Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Elise Bjørnebekk-Waagen, Tore Hagebakken, Ingvild Kjerkol, Tuva Moflag og Tellef Inge Mørland, fra Høyre, Torill Eidsheim, Astrid Nøklebye Heiberg, Erlend Larsen og Sveinung Stensland, fra Fremskrittspartiet, Bård Hoksrud og Sylvi Listhaug, fra Senterpartiet, Kjersti Toppe, fra Sosialistisk Venstreparti, Sheida Sangtarash, fra Venstre, Carl-Erik Grimstad, og fra Kristelig Folkeparti, lederen Olaug V. Bollestad, viser til at Norge gjennom sin tilslutning til tobakksdirektivet i art. 6 er forpliktet til å vedta enten et forbud mot, eller en bevillingsordning for produksjon, eksport eller import av tobakksvarer.

Komiteen viser til at tobakk fremdeles er et lovlig, men svært regulert produkt. Komiteen støtter Helse- og omsorgsdepartementets vurdering om at det er hensiktsmessig å opprette en bevillingsordning for produksjon av tobakksvarer og utstyr til tobakksproduksjon. Komiteen påpeker at dette ikke vil gjelde for e-sigaretter og andre nikotinprodukter som ikke er omfattet av tobakksdirektivet.

Komiteen stiller seg også bak en lovregulert bevillingsordning for import og eksport av tobakksvarer, i tråd med de prinsipper departementet skisserer.

Komiteen er enig i at man med hensyn til folkehelsen og kriminalitetsbekjempelse ikke skal gi automatisk bevilling ved oversittelse av behandlingsfristen. Ved vurdering av slike bevillinger mener komiteen det er riktig å se hen til overtredelser av toll-, skatte- og avgiftsregelverk. Tobakksregisteret er også en egnet kilde til informasjon for relevante tilsynsmyndigheter.

Komiteen mener det er riktig med samme krav til vandel for denne virksomheten som i bevillingsordningene på alkoholområdet.

Komiteen deler departementets vurdering av at Norge ikke har anledning til å gjøre unntak for sporingssystem for tobakksvarer, og mener et sporingssystem vil være viktig for å identifisere illegalt innførte varer i omsetningskjeden.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti merker seg at det av høringsrunden fremgår at Kreftforeningen, Kreftregisteret, Den norske legeforening og Helsedirektoratet vil ha forbud mot produksjon av tobakksvarer i Norge. Norges arktiske universitet (UiT) og Nasjonalforeningen for folkehelsen mener også det ikke er ønskelig å åpne for tobakksproduksjon i Norge.