Søk

Bakgrunn

I dokument 8:72 S (2017–2018) fremmes følgende forslag:

  1. Stortinget ber regjeringen legge til grunn strengere miljøkrav i forbindelse med anbudet for kystruten Bergen–Kirkenes i 2021–2030 og at miljøvektingen i anbudet settes til 30 pst. om det er mulig innenfor regelverket.

  2. Stortinget ber regjeringen snarest mulig og senest i løpet av vårsesjonen 2018 legge frem en handlingsplan for etablering av landstrøm i de største havnene, samt en egen plan for etablering av landstrøm i de havnene hvor kystruten Bergen–Kirkenes anløper.»

I dokument 8:73 S (2017–2018) fremmes følgende forslag:

  1. Stortinget ber regjeringen sørge for at det blir minst 30 pst. miljøvekting i anbudet for kystruten Bergen–Kirkenes, i tråd med Stortingets tidligere vedtak om miljøvekting i alle offentlige anbud.

  2. Stortinget ber regjeringen sette strengere krav til utslippsreduksjon i løpet av kontraktsperioden for kystruten Bergen–Kirkenes ved at minimumskravet til reduksjon i snitt for hele perioden blir satt til 50 pst., eller at det spesifiseres et minimums-krav til utslippskutt på 50 pst. etter tre år av perioden.

  3. Stortinget ber regjeringen sørge for gjennomføring av en utviklingskontrakt for å få minst én båt på kystruten Bergen–Kirkenes med helt utslippsfri drift i løpet av første halvdel av kontraktsperioden, samt umiddelbart iverksette tilstrekkelige tiltak for å få økt fart på utvikling og innfasing av utslippsfrie løsninger for alle typer skip.

  4. Stortinget ber regjeringen lyse ut anbudet for kystruten Bergen–Kirkenes som én pakke.

  5. Stortinget ber regjeringen spesifisere i anbudet for kystruten Bergen–Kirkenes at leverandør forplikter seg til å sikre at de tilsatte som direkte arbeider med å oppfylle kontrakten, får lønns- og arbeidsvilkår som ikke er dårligere enn det som følger av gjeldende landsomfattende tariffavtale.

  6. Stortinget ber regjeringen spesifisere i anbudet for kystruten Bergen–Kirkenes at leverandør skal tilrettelegge for at det fortsatt skal åpnes for lærlinger, på det samme eller høyere nivå enn det som er tilfelle i dag.»