Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

  • 1. Stortinget ber regjeringen innen utløpet av første halvår 2015 opprette et spesialistsenter på Rjukan etter modell fra Hallingdal Sjukestugu.

  • 2. Stortinget ber regjeringen i løpet av 2015 etablere en offentlig kø-forkortingsklinikk (friklinikk) på Rjukan.

  • 3. Stortinget ber regjeringen øremerke nødvendige omstillingsmidler til Helse Sør-Øst RHF for å etablere Rjukan spesialistsenter, inkludert friklinikk.

Som bakgrunn for forslagene viser forslagsstillerne til beslutning om avvikling av akuttilbudet ved Rjukan sykehus og til sitater fra helse- og omsorgsminister Bent Høie og Utviklingsplan 2014–2016 for Sykehuset Telemark HF der videre utvikling av helsetjenestene i Rjukan omhandles.

Forslagsstillerne mener at det må utvikles konkrete og forpliktende planer for statens helsetilbud for øvre Telemark, og at avvikling av akuttfunksjoner innen kirurgi og medisin må stilles på vent, inntil nye beredskaps- og helseplaner for Rjukan er lagt fram og godkjent.

Forslagsstillerne mener at Rjukan sykehus må utvikles til et spesialistsenter for befolkningen i øvre Telemark som må bestå av den statlig finansierte spesialisthelsetjenesten og den delen av kommunalt finansierte helsetjenester som er naturlig å legge til senteret. De mener senteret må inneholde sengeavdeling for utvalgte døgnbehandlinger og et bredt spekter av dagbehandling og medisinske poliklinikker, etter modell fra Hallingdal Sjukestugu. Videre mener forslagsstillerne at senteret skal inneholde en kirurgisk friklinikk etter mønster fra Danmark som kan bruke sykehusets tre operasjonssaler til å korte ned helsekøene for planlagte operasjoner.