Innstilling fra justiskomiteen om Endringer i rettsgebyrloven (gebyr for skifteattest og uskifteattest)

Dette dokument

Søk
Til Stortinget

Sammendrag

I proposisjonen foreslår departementet å innføre gebyr for domstolenes utstedelse av skifteattester og uskifteattester. Domstolene yter disse tjenestene vederlagsfritt i dag.

Skifteattesten er det sentrale dokumentet ved privat skifte av dødsbo. Arvinger legitimert til å forestå det private skiftet ved en slik attest kan disponere over et dødsbo. Uskifteattesten er et dokument som viser at gjenlevende ektefelle eller samboer har overtatt hele eller deler av et bo i uskifte.

Rettsgebyret (R) er et grunngebyr som danner utgangspunkt for beregning av betaling for visse offentlige tjenester. Gebyrene som betales for tjenestene, er sammensatt av grunngebyret R og en multiplikator.

Gebyrene for utstedelse av skifteattester og uskifteattester foreslås knyttet opp mot rettsgebyret, som i dag er 1 130 kroner. Det foreslås et gebyr tilsvarende rettsgebyret (1 130 kroner) for utstedelse av skifteattester og et gebyr på 0,75 R (847,50 kroner) for utstedelse av uskifteattester.

Ved fastsettelsen av gebyrene er det tatt hensyn til Finansdepartementets «Bestemmelser om statlig gebyr- og avgiftsfinansiering» i rundskriv R-112/15. Her er det en målsetting at gebyrer tilsvarer de gjennomsnittlige kostnadene staten har ved å produsere de aktuelle tjenestene (selvkost). Forslagene til gebyrnivåer i denne proposisjonen er basert på kostnadsberegninger foretatt av Domstoladministrasjonen.

Forslaget i høringsnotatet om nytt gebyr for utstedelse av fullmakter for håndtering av bo i medhold av skifteloven § 80 følges ikke opp i denne proposisjonen.

Departementet vil gi forskriftsbestemmelse om etterskuddsvis innkreving av gebyrene. Det vil på et senere tidspunkt bli vurdert om gebyrene skal innkreves forskuddsvis.

Gebyrene vil gi årlige statlige inntekter på ca. 32 mill. kroner, og Stortinget har budsjettert med halvårseffekten i 2018. Departementet foreslår derfor at lovendringene trer i kraft 1. juli 2018.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, lederen Lene Vågslid og Maria Aasen-Svensrud, fra Høyre, Peter Frølich, Guro Angell Gimse og Frida Melvær, fra Fremskrittspartiet, Himanshu Gulati og Solveig Horne, fra Senterpartiet, Jenny Klinge og Emilie Enger Mehl, og fra Sosialistisk Venstreparti, Petter Eide, viser til at det i proposisjonen foreslås endringer i rettsgebyrloven slik at det innføres nye gebyrer for domstolenes utstedelse av skifteattester og uskifteattester. De nye gebyrene foreslås satt til selvkost og knyttet til grunngebyret rettsgebyret (R), som reguleres årlig i tråd med konsumprisindeksen. Gebyret for skifteattester foreslås satt tilsvarende rettsgebyret, som er på 1 130 kroner i 2018, og gebyret for uskifteattester foreslås satt til 0,75 R, som er 847,50 kroner i 2018. Lovendringene foreslås innført fra 1. juli 2018.

Komiteen viser til enigheten om ikke å innføre skifteattestgebyrer i revidert nasjonalbudsjett for 2018. Den foreslåtte endringen i rettsgebyrloven er derfor ikke lenger aktuell og foreslås ikke vedtatt.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av en samlet komité.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Prop. 90 L (2017–2018) – Endringer i rettsgebyrloven (gebyr for skifteattest og uskifteattest) – vedtas ikke.

Oslo, i justiskomiteen, den 5. juni 2018

Lene Vågslid

Maria Aasen-Svensrud

leder

ordfører