Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

  • «1. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å la Vinmonopolet overta taxfree-salget på norske flyplasser.

  • 2. Stortinget ber regjeringen foreta en gjennomgang av taxfree-ordningen i et sosialpolitisk perspektiv og legge frem resultatet for Stortinget.»

Forslagsstillerne framholder at Vinmonopolet har en viktig samfunnsrolle når det gjelder salgs- og markedsføringskontroll, og viser til at det finnes omfattende dokumentasjon for at Vinmonopol-ordningen er et effektivt virkemiddel for å forebygge alkoholrelaterte skader og problemer.

Det påpekes at Vinmonopolet er under stadig press, blant annet fra taxfree-salget som er økende og utgjør en stadig større andel av totalkonsumet.

Det vises til at selskapet Travel Retail har taxfree-handelen på majoriteten av de store norske flyplassene, og til at selskapet nylig har fått forlenget sin avtale med OSL og Avinor om å drive taxfree-utsalg. Det opplyses at Travel Retail i 2012 hadde driftsinntekter på 4,1 mrd. kroner og et årsresultat etter skatt på 237 mill. kroner, mens 229 mill. kroner ble avsatt til utbytte til eierne. Til sammenlikning hadde Vinmonopolet driftsinntekter på 11,9 mrd. kroner og et årsresultat på 120 mill. kroner for 2012.

Det vises til at Vinmonopolet uttrykker bekymring for at større taxfree-kvoter skal føre til betydelig svekkelse av Vinmonopolets rolle.

Forslagsstillerne understreker viktigheten av forsvarlig plassering og synlighet av alkoholholdige varer ved norske flyplasser og mener det er unødvendig at passasjerer må gå gjennom alkoholutsalget for å komme til og fra fly.

Forslagsstillerne viser til at kortbanenettet kan komme under kraftig press i de kommende årene. De understreker at om Vinmonopolet tar over taxfree-ordningen, skal dette ikke føre til at flyplasser legges ned, og de mener at en forutsetning for en overtaking av taxfree-ordningen må være at Vinmonopolet forholder seg til Avinor på samme vilkår som dagens leietaker for å få drive taxfree-utsalg.