Søk

Utvalgets sammensetning

Det foreslås at presidentskapet får fullmakt til å oppnevne leder og medlemmer av utvalget. Det forutsettes at dette skjer i forståelse med kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Tema for utvalget vil i hovedsak være forhold av betydning for Stortinget som organ, interne saksbehandlingsregler og Stortingets forhold til de eksterne kontrollorganene. Dette tilsier at partigruppene bør være tungt representert. Det foreslås derfor at alle partigruppene slik Stortinget nå er sammensatt, dvs. ni partier, inviteres til å delta i arbeidet. For å ivareta hensynet til forholdsmessighet foreslås det at de to største partiene (Arbeiderpartiet og Høyre) får anledning til å oppnevne to stortingsrepresentanter, mens de øvrige partiene gis anledning til å oppnevne én stortingsrepresentant hver.

I tillegg bør utvalget ha tung faglig kompetanse innen juss, samfunnsvitenskap og samfunnsøkonomi eller revisorfag, og det foreslås at det oppnevnes 3-5 medlemmer med relevant faglig bakgrunn.

Det er ikke foreslått at representanter for forvaltningen eller eksterne organer for Stortinget deltar som medlemmer i utvalget. Som det fremgår av punkt 3 i forslaget til mandat, er det imidlertid lagt til grunn at utvalget skal innhente synspunkter fra henholdsvis forvaltningen og eksterne organer for Stortinget dersom utvalget vurderer forhold som berører disse.