Innstilling fra utenriks- og forsvarskomiteen om årsrapport fra Stortingets delegasjon til Nordisk råd for 2. halvår 2013–1. halvår 2014

Dette dokument

  • Innst. 119 S (2014–2015)
  • Kildedok: Dokument 18 (2013–2014)
  • Dato: 17.12.2014
  • Utgiver: utenriks- og forsvarskomiteen
  • Sidetall: 2

Til Stortinget

Sammendrag

Nordisk råd er en aktiv aktør i regionalt parlamentarisk samarbeid i Nordens nærområder, det være seg i Vestnorden, Arktis, Barentsregionen og Østersjøregionen, samt i partnerskapene i Den nordlige dimensjon.

Nordisk råd behandler og uttaler seg om de forslag som Nordisk ministerråd fremlegger for rådet. Nordisk ministerråd og de nordiske lands regjeringer må ta stilling til, og rapportere til Nordisk råd om de forslag som rådet fremmer.

Nordisk råd avholdt sin årlige sesjon i oktober 2013 i Stortinget. Ett av hovedtemaene på sesjonen var arbeidet med grensehindre. Mange av grensehindringene mellom de nordiske land må også finne sin løsning under hensyntaken til EUs regelverk. Delegasjonen gir i rapporten sterkt uttrykk for at Nordisk ministerråd bør sørge for en videreføring av dette viktige arbeidet.

I 2014 har Sverige ledet arbeidet i Nordisk råd. Det svenske formannskapsprogrammet fokuserer på temaet «Norden i Europa – Europa i Norden» og legger særlig vekt på tre områder:

  • Det nordiske arbeidsmarkedet.

  • Bærekraftig utvinning av naturressurser.

  • 200 år med fred i Norden.

Delegasjonen til Nordisk råd prioriterer arbeidet med et godt naboskap i hele regionen, fra Vestnorden til Østersjøregionen og til parlamentariske organer i nord og i Arktis.

Fra norsk side har det vært viktig å inkludere russiske parlamentarikere i arbeidet. Dette samarbeidet har befunnet seg i en bølgedal i 2014 som følge av Russlands annektering av Krim i mars. Til tross for dette er det fra Nordisk råds side ønskelig å fortsette å holde de parlamentariske kanaler åpne, selv om nye initiativ på høyt nivå foreløpig ikke blir iverksatt.

Delegasjonen arrangerte høsten 2014 en rundebordskonferanse på Stortinget om nordisk forsvarssamarbeid med deltakelse fra nordiske parlamentarikere og nordiske forsvarsministre. Nordisk råd anser at slike møteplasser mellom nordiske regjeringsrepresentanter og Nordisk råds parlamentarikere kan være viktige på saksområder hvor det ikke er etablert noen formelle ministerråd. Russlands handlinger i Ukraina i 2014 og hvilke konsekvenser dette kan få for sikkerheten i Europa og i Norden, var hovedtema denne gang.

2014 markerte starten for arbeidet med en reformering av Nordisk råd. Det er nedsatt en arbeidsgruppe for å diskutere og foreslå forandringer og utvikling av Nordisk råds arbeidsformer med mål om å forsterke den politiske plattformen Nordisk råd skal være.

I delegasjonsrapporten pekes det på viktigheten av at arbeidet i Nordisk råd skal forankres best mulig i Stortinget og dets fagkomiteer. Delegasjonen til Nordisk råd har i de senere år anmodet stortingspresidenten om å henvende seg til fagkomiteene, vedlagt vedtak fra sesjonen og relevante utdrag fra programmet for formannskapet i Nordisk ministerråd. Komiteene har så, på passende måte, meddelt delegasjonen komiteens vurderinger.

Årsrapporten inneholder videre en grundig gjennomgang av Nordisk råds 65. sesjon, som ble avholdt i Oslo høsten 2013, og rådets temasesjon om bærekraftig utnyttelse av naturressurser i april på Island.

I forbindelse med hovedsesjonen i Oslo hadde Nordisk råds presidium møte med de nordiske statsministrene, de nordiske utenriksministrene, de nordiske samarbeidsministrene og møte med russiske parlamentarikere som gjestet sesjonen.

De nordiske parlamentspresidentene deltok også under sesjonen, og det ble avholdt et møte mellom presidenten i Nordisk råd og de nordiske parlamentspresidentene.

Avslutningsvis omtales det parlamentariske samarbeidet i Østersjøområdet. Stortinget er representert i den faste parlamentarikerkomiteen for dette arbeidet gjennom en et medlem fra Nordisk råds delegasjon.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Anniken Huitfeldt, Marit Nybakk, Wenche Olsen, Kåre Simensen og Jonas Gahr Støre, fra Høyre, Elin Rodum Agdestein, Regina Alexandrova, Sylvi Graham, Øyvind Halleraker og Trond Helleland, fra Fremskrittspartiet, Kristian Norheim, Lill Harriet Sandaune og Christian Tybring-Gjedde, fra Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, fra Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, fra Venstre, Trine Skei Grande, og fra Sosialistisk Venstreparti, Bård Vegar Solhjell, viser til at Nordisk råd er en aktiv aktør i regionalt parlamentarisk samarbeid i Nordens nærområder, det være seg i Vestnorden, Arktis, Barentsregionen og Østersjøregionen, samt partnerskapene i Den nordlige dimensjon.

Komiteen vil understreke at det nordiske parlamentariske samarbeidet har stor betydning i det nordiske samarbeidet, som omfatter flere områder og er sterkere enn noen gang. Komiteen viser til at Norge hadde formannskapet i Nordisk råd i 2013.

Komiteenhar merket seg at den årlige sesjonen i Nordisk råd ble avholdt i Stortinget i oktober 2013, og at et av hovedtemaene var det viktige arbeidet med grensehindre. Delegasjonen gir i sin rapport uttrykk for at Nordisk ministerråd bør sørge for en videreføring av dette arbeidet, komiteenstøtter dette.

Komiteen viser også til at arbeidet i Nordisk råd i 2014 ledes av Sverige. Det svenske formannskapsprogrammet fokuserer på temaet «Norden i Europa – Europa i Norden» og legger særlig vekt på tre områder:

  • Det nordiske arbeidsmarkedet.

  • Bærekraftig utvinning av naturressurser.

  • 200 år med fred i Norden.

Komiteenstøtter at delegasjonen til Nordisk råd har prioritert å få forankret forsvarssamarbeidet i rådets arbeid, og merket seg den vellykkede rundebordskonferansen på Stortinget høsten 2014. Komiteen viser til at rundebordskonferansen var en oppfølging av tilsvarende konferanse i Helsinki 30. september 2013, som ble initiert av det norske formannskapet.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument 18 (2013–2014) – årsrapport fra Stortingets delegasjon til Nordisk råd for 2. halvår 2013–1. halvår 2014 – vedlegges protokollen.

Oslo, i utenriks- og forsvarskomiteen, den 17. desember 2014

Anniken Huitfeldt

Sylvi Graham

leder

ordfører