering og anerkjennelse av en tekst og melodi som har betydd så mye for så mange så lenge.

Komiteen peker på at engasjerte borgere tidligere har anmodet om at sangen skal gjøres til offisiell nasjonalsang. Det har imidlertid ikke skjedd. Folket har blitt glad i sangen og har trykket den til sitt bryst. Det er derfor ønskelig med et formelt vedtak om sangens posisjon. Et slikt vedtak kan sees som kulminasjonen av den folkelige kjærligheten til sangen.

Komiteen mener et vedtak om å gjøre sangen til Norges nasjonalsang vil sikre og fastslå dens plass også i fremtiden og sørge for at det aldri vil herske tvil om hva som er vår felles nasjonalsang. Et vedtak vil fortsatt sikre sangen som et symbol og bygge opp under norske verdier og norsk kulturarv.

Komiteen peker på at de fleste land i verden har nasjonalforsamlingsvedtatte nasjonalsanger, noe som også påpekes i statsrådens brev til komiteen av 1. oktober 2019. Komiteen kan ikke se noen spesielt gode argumenter for at så ikke også skal være tilfellet i Norge.

Komiteen ser det ikke som naturlig at det skal åpnes for endring eller tilpasning av tekst og/eller melodi da dette er å anse som åndsverk og må sees i sammenheng med i hvilken tid det er skrevet. Komiteens intensjon er at folkets valgte representanter i landets nasjonalforsamling gjennom et lovlig fattet vedtak rett og slett fastslår at «Ja, vi elsker dette landet», med dagens tekst og melodi, er å anse som landets offisielle nasjonalsang.

Komiteen anbefaler at Stortinget fatter følgende vedtak:

«Stortinget anerkjenner ‘Ja, vi elsker dette landet’ som Norges offisielle nasjonalsang.»