Komiteen er opptatt av å opprettholde
mangfoldet og kvalitetsarbeidet som håndverksbedriftene står for.
Baker- og konditorbransjen består av svært mange små og mellomstore
bedrifter. Bransjen teller totalt ca. 450 bedrifter, og over 80
pst. av disse er bakerier- og konditorier med en omsetning under
25 mill. kroner. Sjokolade- og sukkervareavgiften ble innført i 1922.
Regelverket er meget komplisert og byråkratisk, og tidskrevende
rapporteringsrutiner medfører krav om egne lagerregnskap og adskilte
produksjonsprosesser. En av konsekvensene er at konditorier velger
å importere marsipan og sjokolade og dermed utarme yrket og redusere
antall arbeidsplasser.
Komiteens medlemmer
fra Arbeiderpartiet fremmer derfor i Innst. 3 S (2017–2018)
fra finanskomiteen om skatter, avgifter og toll 2018 følgende forslag:
«Stortinget ber
regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag til forenkling
av sjokolade- og sukkervareavgiften, samt vurdering av å sette en
avgiftsfri grense på 3 tonn pr. år for bruk av sjokolade og sukkervarer
som brukes av bedrifter som råvare ved fremstilling av ferdige varer.»
Komiteens medlemmer fra Senterpartiet er
imot den kraftige økningen i sjokolade- og sukkervareavgiften samt
avgiften på alkoholfrie drikkevarer.