Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Øystein Langholm Hansen, Kirsti Leirtrø, Sverre Myrli og Ingalill Olsen, fra Høyre, Solveig Sundbø Abrahamsen, Jonny Finstad, Nils Aage Jegstad og lederen Helge Orten, fra Fremskrittspartiet, Tor André Johnsen, Dagfinn Henrik Olsen og Morten Stordalen, fra Senterpartiet, Bengt Fasteraune og Siv Mossleth, fra Sosialistisk Venstreparti, Arne Nævra, og fra Venstre, Jon Gunnes, viser til Prop. 102 S (2017–2018) Revidert finansieringsopplegg for E6 Helgeland nord, inkl. utbedring av strekningen Krokstrand sentrum–Bolna, i Nordland.

Prosjektet omfatter utbedring av en strekning på til sammen 13 km, i tillegg skal det bygges en ekstra bomstasjon. Et revidert finansieringsopplegg vil sikre en sammenhengende gjennomføring av alle delstrekninger i prosjektet E6 Helgeland nord. Ny bomstasjon med tovegs innkreving skal etableres på Bolna, hvor det legges til grunn innkreving i 15 år. I de to eksisterende bomstasjonene Skamdal og Reinforshei forlenges innkrevingsperioden fra 15 til 18 år.

Komiteen merker seg at prosjektet skal gjennomføres som en del av eksisterende vegutviklingskontrakt, som vil være kostnadsbesparende i forhold til å gjennomføre utbedringene på et senere tidspunkt. Det legges opp til oppstart i 2018 og fullføring i 2020. Kostnadsrammen for arbeidene er 301 mill. kroner (2018-prisnivå). Utbedringen forutsettes finansiert med bompenger.

Videre merker komiteen seg at det foreligger lokalpolitisk tilslutning i Rana kommune samt i Nordland fylkeskommune. Den lokalpolitiske tilslutningen legger til grunn at Statens vegvesen arbeider for at trafikksikkerhetstiltak som ikke gjennomføres i denne omgang, kan finansieres og iverksettes senere i utbyggingsperioden.

Komiteen merker seg at takstene i eksisterende bomstasjoner i utgangspunktet opprettholdes.