Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Christian Tynning Bjørnø, lederen Trond Giske, Martin Henriksen, Tone Merete Sønsterud og Marianne Aasen, fra Høyre, Henrik Asheim, Norunn Tveiten Benestad, Kent Gudmundsen og Kristin Vinje, fra Fremskrittspartiet, Lill Harriet Sandaune og Bente Thorsen, fra Kristelig Folkeparti, Anders Tyvand, fra Senterpartiet, Ivar Odnes, fra Venstre, Iselin Nybø, og fra Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken, viser til representantforslaget, der det fremmes forslag om at Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å utvide virkeområdet for folkehøyskoleloven til også å gjelde på Svalbard.

Komiteen viser til at aktører i lokalsamfunnet har igangsatt et arbeid for å få realisert oppstart av en folkehøyskole på Svalbard. Arbeidet støttes av Longyearbyen lokalstyre. Det er i dag ikke mulig å søke om eller få godkjenning til oppstart av folkehøyskole på Svalbard, siden folkehøyskoleloven ikke har noen bestemmelse om anvendelse på Svalbard.

Komiteen viser til statsrådens svarbrev av 21. desember 2016 til komiteen, der han viser til at det følger av lov av 17. juli 1925 om Svalbard at andre lovbestemmelser enn norsk privatrett og strafferett og den norske lovgivning om rettspleien ikke gjelder på Svalbard uten når dette er særskilt fastsatt, jf. § 2. Mangelen på en bestemmelse om anvendelse på Svalbard i folkehøyskoleloven innebærer at det ikke finnes hjemmel til godkjenning av folkehøyskole på Svalbard.

Statsråden skriver i sitt svarbrev at han «vil vurdere om folkehøyskoleloven bør endres slik at den åpner for godkjenning av folkehøyskole på Svalbard, og komme tilbake til Stortinget om saken».

Komiteen viser til dagens begrensninger som finnes i folkehøyskoleloven, og som ikke gjør det mulig å vurdere etablering av et slikt skoletilbud på Svalbard. Komiteen vil peke på at svalbardsamfunnet er i omstilling etter at selskapet Store Norske ikke har samme driftsgrunnlag som tidligere. Også i denne sammenheng er det viktig å tilrettelegge for at det kan bygge seg opp varierte og ulike typer aktiviteter, tjenester og tilbud i samfunnet som kan danne grunnlag for nye arbeidsplasser og næringsgrunnlag.

Komiteen fremmer derfor forslag om at Stortinget ber regjeringen igangsette arbeidet med å endre loven, slik at det åpnes opp for å kunne drive folkehøyskole på Svalbard.

Komiteen vil understreke at en eventuell endring av folkehøyskoleloven til også å omfatte Svalbard ikke innebærer at vanlige prosesser for godkjenning av folkehøyskoler endres.