Brev fra Justis- og beredskapsdepartementet v/statsråden til kommunal- og forvaltningskomiteen, datert 20. november 2014

Representantforslag 8:18 S (2014-2015) fra stortingsrepresentantene Karin Andersen og Audun Lysbakken om at Norge tar imot de 123 syriske flyktningene som regjeringen sa nei til med henvisning til kommunenes kapasitet

Jeg viser til Kommunal- og forvaltningskomiteens brev av 11. november 2014 hvor det bes om min vurdering av et forslag fra representantene Karin Andersen og Audun Lysbakken knyttet til kvoten for overføringsflyktninger. Forslaget er todelt, der den første delen omhandler de 123 flyktningene som ikke fikk komme til Norge fra Tyrkia i år, og den andre omhandler retningslinjer for utvelgelse av kvoteflyktninger gjennom FNs Høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Syriske flyktninger i Tyrkia

Norge var først ute med å sende uttakskommisjon til Tyrkia. Tidligere hadde Norge hatt uttakskommisjoner til Libanon og Jordan, og tatt imot personer med ulike helserelaterte oppfølgingsbehov derfra. I Tyrkia ble det tilbudt opphold for i overkant av 60 personer med behov for helserelatert oppfølging av ulik karakter. Mange andre gjenbosettingsland har gjennomført uttak av flyktninger i Tyrkia i løpet av andre halvår. UNHCR har bekreftet at de fleste av sakene for flyktningene som Norge ikke tok imot, i ettertid er fremmet for andre land. Sakene er så langt enten innvilget eller til fortsatt behandling i disse landene.

Det å bosette flyktninger er en frivillig oppgave for kommunene. Det er over 5 000 personer i norske asylmottak som venter på bosetting. Rundt 30 personer med store behov for helserelatert oppfølging har ventet i uforholdsmessig lang tid. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet har nylig tatt kontakt med kommunene som nå har tilbudt seg å ta imot syrerne som ikke fikk komme fra Tyrkia, med tanke på å få bosatt de nevnte personene fra mottak.

Retningslinjer for utvelgelse av kvoteflyktninger

Forslagstillerne foreslår at Stortinget skal be regjeringen legge fram forslag til nye retningslinjer for utvelgelse av kvoteflyktninger gjennom UNHCR for Stortinget til beslutning. I den sammenheng viser til jeg utlendingsforskriften § 7-6 som fastslår følgende: «Justisdepartementet gir i samråd med Utenriksdepartementet nærmere retningslinjer for overføring av flyktninger mv., jf. lovens § 35 første ledd». Gjeldende retningslinjer, GI-14/2010 Retningslinjer for arbeidet med overføringsflyktninger, jf. utlendingsloven § 35, av 16.6.2010, ble vedtatt av daværende Justis- og politidepartementet under den forrige regjeringen. Forslaget til retningslinjer ble ikke fremlagt for Stortinget, verken for beslutning eller orientering. I likhet med forrige regjering finner heller ikke jeg det naturlig å legge frem et slikt forslag for Stortinget.